Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Ministry - AmeriKKKant
Jaar van release: 2018
Label: Nuclear Blast Records

Ministry - AmeriKKKant

Wéér een comeback-album van Ministry? Ach ja, waarom ook niet? Naast het feit dat bandleider Al Jourgensen de rekeningen moet blijven betalen, is het huidige politieke klimaat natuurlijk ideaal voor een Ministry-plaat. Met Donald Trump verblijft er namelijk weer een Republikein in het Witte Huis. En daar heeft de links-georiënteerde Jourgensen het niet zo op. Trump afkraken ziet ‘Uncle Al’ echter als het plukken van laaghangend fruit. Op AmeriKKKant richt hij zijn pijlen op de Trump-stemmers, het weer opkomende fascisme en het gebrek aan intellectuele ontwikkeling van het Amerikaanse volk.

AmeriKKKant is de eerste plaat sinds Jourgensens maatje Mike Scaccia in 2012 overleed. Op From Beer To Eternity (2013) zijn Scaccia’s gitaarpartijen nog wel te horen. In de huidige line-up zitten met Sin Quirin (gitaar) en Tony Campos (basgitaar) twee oudgedienden van Ministry. De nieuwe langspeler komt matig uit de startblokken met het weinig toevoegende I Know Words. Twilight Zone en Victims Of A Clown doen het beduidend beter. Het tempo ligt hier laag en het baswerk krijgt een prominente rol. Mede hierdoor doen de tracks denken aan het songmateriaal van het Filth Pig-album. In We’re Tired Of It tapt Ministry uit een ander vaatje en krijg je razendsnelle thrash/industrial voorgeschoteld met bijna gruntende vocalen.

Wargasm is het meest complete nummer van de plaat en blinkt vooral uit door de prima flow. De spoken word-teksten van Fear Factory-frontman Burton C. Bell, het pakkende Killing Joke-achtige refrein en het ouderwets sterke sample-werk zorgen voor een prima totaalplaatje. In Antifa steekt Jourgensen zijn sympathie voor de ideeën van de antifascistische groepering Antifa niet onder stoelen of banken. Muzikaal is het nummer een terugkeer naar Ministry-klassiekers als N.W.O. en Just One Fix. Na het redelijke Game Over krijgt de plaat met AmeriKKKa een teleurstellend einde. Het samplewerk is zoals altijd wel in orde, maar het nummer zelf is simpelweg niet memorabel.

Hoewel AmeriKKKant een vijftal aardige songs bevat en zeker zijn momenten heeft, is Ministry inmiddels echt over zijn top heen. De echte fans zullen hier nog wel wat plezier aan hebben, maar relevant is de groep niet meer. Toch heb ik het idee dat we nog niet van Ministry af zijn.

Tracklist:
1. I Know Words
2. Twilight Zone
3. Victims Of A Clown
4. TV5/4Chan
5. We're Tired Of It
6. Wargasm
7. Antifa
8. Game Over
9. AmeriKKKa

Score: 70 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 9 maart 2018

Koop dit album in

Meer Ministry:

[ Terug naar de Album Reviews ]