Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Night In Gales - The Last Sunsets
Jaar van release: 2018
Label: Apostasy Records

Night In Gales - The Last Sunsets

Night In Gales is het Duitse antwoord op de Zweedse melodeathbands halverwege de jaren negentig. Het debuut Towards The Twilight (1997) en de opvolger Thunderbeast (1998) zijn succesvolle albums. Na Nailwork (2000) switcht de band van Nuclear Blast naar Massacre en komt Necrodynamic in 2001 uit. Daarna richten de bandleden zich op andere projecten. In 2005 is de ep Ten Years Of Tragedy gratis te downloaden, maar verder blijft het stil. Na tien jaar afwezigheid zijn ze in 2011 opeens terug met Five Scars. Het is van korte duur, want behalve de compilatie Ashes & Ends (2014) blijft het opnieuw stil. Tot nu, want Night In Gales is terug. De band is teruggekeerd naar de roots, met frontman Christian Müller terug aan boord.

The Last Sunsets is de eerste full-length met Christian. Na de ep Sylphlike (1995) en de single Razor (1996) nam Björn Gooßes zijn plaats in. Björn vertrok in 2012 om zich volledig te richten op The Very End. De gelijkenis tussen het stemgeluid van Christian en Tomas Lindberg (At The Gates) is op sommige momenten opvallend. Muzikaal was de overeenkomst met het oude werk van Dark Tranquillity op de voorgaande albums groter, maar nu neigt dit ook iets meer richting At The Gates. Op de nieuweling zijn gastvocalisten Mark Grewe (ex-Morgoth, Insidious Disease), Christian Mertens (Dark Millennium) en Martin Matzak (ex-Torchure) te horen. Dan Swanö (Edge Of Sanity, ex-Bloodbath) heeft gezorgd voor de perfecte sound en Costin Chioreanu (At The Gates, Arch Enemy, Carach Angren) creëerde het artwork.

Hoewel de muziek van Night In Gales overeenkomsten heeft met die van de stijlgenoten uit Göteborg, hebben de Duitsers er een eigen draai aan gegeven. De melodielijnen en de harmonie in het gitaarspel van de gebroeders Frank en Jens Basten maken het verschil. Dit handelsmerk staat prominent op de voorgrond. De tracks doen nauwelijks voor elkaar onder, maar wat mij betreft springt The Spears Within eruit. De sfeervolle, instrumentale intermezzo’s The Passing en Cessation voegen iets toe aan het luisterplezier van het album als geheel. Andere hoogtepunten zijn de tracks met gastvocalisten (Marc Grewe in The Mortal Soul, Christian Mertens in Kingdom Of The Lost en Martin Matzak in de afsluiter Dust And Form).

Met The Last Sunsets maakt Night In Gales een sterke comeback. De plaat slaat op geslaagde wijze een brug tussen old school en moderne melodeath. Dark Millenium zou bijvoorbeeld niet misstaan op een album van Arch Enemy. The Last Sunsets is melodeath pur sang en het is te hopen dat Night In Gales nu wel in de spotlight blijft staan.

Tracklist:
1. The Last Sunsets
2. Dark Millenium
3. The Mortal Soul
4. The Passing
5. Architects Of Tyranny
6. The Abyss
7. The Spears Within
8. Circle Of Degeneration
9. Kingdome Of The Lost
10. Cessation
11. In Pain, In Silence
12. Dust And Form

Score: 85 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 6 maart 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]