Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Witchcryer - Cry Witch
Jaar van release: 2018
Label: Ripple Music

Witchcryer - Cry Witch

Retrobands die in de voetsporen van Black Sabbath treden, geven mij een nostalgisch gevoel. Meestal beluister ik slechts een enkel nummer, waarna ik afdwaal naar de favorieten van weleer. Mijn muzikale voorkeur is nu extremer dan begin jaren tachtig. Dat mijn nieuwsgierigheid naar het debuutalbum van Witchcryer werd aangewakkerd, heeft vooral te maken met het stemgeluid van zangeres Suzy Bravo.

De muziek van Witchcryer gaat terug naar mijn vroege tienerjaren, toen ik de muziek van Black Sabbath, Deep Purple en Uriah Heep leerde kennen. Dat Witchfinder General eveneens een inspiratiebron voor Witchcryer is, blijkt wel uit de tracklist. De cover van dit zelfgetitelde nummer roept herinneringen op aan de albumhoes van Death Penalty uit 1982. Destijds moest ik al mijn moed verzamelen toen ik de plaat uit de bibiotheek meenam. Witchfinder General, zelf sterk beïnvloed door Black Sabbath, wordt gezien als een grondlegger van doom. Daarnaast worden Blue Oyster Cult, Trouble en St. Vitus in de biografie van Witchcryer genoemd als inspirators.

Cry Witch werd in 2017 in eigen beheer uitgebracht en in een artikel het best bewaarde geheim van het jaar genoemd. De Texaanse band rond gitarist Jason Muxlow (ex-Earthen Grave) heeft een deal met Ripple Music, waardoor de plaat begin dit jaar wereldwijd verschenen is. Jason schreeft de nummers samen met drummer Javi Moctezuma (ex-Shadow Spectrum) in 2015. Nadat Suzy zich bij de heren voegde werd The Preying Kind als demo opgenomen en uitgebracht. Met bassist Marilyn Monroe (Pillcrusher) was de line-up compleet om in april 2016 het podium te betreden.

Het album varieert tussen ouderwetse heavy metal, hardrock, old school doom en psychedelische rock. De band heeft met producer Brant Sankey gezorgd voor een optimale, sludge-achtige sound die goed past bij het stemgeluid van Suzy en de muziek. Het onmisbare wah-wah-pedaal is goed gedoseerd gebruikt. Het titelnummer, de tragere doomtrack The Preying Kind en Ma Kali springen er muzikaal bovenuit. Wat beteft de vocalen van Suzy is For The Slaves met afstand het sterkste nummer. De andere tracks doen er nauwelijks voor onder. Zo is de akoestische afsluiter Lapis Philosophorum (met cello) ook zeker het vermelden waard.

Muzikaal zit het album goed in elkaar, de nostalgie viert hoogtij en zangeres Suzy vormt de sterkste troef. Cry Witch is een uitstekende plaat die vooral op luid volume moet worden gedraaid, maar om dit album het best bewaarde geheim van vorig jaar te noemen, dat gaat mij te ver.

Tracklist:
1. Cry Witch
2. Ricochet
3. The Preying Kind
4. Ma Kali
5. Embryo (Instructions)
6. Great Divide
7. For The Slaves
8. Witchfinder General
9. Lapis Philosophorum

Score: 83 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 27 februari 2018

Koop dit album in

Meer Witchcryer:

[ Terug naar de Album Reviews ]