Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2019

Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen
Jaar van release: 2018
Label: Dine Alone Records

Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen

Het lijkt de laatste jaren bijna een regel te worden dat wanneer je een metalgerelateerde supergroep opricht, je minimaal één Mastodon-bandlid in je groep moet opnemen. Bij Legend Of The Seagullmen is dat gitarist Brent Hinds. Naast Hinds maken onder andere ook Tool-drummer Danny Carey, gitarist Jimmy Hayward (normaliter filmregisseur), Dethklok-/Zappa Plays Zappa-bassist Pete Griffin en zanger David ‘The Doctor’ Dreyer onderdeel uit van deze curieuze supergroep.

Het debuutalbum heeft een nautisch thema, waarbij songtitels als Shipswreck, Curse Of The Red Tide, Ballad Of The Deep Sea Diver en Rise Of The Giant Squid genoeg zeggen over de tekstuele inhoud. De muzikale insteek van Legend Of The Seagullmen is veel minder progressief dan je verwacht, kijkend naar de muzikale achtergrond van de bandleden. De songs zijn hier simpeler van insteek, maar klinken ook psychedelischer en cinematischer. Zo is We Are The Seagullmen rechttoe rechtaan rock en is Legend Of The Seagullmen dan weer opvallend swingend.

De nadruk bij dit album ligt op de gitaarpartijen. Vooral Hinds' herkenbare gitaarspel krijgt een prominente rol in de sound van de Seagullmen. Zo staan er flink wat solo's van hem op deze plaat. Ook de vocalen van Dreyer spelen een belangrijke rol. Een geweldige zanger is hij niet, maar in Curse Of The Red Tide en Ballad Of The Deep Sea Diver maakt zijn gevoel voor dramatiek een hoop goed. Laatstgenoemde is een van de sterkere composities waarin het orkestrale einde een spaghetti-western-meets-Pirates Of The Caribbean-gevoel teweegbrengt.

Hoewel Legend Of The Seagullmen enkele prima composities bevat, wordt het nergens echt imposant. Je krijgt het gevoel dat de mannen hier vooral zelf veel lol aan hebben beleefd. Dat lijkt ook bevestigd te worden in het nummer Legend Of The Seagullmen met de songtekst: “That's right, this is entertainment. We don’t know why, we can’t explain it. It's the legend of the power of the seagullmen.” Kortom: dit is een aardig album dat wellicht alleen een essentiële aankoop is voor de verzamelaars van materiaal van bijvoorbeeld Tool en Mastodon.

Tracklist:
1. We Are The Seagullmen
2. The Fogger
3. Shipswreck
4. Curse Of The Red Tide
5. Legend Of The Seagullmen
6. The Orca
7. Rise Of The Giant
8. Ballad Of The Deep Sea Diver

Score: 70 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 11 februari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]