Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2019

Scaphism - Unutterable Horrors
Jaar van release: 2018
Label: Horror Pain Gore Death

Scaphism - Unutterable Horrors

Na een aantal demo’s en het onafhankelijk uitgebrachte album Festering Human Remains was platenlabel Horror Pain Gore Death Productions ervan overtuigd dat het materiaal van Scaphism wel in zijn rijtje bands paste. De teksten bevatten de onderwerpen die worden opgesomd in de naam van de voorgenoemde platenmaatschappij en de sound kan het beste worden vergeleken met groepen als Dying Fetus of Corpsegrinder-era Cannibal Corpse.

Unutterable Horrors is een old school deathmetalalbum, dat is zeker. Wat wél opvallend is aan dit album is het veelvuldige gebruik van thrashmetalriffs. Veel tempoveranderingen, waarvan de meest merkwaardige voorkomt in het laatste nummer, zorgen voor riffs die doen denken aan Slayer of zelfs Megadeth. Dit zorgt voor afwisseling, maar het is vooral wonderbaarlijk hoe de band in staat is om zijn verschillende invloeden in de tracks te combineren. De nummers duren namelijk ongeveer tussen de drie à vier minuten. Niet erg lang dus en tóch voelt de muziek erg natuurlijk en zelden geforceerd.

Je kunt dus zeggen dat de bandleden getalenteerd zijn en de sound versterken met invloeden uit andere subgenres. De vocalen zijn zoals in veel 90’s-groepen zowel verstaanbaar als agressief. De gitarist maakt goed gebruik van het afwisselen tussen powerakkoorden en tremolo picking waardoor melodie ontstaat en de drummer zorgt voor geweldige tempoveranderingen.

Tóch is het album niet helemaal zonder tekortkomingen. De drums staan veel te hard in de mix en de basgitaar is juist helemaal niet goed hoorbaar, behalve in bijvoorbeeld een stukje in het eerste nummer, waar gedurende drie seconden alleen de basgitaar te horen is. De te harde drums en de zelden hoorbare basgitaar hebben dan waarschijnlijk ook een oorzaak-gevolg-relatie. Soms denk je bijvoorbeeld de basgitaar te horen, maar dan is dit de kickdrum.

Afgezien van de gebreken qua productie is het verfrissend om te horen wat de band doet op deze plaat. Leuke en korte deathmetalnummers zonder te technische gitaarsolo’s of complexe songstructuren. Unutterable Horrors is aan te raden voor fans van allerlei soorten death metal en bevat zowel melodie als agressie.

Tracklist:
1. Gruesome Unmentionables And Unutterable Horrors
2. Malapropos Cardiectomy
3. Mitte Eos Ad Infernos
4. Vaults Of Pestilence
5. Trepanate The Undesired
6. The Feaster From The Stars
7. Excoriated And Excarnated
8. Hypovolemic Purification

Score: 76 / 100

Reviewer: Marco
Toegevoegd: 10 februari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]