Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2019

Ghost - Ceremony And Devotion
Jaar van release: 2018
Label: Loma Vista

Ghost - Ceremony And Devotion

Ceremony And Devotion is de eerste liveplaat van de Zweedse groep Ghost. De opnames zijn gemaakt tijdens de Popestar-tour in San Francisco, Californië. Het album sluit het tijdpark met Papa Emeritus III als frontman af. Deze plaat verschijnt in afwachting van een vierde studioschijf met wellicht Papa Emeritus IV als nieuwe voorganger.

Ghost is de laatste tijd niet geheel onomstreden geweest, nadat bekend is geworden dat het enig overgebleven origineel lid Papa (in een van zijn incarnaties) is en de Nameless Ghouls zijn vervangen door ingehuurde muzikanten. Dat leverde aanvankelijk live wat opstartproblemen op, aangezien Papa en de nieuwe Ghouls aan het begin van de tour nog niet geheel op elkaar waren ingespeeld. Op Ceremony And Devotion is van die opstartperikelen echter weinig te merken. De aankondiging van deze liveschijf ging vrijwel direct gepaard met het uitkomen van streams op diverse platformen. Mensen die liever een fysieke kopie in handen hebben, moesten daar even op wachten. De plaat is beschikbaar als cd en lp in diverse verzamelaarsformats en heeft twee nummers extra die (nog) niet streambaar zijn: Elizabeth en Secular Haze.

De tracklist van Cermony And Devotion kan beschouwd worden als een best of met materiaal van de ep Popestar en de drie studioalbums. Qua interpretatie verschilt Ghost live weinig van de versies op plaat. Het klinkt allemaal wat ruiger en minder klinisch. Daar profiteert vooral het werk van de eerste twee platen van. Tijdens en tussen de nummers in probeert Papa Emeritus het publiek aan te jagen, hoewel daar weinig voor nodig is.

Gedurende de popperige, occulte rocknummers met een knipoog zijn er de nodige oproepen tot meezingen. Het publiek staat echter laag in de mix waardoor het zingen niet of nauwelijks te horen is. Veel meer dan gejoel, enthousiast, hees gekrijs, meeklappen en applaus is het vaak niet. Tijdens sommige nummers is dat wat betreft livebeleving een gemis, want hoe leuk is het niet wanneer Year Zero door duizenden mensen wordt meegebruld. Het hoogtepunt van dat nummer is in deze versie echter bescheiden.

De grote tekortkoming van deze uitgave is echter het gebrek aan beeldmateriaal. Een show van Ghost is immers ook een visuele belevenis, zeker omdat het verschil tussen studio en podium klein is. Wie weet volgt er nog een dvd of blu-ray. Deze schijf kwam immers ook uit het niks. We kunnen er alleen maar op hopen. Liefhebbers van Ghost vinden in Ceremony And Devotion een kwalitatief hoogstaande liveplaat, terwijl het mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met het duistere lied van Papa Emeritus wellicht inspireert tot een nadere kennismaking.

Tracklist:
1. Square Hammer
2. From The Pinnacle To The Pit
3. Con Clavi Con Dio
4. Per Aspera Ad Inferi
5. Elizabeth (cd/lp)
6. Body And Blood
7. Devil Church
8. Cirice
9. Ghuleh/Zombie Queen
10. Year Zero
11. Spöksonat
12. He Is
13. Mummy Dust
14. Secular Haze (cd/lp)
15. Absolution
16. Ritual
17. Monstrance Clock

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 januari 2018

Koop dit album in

Meer Ghost:

[ Terug naar de Album Reviews ]