Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Savanah - The Healer
Jaar van release: 2017
Label: StoneFree

Savanah - The Healer

De twee jaar geleden verschenen ep Deep Shades is een alleraardige introductie van de Oostenrijkse stoner-/doomformatie Savanah. In feite is de stijl van de vijf songs niet zo origineel, maar de soms ingetogen en luchtige sfeer die de composities ademen, maakt deze ep tot een interessante release. Medio 2017 verschijnt met The Healer dan eindelijk de eerste langspeler. Op deze plaat vaart Savanah een iets andere koers dan op Deep Shades.

Na de voornamelijk uit feedback bestaande track Intro trappen de Oostenrijkers echt af met Mind. Dit nummer adapteert een stijl die in de beurt komt van Pentragram en Black Sabbath. Tussen de rustigere passages door ligt er traditioneel dus veel focus op de trage riffs. Wat al wel opvalt, is dat zanger Benny Schwarz wat meer kiest voor hardere uithalen die niet altijd even zuiver klinken. De titeltrack zorgt voor wat opluchting, want deze zit gewoon lekker in elkaar en heeft een aanstekelijk refrein. Met het instrumentale Pillars Of Creation laten de mannen horen wat ze in hun mars hebben. Met de luchtige en speelse instrumentatie laat de band een wat progressievere insteek horen.

Ook in het ruim tien minuten durende Black Widow gunt Savanah zichzelf wat meer verkenningstijd. Een prima nummer ware het niet dat de sfeer een beetje verpest wordt door de geforceerde, bulderende vocalen van frontman/bassist Benny. Gelukkig herstellen de heren uit Graz zich een beetje met het nog langer durende Panoramic View Of Stormy Weather. Ook hier zijn de vocalen de zwakke schakel, maar is de compositie sterk genoeg om je mee te laten slepen in de afwisselende instrumentale passages.

Bij de review van Deep Shades haalde ik de vocalen aan als pluspunt. Op The Healer is de zang bij vlagen niet zuiver en storend. De ingetogen zang is deels verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een geforceerde variant die buiten het bereik van Schwarz ligt. Op songtechnisch geboekt heeft Savanah wel vooruitgang geboekt. Ook de progressieve insteek is geslaagd. Hoewel dit zwaarwegende pluspunten zijn, overheerst er toch een gevoel van teleurstelling. The Healer heeft zeker zijn momenten, maar op basis van de eerste ep verwacht je meer van deze release.

Tracklist:
1. Intro
2. Mind
3. The Healer
4. Pillars Of Creation
5. Black Widow
6. Panoramic View Of Stormy Weather

Score: 72 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 13 januari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]