Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2019

Organized Chaos - Divulgence
Jaar van release: 2017
Label: Eigen Beheer
Organized Chaos - Divulgence
Jezus en de Thunderbirds samen op het podium; dat is het beeld dat de meeste bezoekers van ProgPower Europe in 2017 het beste bij is gebleven van het optreden van Organized Chaos. Voor het eerst sinds vijf jaar trad de avant-gardegroep rond operazanger Vladimir Lalić weer eens op. Behalve de theatrale gekheid greep de Serviër de kans om vooral nieuwe tracks ten gehore te brengen van het destijds (oktober) nog niet verschenen nieuwe album Divulgence. Inmiddels is deze tweede full-length verkrijgbaar.

In vergelijking met het debuut Inner Conflict (2011) is de nieuweling toegankelijker. Relatief toegankelijk, want nog altijd vliegt de muziek alle kanten op. Zo zijn er elementen uit klassieke muziek, prog metal (Pain Of Salvation, Devin Townsend, Leprous, Haken) en experimentele rock (Diablo Swing Orchestra, Mr. Bungle) in verwerkt. In Ache komen Radiohead, dramatiek en indiepop bij elkaar en ook de triphopbeat met daarover een jazzsolo mag niet onvermeld blijven; een zeer geslaagde combinatie.

Er zijn diverse muzikanten die hebben meegewerkt aan dit werkstuk. Toetsenist/gitarist David Maxim Micić, gitarist Benjamin Lechuga, drummer Milan ‘The Yeqy’ Jejina, bassist Bojan Kvočka en gastartiesten Nick Johnston (gitarist), Branislava Podrumac (zangeres), Larissa Terescenko (violiste) en Richard Henshall (gitarist/toetsenist bij Haken). Samen zorgen ze voor een zeer diverse muzikale basis waarover Vladimir zijn vocale diversiteit kan laten gelden. Dat doet hij bijvoorbeeld uitstekend in het memorabele Cinnamon (fluisteren, melodieuze zang, extreme vocalen, operastem, en het gave mmm-bop) en het verhalende The Mask, een sterke afsluiter.

Ondanks de extreme uitspattingen met djent-achtige metalriffs (in Broken Divine bijvoorbeeld) is er meer ruimte voor gestroomlijnde melodie dan voorheen. Dat blijkt vooral uit Ache en Hide And Seek (mede dankzij de gave baslijnen, knappe wendingen en elektronicaloopjes één van de highligts). Het is buitengewoon knap hoe alle uitersten niet leiden tot een verlies van focus, al moet je meerdere nummers wel vaker gehoord hebben voordat het kwartje valt. Slechts het korte Awake, een acapella-versie van een passage uit Walking Through Water van Inner Conflict, is makkelijk verteerbaar.

Juist het memorabele is een aspect waaraan veel aandacht is besteed. Waar Inner Conflict maar moeizaam beklijft, is het avontuurlijke en gefocuste Divulgence vanwege zijn kortere speelduur en zijn passages die blijven hangen een plaat die je graag nog eens opzet. Tegelijkertijd is er voor de avantgarde- en progliefhebber nog voldoende uitdaging om alle details te ontcijferen. Op de valreep van 2017 verschijnt met dit knappe en goed geproduceerde werkstuk alsnog een van de hoogtepunten van het jaar.

Tracklist:
1. Apex
2. Cinnamon
3. Ache (feat. Nick Johnston)
4. Hide And Seek
5. Broken Divine (feat. Richard Henshall)
6. Awake!
7. The Mask (feat. Branislava Podrumac)

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 januari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]