Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

Semistereo - Trans Earth Injection
Jaar van release: 2017
Label: Freia Music
Semistereo - Trans Earth Injection
Op de derde en laatste dag van ProgPower Europe 2017 liet Semistereo als enige Nederlandse band een positieve indruk achter. Op alle drie festivaldagen deelden de mannen een speciale Your Drama-ep uit zodat belangstellenden kennis konden maken met de Amsterdamse groep die progressieve post-rock maakt. De originele bezetting dateert uit 2006, maar op de derde full-length zijn we een paar bezettingswisselingen achter de microfoon verder.

De muziek op Trans Earth Injection is zeer divers. Er zit van alles in, van Pain Of Salvation tot Marillion, van alternatieve rock tot Oceansize, van Pineapple Thief tot A Perfect Circle, soms denk je aan Isis of Placebo, dan weer aan U2 of Karnivool. De muziek is vooral atmosferisch van aard, met wat erupties hier en daar. Paul Glandorf levert een betere prestatie dan op de vorige release, de ep Re-Ignite. Hij zorgt met zijn zanglijnen voor de nodige houvast, de muziek is vanwege de veelzijdigheid moeilijk grijpbaar.

De nummers hebben meerdere luisterbeurten nodig om goed in te zinken omdat er veel gebeurt en de muziek gelaagd is. Een andere reden is dat de nummers vijf minuten of meer duren. Er zitten zelfs twee exemplaren bij van meer dan tien minuten. Alhoewel de opbouw van The Search goed is, wordt het refrein iets te vaak verhaald. Op een bepaald moment is het punt gemaakt. Korter had dus beslist volstaan. Trans Earth Injection is derhalve niet over de hele speelduur even sterk.

Loneliness At The Door en het ingetogen, reflectieve 35 Dollar Special (met gesproken passages en bijdrage van trompettist Thomas Cochrane) doen het wat dat betreft beter. Het zijn songs met een mooie lengte waarin het verhaal van de teksten en de muziek elkaar versterken. Ook daarna sluiten zang en meerdere lagen gitaarpartijen goed aan in het atmosferische The Storm Behind Your Eyes en het goed opgebouwde, maar iets te lange Your Drama.

Trans Earth Injection is vanwege zijn eigenzinnigheid in eerste instantie een moeilijk te bevatten release, maar gaandeweg meerdere luisterbeurten ontwikkelt zich een verhelderend inzicht met betrekking tot de dynamische composities. De mix van alternatieve rock met postrock-elementen en veel effecten en progressieve twists zit knap in elkaar en laat Paul Glandorf bij vlagen op zijn best horen. De nummers moeten het niet van hun herinneringswaarde hebben, maar van het avontuurlijke karakter. Het ligt eraan of je je laat meeslepen. Zo niet, dan ebt de aandacht weg. Zo ja, dan raakt de muziek je. Een middenweg lijkt er nauwelijks te zijn.

Tracklist:
1. A New Tomorrow
2. The Search
3. Loneliness At The Door
4. 35 Dollar Special
5. The Storm Behind Your Eyes
6. Your Drama
7. Sin

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 december 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]