Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Nothing More - The Stories We Tell Ourselves
Jaar van release: 2017
Label: Better Noise Records
Nothing More - The Stories We Tell Ourselves
Het heeft even geduurd, maar met de zelfgetitelde vierde full-length uit 2013 kwam de jongensdroom dan toch echt uit. Na jaren zwoegen bereikten de mannen van Nothing More de tweede positie op de Billboard Rock Chart en ook opvolger The Stories We Tell Ourselves is een succes, maar hoe goed is de plaat en hoe klinkt de muziek?

De groep uit San Francisco brengt een mix van heavy grooves, alternative metal, elektronische samples, radiovriendelijke refreinen en enkele progressieve twists. Namen die in gedachten opkomen bij het beluisteren van de songs zijn Linkin Park, Monuments, Faith No More, Periphery, 30 Seconds To Mars, Soundgarden, Bring Me The Horizon, Papa Roach en Limp Bizkit. Frontman Jonny Hawkins heeft een goede set stembanden. Hij overtuigt zowel met zijn melodieuze vocalen als schreeuwerige zang.

De nieuwe collectie songs is wat toegankelijker dan die van 2013. De Amerikanen komen nog regelmatig met vette grooves (basgeluid staat in fases prominent in de mix) , zoals in de prima opener Do You Really Want It?, maar Don’t Stop begint met een Skrillex-intro. In deze catchy track die wekenlang in je gedachten blijft terugkomen en die als één van de hoogtepunten geldt, is Jacoby Shaddix van Papa Roach te horen. Zo zijn er wel meer stijlen in de muziek verwerkt, zoals in de post-punkballad Just Say When en in het compositorisch interessante The Great Divorce zijn de elektronische en proggy elementen zeer fraai ingebouwd. Het aanstekelijke Go To War is feitelijk een indierocksong in een modern stadionrockjasje. Who We Are doet gedeeltelijk aan Bloc Party denken.

Op deze release staan maar liefst achttien nummers, al moet daar direct bij gezegd worden dat zes daarvan korte intermezzo’s zijn die enerzijds bijdragen aan de verhaallijn van de nummers (al is dit geen conceptalbum) en de diepgang (woorden van onder andere psycholoog Jung), anderzijds de vaart eruit halen. Vanaf Still In Love gaat het tempo omlaag en is de muziek introverter, al zijn er ook nog wel een paar uitbarstingen te melden.

The Stories We Tell Ourselves is een modern geproduceerde verzameling nummers die wat wisselend luisterplezier oplevert. Do You Really Want It?, Let ‘Em Burn en Don’t Stop springen het meest eruit en er zijn beslist nog meer aangename momenten, maar ook wat fases die minder indruk maken, omdat er hier en daar wat voorspelbaarheid in de muziek en zanglijnen sluipt. De intermezzo’s hebben weliswaar een doel, maar zorgen er ook voor dat er zich na een paar luisterbeurten wat skipmomenten aandienen en er geen lekkere flow in het album zit. Al met al wisselvallig. Hier had beslist meer ingezeten.

Tracklist:
1. (Ambition; Destruction)
2. Do You Really Want It?
3. (Convict; Divide)
4. Let 'Em Burn
5. Ripping Me Apart
6. Don't Stop (Featuring Jacoby Shaddix)
7. Funny Little Creatures
8. (React; Respond)
9. The Great Divorce
10. Still In Love
11. (Alone; Together)
12. Go To War
13. Just Say When
14. (Accept; Disconnect)
15. Who We Are
16. Tunnels
17. (End; Begin)
18. Fadein/Fadeout

Score: 74 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]