Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-12-2018

Semblant - Lunar Manifesto
Jaar van release: 2014
Label: Shinigami Records
Semblant - Lunar Manifesto
Al meer dan twaalf en een half miljoen keer bekeken; de video bij What Lies Ahead van Semblant (afgeleid van Semblance van Epica). Zou dat komen door de goede muziek of het uiterlijk van de zangeres met Taiwanees en Braziliaans-Pools bloed? Is de vraag stellen deze beantwoorden? Deels, maar behalve de looks heeft de Zuid-Amerikaanse groep muzikanten voldoende te bieden. Vanwege het succes van de clip zette de Braziliaanse formatie eerder dit jaar beelden bij de track Incinerate online, die inmiddels een half miljoen keer bekeken zijn.

Het succes van What Lies Ahead ontging EMP Label Group-baas David Ellefson (tevens gitarist in Megadeth) niet. De zes muzikanten tekenden vorig jaar een contract voor de release van Lunar Manifesto in onder andere Noord-Amerika en Europa. Tot die tijd was de tweede full-length alleen via het Braziliaanse label Shinigami Records verkrijgbaar. Die versie dateert uit 2014.

Terug naar de video van What Lies Ahead. Die heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Niet alleen visueel, maar ook auditief. Het refrein blijft al na een enkele keer beluisteren goed bij en zorgt ervoor dat je het nummer vaker gaat draaien. Dat geldt in mindere mate ook voor andere nummers, zoals het energieke, met melodieuze staccatoriffs ingeklede Incinerate en het donkere, trage Dark Of The Day.

De samenkomst van de cleane vocalen van zangeres Mizuho Lin en frontman Sergio Mazul werkt goed. Mizuho heeft een prima popstem die goed aansluit bij de muziek, zowel bij de stevige passages als bij de rustige stukken. Een ballad zou het helemaal afmaken. Sergio kan enorm veel met zijn stem. Hij zet naast zijn gewone zangstem zijn gevarieerde extreme vocalen in. Hij doet daarbij af en toe denken aan Dani Filth. Toch doet hij meerdere keren iets te veel zijn best (gesproken passages zijn sterk aan smaak onderhevig) en trekt hij daarmee de aandacht wat te veel naar zich toe.

De bandleden hebben verschillende muzikale interesses, variërend van nu-metal tot pop, van gothic tot melodeath, van symfonische metal tot heavy/power metal. Het zorgt voor een gevarieerde plaat, die vooral de eerste helft indruk maakt. Zeer aardig en onderscheidend is de aanwezigheid van een orgelsolo in de albumopener en dat geldt ook voor het proggy begin van Bursting Open en de korte, loungy pianobridge. Doordat er veel gebeurt in de composities (wendingen, solo’s, gelaagdheid) raak je als luisteraar snel verzadigd. De release heeft dan ook meerdere luisterbeurten nodig om in te zinken. Er staan wat toegankelijkere tracks op, zoals What Lies Ahead en het rockende The Hand That Bleeds, die het je wat makkelijker maken.

Lunar Manifesto is een prettige kennismaking met Semblant. Alhoewel de tweede helft het niveau van de eerste helft niet overal kan evenaren, openbaart zich na meerdere luisterbeurten een veelzijdig en aangenaam album waar Semblant internationaal mee kan aankomen, al is het wat drukke karakter niet aan iedereen besteed. De tip ‘less is more’ is hier beslist van toepassing. Nadat Noord-Amerika is bezocht, is de groep van plan door Europa te gaan touren. Er liggen ook al nummers klaar voor de opvolger die wellicht volgend jaar verschijnt. Tot die tijd hebben liefhebbers van onder andere Nightwish, Moonspell, Nevermore, Tristania, Diabulus In Musica, Aeverium en Lacuna Coil een flinke kluif aan dit tweede studio-album.

Tracklist:
1. Incinerate
2. Dark Of The Day
3. What Lies Ahead
4. The Shrine
5. Bursting Open
6. Mists Over The Future
7. The Hand The Bleeds
8. Selfish Liar
9. Ode To Rejection
10. The Blind Eye
11. Scarlet Heritage (Legacy of Blood Pt. III)

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 september 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]