Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2018

Spectrum Of Delusion - Esoteric Entity
Jaar van release: 2017
Label: eigen beheer

Spectrum Of Delusion - Esoteric Entity

Holland’s got talent. Absoluut, maar een jonge, extreme metalband zien we niet op televisie. Wel op social media, zoals op de Facebook-pagina van Nederlandse Metalscene. In mei plaatste Spectrum Of Delusion daar een teaser voor het debuutalbum Esoteric Entity. Beste lezers, deze jongens zijn geïnspireerd door Obscura, Beyond Creation, Spawn Of Possession en Necrophagist en ze hebben talent!

De band uit Katwijk werd opgericht door drummer Jeroen Mostert en gitarist Nathan Bonkerk als melodeath-coverband. Begin 2013 kwam gitarist Frank van Rijswijk erbij, gevolgd door bassist Jerry Kramer. Frank had als doel eigen muziek te schrijven. Een jaar later wist hij de anderen ervan te overtuigen om technische death metal te gaan spelen. Ze begonnen opnieuw met schrijven en met grunter Douwe Negenman als frontman was de line-up medio 2015 compleet. Het opnemen van het debuutalbum bleek een langdurig proces te zijn, dat begin dit jaar werd afgerond.

Spectrum Of Delusion is geen copycat en de stijl van de genoemde inspiratiebronnen ligt behoorlijk uiteen. Technische death met orkestratie (verzorgd door Nathan) lijkt de laatste jaren eerder regel dan uitzondering en verder zijn er nauwelijks raakvlakken met Spawn Of Possession. Obscura speelt strak en volgt meestal logische patronen. De stijl van Beyond Creation is beduidend chaotischer. De composities van Frank zitten daar een beetje tussenin, met voldoende complexiteit, goed doordachte riffs en gevarieerd slagwerk. Het frivole basspel van Jerry springt er echt uit. De grunts van Douwe zijn diep en monotoon, zoals bij veel Amerikaanse stijlgenoten. Dit contrast tussen de vocalen en de muziek is in dit dit genre wat mij betreft een pluspunt.

Ondermaatse tracks staan niet op het album. Als uitschieters noem ik Dead Weight (de volumeknop gaat steevast omhoog na de break halverwege), Ruler Of Cruel door de jazz-passages en Reverie vanwege de catchy riffs. De afsluiter Timelines is eveneens een sterke track. Helaas is een eerdere passage gebruikt als afsluiting en het uitfaden is tamelijk abrupt gedaan. Waarschijnlijk noodgewongen door knippen en plakken. Dat is jammer en dus een kritiekpuntje. Verder is dit een uitstekend debuut van een veelbelovende band. Compliment voor het artwork en de productie zijn eveneens op zijn plaats.

De release van Esoteric Entity was op 18 augustus, toen de band opende voor Inferum en Cryptopsy in Patronaat. Met stablititeit in de line-up en het opdoen van podiumervaring moet Spectrum Of Delusion het de komende jaren ver kunnen schoppen.

Tracklist:
1. Intro
2. Beyond Afficition
3. Dead Weight
4. Illuminate, Eradicate
5. Reverie
6. Ruler Of Cruel
7. Umborn Tragedy
8. Mixotrophy
9. Timelines

Score: 84 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 22 augustus 2017

Koop dit album in

Meer Spectrum Of Delusion:

[ Terug naar de Album Reviews ]