Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2018

Evanescence - Evanescence
Jaar van release: 2011
Label: Wind-up
Evanescence - Evanescence
Dit jaar komt Evanescence naar Graspop. Niet als headliner zoals in eerste instantie aangekondigd, maar wel in de avonduren op Mainstage 1. Misschien met een voorproefje van het nieuwe album Synthesis, maar zeer zeker met een aantal grote hits. Het overdonderende succes van het debuutalbum Fallen (2003), met daarop de singles My Immortal en Bring Me To Life, is weinigen ontgaan, maar na opvolger The Open Door (2006) is de band rond zangeres Amy Lee bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Het zelfgetitelde album uit 2011 kwam niet verder dan nummer 14 in de albumcharts, terwijl beide voorgangers de op één na hoogste plek bereikten. De singles waren onzichtbaar in de charts.

Toch is de derde full-length zeker het beluisteren waard en staat er een aantal heel mooie songs op. Zo begint de release ijzersterk met doeltreffende riffs en goede refreinen in de energieke single What You Want en het heerlijke, groovy Made Of Stone. De lekker volle productie zorgt ervoor dat nummers als The Change en My Heart Is Broken, die het wat rustiger aandoen dan de eerste twee nummers, prettig in het gehoor liggen. My Heart Is Broken krijgt wat extra's door de twist in het ritme, het pianospel en de klassieke arrangementen. Begin 2010 werkte de band nog samen met producer Steve Lillywhite (U2, Rolling Stones), maar het klikte niet en daarom werkte Lee samen met gitarist Terry Balsamo, bassist Tim McCord, drummer Will Hunt en programmeur Will ‘Science’ Hunt verder aan de nummers voordat ze de studio ingingen met producer Nick Raskulinecz (Alice In Chains, Deftones, Foo Fighters) in april 2011. Het gevolg is dat de release tot tweemaal toe wordt uitgesteld.

Alhoewel het album na een fantastisch begin en een zeer acceptabel vervolg iets aan niveau lijkt te verliezen, blijven de songs aangenaam. Na verloop van tijd treedt er wel een gevoel van inwisselbaarheid op. Wat meer afwisseling in tempo en songstructuur zou goed zijn geweest. Het felle Sick is de gewenste opleving. De plaat eindigt verrassend met het elektronische Swimming Home. Waar het elders vooral de rockende alternatieve metalriffs zijn die hun werk doen en voor de nodige energie zorgen, horen we hier een rustige elektronische beat, de reflectieve zang en de poppy keyboardtonen.

Uiteraard is het Amy die de meeste ruimte krijgt. Zij zorgt met memorabele zanglijnen en refreinen voor houvast. Haar manier van zingen doet soms denken aan andere, grote artiesten. Beth Gibbons (Portishead) en Björk zijn specifiek van invloed geweest op Amy, maar je hoort ook Annie Lennox (ex-Eurythmics), Enya en zelfs Alanis Morissette (beluister Uninvited en Swimming Home maar eens achter elkaar) terug.

Evanescence is een plaat die geweldig van start gaat met What You Want en Made Of Stone en daarna zijn momenten van opleving heeft, waaronder End Of The Dream, waarnaar de gelijknamige symfonische metalformatie rond Micky Huijsmans is vernoemd. Een paar echte knallers hadden het helemaal afgemaakt. Die blijven echter achterwege en daardoor zakt het wat weg en heeft deze derde full-length, die zo genoemd is omdat naast Amy de anderen meer dan ooit tevoren hebben bijgedragen, niet in die mate in de publiciteit gestaan als bijvoorbeeld Fallen. Productioneel is het in orde, al laat het gepolijste karakter niet altijd voldoende ruimte voor emotie. Mede daardoor komt de met veel gevoel gezongen klassiek-meets-popballad Lost In Paradise niet optimaal tot zijn recht.

Amy weet met haar kwaliteiten toch het verschil te maken, al verdient de muzikale begeleiding in Never Go Back beslist een compliment. Dat was al zo op het debuut en zo is dat ook op deze zelfgetitelde langspeler. Geen must have (behalve voor de fans), maar wel degelijk Evanescence-waardig. In 2012 wordt er nog getourd, maar daarna is er een periode van inactiviteit tot in 2015. Amy wordt moeder en concentreert zich vooral op haar solocarrière. Gitariste Jen Majura volgt Terry Balsamo op en in 2016 volgt een tour in eigen land. In 2017 is de nieuwe line-up te bewonderen in Europa, waaronder op Graspop.

Tracklist:
1. What You Want
2. Made Of Stone
3. The Change
4. My Heart Is Broken
5. The Other Side
6. Erase This
7. Lost In Paradise
8. Sick
9. End Of The Dream
10. Oceans
11. Never Go Back
12. Swimming Home

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 juni 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]