Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2018

Onegodless - Mourner
Jaar van release: 2017
Label: self released

Onegodless - Mourner

Wie de Brabantse metalscene een beetje in de gaten houdt, kon er de laatste tijd niet omheen. De stonersludge-formatie Onegodless brengt een plaat uit. De drietracks-ep uit 2014 (destijds onder de bandnaam Mourn) krijgt eindelijk een opvolger en draagt de naam Mourner.

Nou, rocken maar dan! Ik schuif de schijf voorzichtig in mijn speler en ja hoor, dit rockt! Tenminste, na de twee seconden durende intro genaamd Intro dan. Die verklapt wel gelijk waar men de inspiratie vandaan haalt. Er wordt een blikje (bier, waarschijnlijk) opengetrokken, gevolgd door klinkklare taal: "Fuck it!". Vervolgens dendert de stoomwals van dit viertal gelijk rücksichtlos de kamer in.

De mannen winden er geen doekjes. De opvallend riffgeoriënteerde rock doet denken aan een technische variant van Pantera of een wat meer rechttoe-rechtaan benadering van Mastodon. Recht voor je raap rocken dus! En het zijn niet de minste bands om mee vergeleken te worden. Is dat niet wat hoog gegrepen voor een debuut?

Zeker niet! Maar als je weet dat de line-up uit ervaren rotten bestaat, wordt het ook wat begrijpelijker. Drummer Yuma van Eekelen kennen we van Exivious maar ook van Pestilence. Bassist Robin Zielhorst heeft zijn strepen natuurlijk bij datzelfde Exivious verdiend, maar de invalbeurten bij Textures hebben hem ook geen windeieren gelegd. Dat bruggetje naar Textures brengt ons vervolgens bij vocalist Pieter Verpaalen. Hij zong destijds het debuutalbum Polars (2004) in. Gitarist Yordi Lopez komt van het Amsterdamse Red Eyes.

En die ervaring hoor je aan alle kanten terug. Het kwartet draait er de hand niet voor om om pakkende stonerriffs te schrijven. Van die lekkere riffs die je halfdronken met je zoveelste biertje half leegklotsend in de lucht meeheadbangt op de festivalweide; zoals bijvoorbeeld Burn The Sun. Even zo makkelijk schakelt Onegodless het tempo op naar een circlepit-niveautje bij het erop volgende nummer Countless Hours. Verwacht echter geen highspeed blasts en rennen voor je leven. Het blijft sludge.

Er valt opvallend veel te vertellen voor een plaat als deze. Maar eigenlijk moet u deze no-nonsense-sludgeplaat gewoon kopen. Daarnaast zijn deze mannen vermoedelijk komend festivalseizoen ook wel van de partij, dus waag dan vooral een (bier)blik!

Tracklist:
1. Intro
2. The Calm
3. Burn The Sun
4. Countless Hours
5. Unstable
6. Hangman’s Time
7. Songs Of Old
8. Goliath
9. Salvation
10. My Blood
11. From The Ashes

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 28 mei 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]