Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Judgement Day
Met Wim Van Burken
Door Kristof
Geplaatst in juni 2004
De iets oudere lezers van dit e-zine kennen het Nederlandse Judgement Day vast nog wel. Onlangs verscheen het uitstekende '40 days to impact' dat menig death metal liefhebber zal bekoren. Gitarist Wim van Burken vertelt ons alles over de totstandkoming van de nieuwe plaat...

Judgement Day

Hoe komt het dat we na jaren van stilte opeens '40 days to impact' bij de platenboer kunnen halen?

Ach, jaren van stilte, dat valt nog wel mee. In November 2002 hebben we nog een MiniCD in eigen beheer uitgebracht. Daarvoor was het inderdaad lange tijd zeer stil rond onze band. Dit had te maken met een enorm aantal wisselingen in onze line-up en het feit dat onze drummer vier jaar geleden een zeer ernstig auto ongeluk heeft gehad. Maar we zijn zeer blij, dat Karmageddonmedia/New Aeon Media ons getekend heeft.

Persoonlijk denk ik dat de nieuwe generatie metalfans die rond de 18 jaar zijn, jullie totaal niet kennen. Is het niet frustrerend om totaal opnieuw te moeten beginnen?

We beginnen helemaal niet opnieuw. Wat we nu doen, doen we al jaren. En dat betekent, nummers in elkaar zetten, oefenen, optredens proberen te regelen. Alleen hebben we nu een label achter ons, die bijv. reclame voor ons maakt in 'zines, tours regelt en dat soort dingen. Het is verder alleen maar leuk, om wéér een nieuwe generatie met onze herrie lastig te vallen.

Denk je niet dat er tegenwoordig zelf sprake kan zijn van een death metal overkill? Er gaat geen weekend voorbij of er is ergens een deathfest en wekelijks zijn er nieuwe death metal cd's op de markt. Negatief of positief?

Ach, als er genoeg publiek op die deathfests afkomt en het dus rendabel is, zie ik het probleem niet. Evenals het grote aanbod van deathmetal cd's, als er maar genoeg belangstelling is, waarom niet. Maar goed, zelf ga ik niet naar die fests en koop ik héél weinig Deathmetal muziek.

Hoe komen jullie bij een sublabel van Karmageddon records terecht?

Dat ging vrij simpel, in November waren we gereed met het opnemen van het album. We hebben toen een soort promo gemaakt en die rond gestuurd. Guido van Karmageddon reageerde als eerste, hij kwam erg enthousiast over en bood ons een zeer redelijke deal aan. Tot nu toe verloopt onze samenwerking met Karmageddonmedia / New Aeon Media uiterst positief en we zijn dan ook zeer te spreken over hen.

Wat vindt je de positieve punten van dit nieuwe album?

Ik persoonlijk vind de diversiteit, qua nummers, erg gelukt op dit album. We wilden zeker geen "ram" plaat maken, maar juist meerdere invloeden en stijlen laten horen, iets wat we al jaren proberen te doen, maar wat ons steeds beter lukt. De teksten zijn sterker dan ooit, de lay out van het hoesje is geweldig gedaan door Mark Lindhout, hij heeft ook onze website heeft ontworpen en gemaakt.

Wat vindt je de negatieve punten van dit nieuwe album?

Er staan wat oudere nummers op, die eigenlijk op onze Mini CD "March of the Apocalypse" hadden moeten staan, maar door technische problemen indertijd is dat niet gelukt. Maar we vonden het jammer, om ze niet meer te gebruiken en daar sta ik nog steeds achter. Persoonlijk vind ik de nieuwere nummers op deze laatste schijf iets vloeiender lopen. Maar goed, kritiek op je eigen album geven valt natuurlijk niet mee, ik ben voor geen meter objectief. Hahaha.

Buiten de death metal die jullie brengen hoor ik af en toe ouderwetse thrash invloeden, heavy metal en zelfs lichte ouderwetse grindcore invloeden terug. Heb ik het bij het rechte eind of is dat toevallig?

De invloeden die jij noemt, kloppen zeker. Dat komt bijvoorbeeld door het feit, dat ik sinds mid jaren tachtig in de metalmuziek bezig ben en dan ook ben opgegroeid met thrash, heavy metal en wat later de grind. Ik, onze drummer en onze andere gitarist schrijven de muziek, ikzelf hou de laatste jaren voornamelijk van blackmetal en jaren '80, begin '90 metal, onze drummer luistert meer naar melodische dingen én het oude spul en onze andere gitarist is al jaren gek van duitse thrash. Maar als band zijnde spelen we het liefst Deathmetal, met een keur van invloeden uit andere soorten metal.

Ok. Som eens wat bands op die jezelf terughoort in jullie sound?

Tsja, wat hoor ik terug in onze sound. Mijn solo's zijn eigenlijk uitermate begintijd Slayer hehehe. Maar qua bands, hmmm, misschien wat Cannibal Corpse invloeden, soms?

Misschien wel…

We klinken echter nogal anders in vergelijking met de meeste Deathmetal bands, dus het is vrij lastig om wat bands op te noemen.

Naar mate het album vordert begint het wat melodieuzer te worden; vinden jullie melodie erg belangrijk voor death metal?

Jazeker, als het alleen ultra snelle deathmetal zou zijn, zou ik er allang gekapt mee zijn. Gelukkig houden we allemaal nogal van melodie en zijn we zeker niet van plan om dat element er in de toekomst uit te gooien.

Jullie hebben de nieuwe cd volledig zelf opgenomen, hoe kijk je daar op terug? Zijn er zaken die je graag anders had gehoord?

Dat is altijd lastig. Je bent zolang intensief met zo'n opname bezig, dat je, als je niet oppast, je op een bepaalt moment niet meer zo kritisch bent. Vandaar dat we het masteren pas weken later gedaan hebben, nadat de uiteindelijke opnames afgerond waren. Naderhand zijn er altijd kleine dingetjes, die we graag anders gezien zouden hebben, maar goed. Anders komt er nooit een einde aan het sleutelen aan een product. Je moet er op een gegeven moment afstand van doen en weer vooruit gaan kijken.

Van wie is die Helter Belter studio, en gaan daar binnenkort nog andere bands cd's inblikken?

De Helter Belter studio is van Paul Beltman, onze drummer. Hij heeft daar diverse bands opgenomen, zoals Dimensional Psychosis, Scrotum, Bloodphemy en Serenade Of Darkness. Helaas zal de studio binnen niet al te lange tijd sluiten, vanwege een verhuizing.

De bandnaam 'Judgement day' is al niet echt positief, de titel van de nieuwe cd '40 minutes to impact' is dat evenmin. Als ik jullie site bekijk zie ik een intro die foto's van menselijk leed laat zien. Waarom steeds deze thematiek?

Er komt geen einde aan menselijk leed, hoogstens door vernietiging van het menselijk ras door de natuur of door onszelf. Het is en blijft een fascinerend onderwerp. Kijk om je heen, kijk naar het journaal. Overal is moord, ziektes, verderf en decadentie en andere dingen te zien/horen/op te zoeken via internet en tv etc. Men word overspoelt met informatie, die we eigenlijk niet willen weten, maar toch kijk je. Fascinerend!

Jullie zijn binnenkort onder andere live te bewonderen in een package met topbands als Dismember en Callenish Circle. Wat kunnen we anno 2004 verwachten van een live-set van Judgement Day? Kan je al iets zeggen over een setlist?

We zullen nog een enkel nummer spelen van onze 1ste full lenth "Circumcision of the Martyr". De meeste nummers die vertolkt zullen gaan worden, komen van onze Mini CD en onze laatste release. Een setlist hebben we echter nog niet gereed. Van onze laatste plaat zullen we met 99% zekerheid MMXII A.D., Damnation For All, A Room With A View en 11 Minutes To Impact spelen.

Jullie hebben een zooi oude cultdemo's die echter niet meer op cd verkrijgbaar zijn. Wanneer kunnen we een release verwachten met oude zooi?

Haha, das een goeie. We hebben met Karmageddonmedia/New Aeon Media gesproken over een evt. Re-release van onze eerste full length, dat zou geweldig zijn, want die is heel moeilijk te krijgen. Die demo's, tsja. Zoek en gij zult vinden. Hehehe. Op onze site is er trouwens van elke release een mp3 te downen, dus als iemand wil horen hoe Judgement Day anno 1990 klonk, bezoek onze site.

Aangezien jullie al bijna 15 jaar in de metalscène zitten deze laatste vraag: wat is de beste band die Nederland op metalgebied ooit voort heeft gebracht?

In mijn opinie: Pestilence.

Daar ben ik het nu eens totaal mee eens. Ik zal vanavond nog eens het geweldige 'Consuming impulse' draaien. Groeten en nog veel succes!

Bedankt nog voor je review en bezoek allemaal onze site eens!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.