Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-01-2019

Interview: Amaranthe
Met Olof Mörck
Door Tonnie
Geplaatst in oktober 2014

In korte tijd is Amaranthe redelijk populair geworden. De band heeft hiervoor dan ook alle ingrediënten in huis: catchy nummers, een knappe zangeres en toch iets unieks doormiddel van de drie vocalisten. Nu is er het derde album Massive Addictive van deze Zweden, dus weer een reden om even met toetsenist Olof Mörck te bellen.

Amaranthe

Het is nog maar anderhalf jaar sinds The Nexus uitkwam en nu al is er Massive Addictive. Jullie zaten blijkbaar vol inspiratie.

Daar lijkt het wel op. Ik denk dat het komt omdat we Amaranthe als voltijd band hebben. Het is niet een band die we tussen onze normale baan in doen. Als we niet touren dan ben ik aan het componeren, om bezig te zijn. Maar het is niet zo dat ik mezelf moet dwingen om nummers te schrijven. Dat zou echt niet werken. Ik denk dat er dan juist niets uit me komt. De inspiratie om nieuwe nummers te blijven maken komt van de reactie van de fans. Die reacties krijgen we ondermeer op tour. Een deel van de nummers op Massive Addictive is geschreven toen we op tour waren.

Maar jullie touren best veel volgens mij. Dus zoveel tijd om het album op te nemen hadden jullie dan toch niet?

Zo lijkt het, maar het viel best mee. Bij andere bands zou ik ook denken dat anderhalf jaar niet zo heel veel is. Maar om eerlijk te zijn, we hebben de laatste nummers voor The Nexus in september 2012 geschreven, terwijl we de eerste nummers voor de nieuwe cd in september 2013 schreven. Daartussen zit dus een jaar waarin we heel veel ideeën hebben opgedaan, die stonden te trappelen om verwerkt te worden tot een liedje. We hebben eind vorig jaar zo'n drie maanden niet getourd, waarin we zijn gaan componeren. Dat gaf ons de mogelijkheid om het geheel een niveau hoger te tillen voor het nieuwe album. We hebben toen alles eens onder de loep genomen. Keyboardsound, het gitaargeluid, de teksten. Daardoor kregen we een goed beeld van welke kant we met de nieuwe cd opwilden.

Ik quote uit de biografie die bij de cd kwam: "now with their MASSIVE updated sound." Maar om eerlijk te zijn, jullie sound is toch veelal hetzelfde gebleven? Wat is er volgens jou zo erg vernieuwd?

Amaranthe - Massive Addictive Voor mij zelf was dat hoe we de nummers in elkaar gezet hebben. The Nexus was een natuurlijke progressie van het eerste album. Met de nieuwe cd wilden we niet dezelfde structuren gebruiken van bijvoorbeeld de arrangementen van de vocalen, of niet dezelfde keyboardsound. Er zijn vele aspecten van het songwriten die we wilden verbeteren. Hoe massaal dat gebeurd is, mag de luisteraar zelf uitmaken. Vanuit ons perspectief was het een grote update.

Jullie hebben wederom met producer Jacob Hansen gewerkt. Wat maakt hem de juiste man voor Amaranthe?

Afgezien van dat hij een uiterst getalenteerde en goede producer is? Zoals ik zei, we wilden ons geluid wat veranderen. Vele bands zouden dan ook voor een andere producer kiezen, die er een frisse blik op kan werpen. Om eerlijk te zijn, wij wilden dat ook, maar hoe meer we met andere producers gingen praten, hoe meer het voor ons duidelijk werd dat we toch Jacob erbij wilden hebben. Hij stelde zelf al voor om het ook niet op dezelfde manier te produceren als de vorige keren. Hij wilde het nu wat opener, wat organischer maken. Iets natuurlijker. Ik denk dat we daar erg in geslaagd zijn.

Maar waarom de titel Massive Addictive? Het is niet alsof de vorige platen al niet aanstekelijk waren...

Het omschrijft onze sound perfect. Zoals je zegt, onze platen zijn erg aanstekelijk. Het was de bedoeling dat de albumtitel ook erg voor de hand lag. Men moet niet uren filosoferen over wat we er mee bedoelen. Ik houd wel van dat soort directe titels. En het dekt de lading uitstekend. En "massive" kan ook wel slaan op ons geluid, want een refrein als dat van Drop Dead Cynical voelt erg groots aan. Echt massive.

Bij dat nummer hebben jullie onlangs ook een clip uitgebracht, die al snel heel vaak bekekend werd.

Ja, dat verbaasde me wel. Ik was blij verrast daardoor. We hebben hard aan het album en die clip gewerkt, dus dan hoop je ook dat je veel views krijgt. Toen we drie jaar geleden onze eerste clip The Hunger uitbrachten, kreeg die 8500 views in de eerste dag. Dat vonden we toen al super, maar bij een clip van het tweede album haalden we er 12.000. Nu wilde we dat natuurlijk weer verbeteren. Ik schrok me rot toen ik zag dat de clip na één dag al op 40.000 views stond. Dat had ik echt niet verwacht.

Het is wederom weer clip met veel actie.

Die zijn leuk om te doen. Bij onze vorige clips zat er vaak een verhaal in, maar nu wilden we het wat directer. Dat past ook goed bij het nummer, vind ik zelf. Al vanaf de eerste meetings over de clip leek het ons leuk om er mensen in te hebben die elkaar in elkaar slaan. Dus werd het een gevecht in de clip.

Wie is de vechter binnen de band?

Dat is onze bassist Johan. Hij doet al vele jaren aan kickboksen en thaiboksen. Je ziet hem dat ook doen in de clip, al is het niet zo heel duidelijk dat hij het is. Hij is echt erg goed.

Vorig jaar verliet growler Andreas de band. Nu hebben jullie Henrik Englund van Scarpoint als zijn opvolger. Hoe zijn jullie bij hem terecht gekomen?

Toen Andreas nog in de band zat, zijn Jake [cleane vocalen] en ik eens in een rockclub geweest in Stockholm, waar Henrik werkt. Hij was toen de host van een karaoke-avond en growlde wat in de microfoon. Iets van Pantera, als ik het me goed herinner. Jake en ik vonden dat wel gaaf. Destijds waren we niet opzoek naar een nieuwe zanger, want we hadden Andreas. Maar die avond leerden we Henrik kennen en zijn daarna wel vaker met hem omgegaan. Toen Andreas ons kenbaar maakte dat hij niet met ons op de Europese tournee van vorig jaar kon gaan, leek het ons een goed plan om Henrik te vragen om in te vallen. Gelukkig vond hij onze band al te gek, dus wilde hij dat graag doen. Maar toen Andreas eind vorig jaar besloot om te stoppen met de band, lag het voor de hand dat we Henrik zouden vragen om zijn opvolger te worden. We vinden het heel jammer dat Andreas gestopt is, maar gelukkig hebben we een uitstekend nieuw bandlid.

Was hij ook gelijk al comfortabel met het feit dat er drie vocalisten zijn in Amaranthe? Want dat lijkt me dat die manier van werken toch wel wennen is.

Ik geloof het wel. Hij vond het hele concept van Amaranthe altijd al tof, en wilde het graag doen. Hij was al fan voordat we hem ontmoet hadden.

Amaranthe

Jullie zijn dit jaar nog op tour door Noord-Amerika en ik zie verder nog enkele shows in Zweden en Rusland. Wanneer komt er een Europese tour?

Liefst zo snel als mogelijk. Maar dat wordt niet meer dit jaar, helaas. Bij de vorige albums gingen we na de release eigenlijk gelijk op tour door Europa. Nu kregen we de mogelijkheid om naar aanloop van de release het voorprogramma van Within Temptation te doen, om direct daarna nog shows in Japan en weer enkele in de Verenigde Staten te doen. Dit voorjaar zijn we al in het grootste gedeelte van Europa geweest, dus ik denk niet dat het zo erg is om nog heel even te wachten. Maar komend voorjaar gaan we waarschijnlijk door Europa touren. Daar kan ik echter nog niet teveel over zeggen.

Kun je wel al zeggen of er een show in Nederland bij zit?

Zelfs dat kan ik nog niet bevestigen. Ik zou het graag willen, want Nederland is altijd erg goed voor ons geweest. En het is volgens mij ook wel al even geleden dat we bij jullie opgetreden hebben. Dus ik hoop wel dat we ook weer een show in Nederland doen.

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]