Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Interview

Axel Rudi Pell
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2014
Axel Rudi Pell mag dan al ruim een kwart eeuw in het vak zitten, de Duitse gitarist is niet te stoppen. Zijn nieuwe plaat Into The Storm, zijn zestiende alweer, mag er zeker zijn dus werd het tijd om eens naar Duitsland te bellen en met de gitarist er over te praten.

Axel Rudi Pell

Het album komt dit weekend uit. Ben je nerveus?

Natuurlijk! Een nieuw album is als een nieuw kind. Dus natuurlijk ben ik nerveus. Nerveus voor hoe men het zal vinden.

Wat ga je op de dag van release doen?

Waarschijnlijk ben ik dan nog meer interviews aan het doen, zoals ik de laatste tijd vooral doe. Ik heb denk ik niet eens tijd om het te vieren.

Je gaat dus niet naar een platenzaak om te zien of ze je cd hebben?

Nee nee, zoals ik zeg, ik ben veel te druk bezig. Misschien dat ik mijn vrouw anders even moet sturen.

Als je op tour bent en je komt in een stad een platenzaak tegen, ga je dan nog wel kijken of ze jouw cd's er verkopen?

Meestal niet. Overdag slaap ik ook veel. Ik moet uitrusten voor de show. Want na de show is er meestal nog wel een afterparty dus dan wordt het wel eens laat. Dus ik heb mijn rust nodig. Ik word oud hahaha.

Volgens de biografie die ze bij het album leverden kun jij niet gaan zitten en nummers schrijven. Dat moet echt in je opkomen.

Zo is het. Als ik echt een nummer moet schrijven, dus mezelf moet dwingen om een nummer te schrijven, dan lukt het niet. Maar ik schrijf het hele jaar door. Elke keer als ik een idee krijg, dan neem ik het op of leg ik het vast om later uit te werken. Toen we bijvoorbeeld het nieuwe album Into The Storm opnamen - het was toen we de slaggitaar vastlegden - zaten mijn co-producer Charlie Bauerfeind te spelen met het gitaargeluid. We waren wat aan het proberen om het geluid goed te krijgen. Ik speelde zomaar een riffje dat ineens in me opkwam. Dat bleek toch wel erg cool te zijn dus drukten we snel op de opname-knop om het idee te bewaren zodat we het op het volgende album kunnen gebruiken. Ik ben dus al lang bezig met een volgende cd.

Hoe ver terug gaan dan de ideeën die de nummers op Into The Storm geworden zijn?

Ik denk dat we daarvoor terug moeten nog voordat het vorige album Circle Of The Oath af was.

Dus toen had je al ideeën die niet goed genoeg waren voor die cd, en nu pas hebt uitgewerkt?

Ik heb altijd zoveel ideeën, maar het kost veel tijd om ze allemaal samen te smelten tot één geheel.

Maar uiteindelijk komt er een moment dat je genoeg materiaal hebt voor een album?

Precies. Normaal blijf ik ideeën verzamelen maar we hebben wel altijd al een plan van wanneer we een cd willen opnemen. Bijvoorbeeld om in januari 2015 weer een album op te nemen. We plannen best ver vooruit, maar dat moet ook wel in deze business. Ik weet altijd zeker dat ik tegen die tijd genoeg nummers af heb om een album te vullen.

Dan heb je in de studio toch ook niet heel veel tijd nodig?

Axel Rudi Pell - Into The Storm Dat gaat inderdaad vrij snel. Ik ga meestal eerst met de drummer de studio in, daarna met de bassist. Daarna speel ik de slaggitaren in en de leadgitaren, en vervolgens komen er nog keyboards en zang bij. Bij deze cd begonnen we op 22 juli en eind oktober was de cd af, maar tussendoor hebben we ook nog een lange pauze genomen. De opnames duurden vier weken en het mixen nog een kleine twee weken. We zijn vrij efficiënt. Sommige mensen hebben echt eeuwen nodig in de studio, maar dat komt omdat ze pas daar beginnen met het schrijven van nummers. Ik doe dat altijd vooraf.

Hoeveel verschillende gitaren gebruik je op de nieuwe cd?

Dat is een goeie vraag. Ik weet het niet eens. Ik denk zes of zeven.

Allemaal Stratocasters?

Ja. Maar ik weet niet meer welke ik gebruikt heb. Ik heb er zoveel.

Gebruik je ooit wel eens een andere gitaar dan een Stratocaster?

In het verleden wel, maar recentelijk niet echt. Ik ben ook de trotse eigenaar van een Gibson Les Paul. Die hangt thuis aan de muur maar ik gebruik hem nooit. Ik heb hem één keer gebruikt, een jaar of zestien geleden, op mijn cd met ballads. Toen wilde ik dat wel eens proberen, maar die gitaar en ik zijn niet compatible. Daarom heb ik besloten om het bij Fender te houden. De bodies vind ik prettiger. Ze zijn niet zo groot en dik als een Gibson.

Ik neem aan dat het geluid je ook beter bevalt?

Ook dat. Gibsons klinken heel anders dan Fenders.

Op Into The Storm heb je een nieuwe drummer. Mike Terrana heeft je band verlaten vanwege dat de agenda's niet op elkaar af te stemmen waren. Nu heb je Bobby Rondinelli achter de drumkit. Op welke manier is hij anders dan Mike?

Hij heeft een andere achtergrond. Mike is ook wel een metal drummer, maar hij heeft een jazz en fusion achtergrond. Zijn toms zijn hoog gestemd. In de studio hebben we vaak gevraagd of hij die lager wou stemmen. Bij Bobby is dat andersom. Bobby en ik zijn op dezelfde muziek opgegroeid. Hij heeft dezelfde helden als ik. Het klikte ook direct in de studio. Ik hoefde hem ook niet te vertellen hoe ik het wilde hebben, dat voelde hij goed aan. Ik ben heel blij om hem nu in de band te hebben.

Jullie hebben My My Hey Hey van Neil Young opgenomen. Waarom viel de keuze op dat nummer?

Dat kwam eigenlijk doordat ik een bepaalde aflevering van Sons Of Anarchy zat te kijken waar dat nummer in zat. Volgens mij was het de laatste aflevering van het derde seizoen. Daarin was het een hele basic versie op piano, gedaan door een band genaamd Battleme. Toen ik dat zag vond ik het gelijk heel cool, ook al was het een hele korte versie. Maar het leek me een gaaf idee om er een ballad van te maken, maar dan op gitaar. We hebben het opnieuw gearrangeerd, met drums en bas en gitaar en viool enzovoorts. En natuurlijk heb ik er ook wat van Neil Young's originele versie ingedaan. Het resultaat is geweldig.

Axel Rudi Pell

Op de digipack staat ook nog een cover van Way to Mandalay van Blackmore's Night.

Blackmore's Night heeft dat een jaar of twaalf geleden opgenomen en toen vond ik al dat dat nummer best op een Rainbow-album had kunnen staan als ze het iets anders gearrangeerd hadden. We hebben ons best gedaan om er wat van te maken. Maar we wilden Richie Blackmore niet kopieren. De originele versie opent met een melodie gespeeld op een synthesiser. Dat wilde ik niet, en ook niet op een electrische gitaar. Wij hebben het op viool opgenomen. Nu is het nog middeleeuwser dan Blackmore zelf ooit gedaan heeft op dat nummer. En als het refrein komt, knalt de electrische gitaar er in.

Je gaat volgende maand op tour. De tweede show op die tour is in Nederland, in De Bosuil in Weert. Wat kunnen we daar verwachten?

Ik denk hetzelfde als van de andere shows hahaha. Maar dat betekent wel dat we altijd alles er aan doen om het een belevenis te maken. Het wordt een echte ARP rock & roll hardrock show. Ik denk dat we vier of vijf nummers van de nieuwe cd spelen, al weet ik nog niet zeker hoeveel want we moeten nog beginnen met de repetities. En natuurlijk ook vele ARP classics en tussendoor wat verrassingen. Ik denk dat het een hele toffe show wordt.

Ik las dat jullie deze zomer een speciale show doen op het Bang Your Head festival, een show van drie uur.

Drie uur, inderdaad. Misschien nog langer.

Je blijft spelen tot je geen zin meer hebt of echt te moe wordt?

Precies! We spelen daar trouwens maar een paar nummers met de huidige ARP line-up. En we hebben een reünie van Steeler, wat ook een half uur zal zijn. En we hebben alle vorige ARP zangers uitgenodigd, dus Charlie Huhn, Rob Rock en Jeff Scott Soto. En het grootste deel van de show zal waarschijnlijk een grote jamsessie zijn waarbij we vele muzikanten uitnodigen op het podium. Dat wordt echt een feest. Ik denk dat ik de enige ben die de hele show zal spelen. En daarna val ik misschien dood neer hahaha. Er zijn camera's bij dus dan wordt het nog gefilmd ook.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.