Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Mantic Ritual
Met Adam Haritan
Door Jeroen
Geplaatst in maart 2009
Enthousiast is hij zeker, drummer Adam Haritan van de Amerikaanse thrashformatie Mantic Ritual. Dat mag ook zeker wel na het lekker energieke, doch niet al te originele debuut Executioner. Het zal deze band aan de reet roesten, of ze origineel zijn of niet. Het gaat ze puur om gevoel, simplisme en de ferme muzikale pets in het gezicht. De drummer blijkt momenteel een tevreden mens als we met hem terugblikken op de demofase, de cd en de spontane interesse van Nuclear Blast. De toekomst lijkt zonnig als we de trommelaar mogen geloven.

Mantic Ritual

Executioner was al eens eerder uitgebracht onder de bandnaam Meltdown. Hoe waren de reacties destijds en hoe zijn ze momenteel?

De plaat kwam in 2007 inderdaad al eens in eigen beheer uit. Het was toen moeilijk om de cd fatsoenlijk terecht te laten komen bij de grotere bladen. Maar over het algemeen kregen we behoorlijk positieve commentaren. De cd werd opgenomen in behoorlijk primitieve omstandigheden, dus de productie was niet echt bijzonder. De intensiteit en de houding waren er echter wel en we kregen een aardige groep fans erbij. De reactie op de nieuwe versie zijn voor het grootste deel positief. We krijgen goede reacties op het verbeterde geluid, maar dat is logisch, haha. Daarnaast vinden mensen het prettig dat we lekker simpel materiaal spelen, geen moeilijk gedoe. Ik kan wel zeggen dat we tevreden zijn met de gang van zaken tot nu toe.

Waarom hebben jullie eigenlijk een oud album opnieuw opgenomen en niet gewoon gekozen voor een gloednieuwe cd?

Toen Nuclear Blast ons tekende, stelden zij voor om dat werk opnieuw op te nemen en het met een nieuwe productie nieuw leven in te blazen. We waren het daar wel mee eens en we zijn in Duitsland met Andy Classen de studio in gedoken. Terugkijkend vond ik het een zeer goed plan en ik ben heel tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Zijn er nog nieuwe passages aan de nummers toegevoegd, of hebben jullie ze gewoon opnieuw ingespeeld?

Mantic Ritual - ExecutionerWe hebben wat kleine dingetjes toegevoegd, maar geen grote stukken. Het album klinkt nu gewoon een stuk beter dan de oude uitgave, de nummers zijn strakker gespeeld en de productie is er gigantisch op vooruit gegaan. We hebben er ook een nieuw nummer aan toegevoegd genaamd By The Cemetery, een nummer dat niet op de oorspronkelijke release stond. Het was in de tijd van de eerste release al een ouder nummer en toen besloten we het niet te gebruiken, maar ditmaal hebben we dat wel gedaan. We hebben er wel nieuwe teksten voor laten schrijven door een goede vriend van ons.

Er staat ook een coverversie van Blackout van Scorpions op de plaat. Persoonlijk vind ik dat je alleen een cover moet spelen als je het origineel kan overtreffen, of als je nieuwe elementen kan toevoegen. Waarom kozen jullie dit nummer en is het doel bereikt wat jullie ermee voor ogen hadden?

Scorpions vormt een grote invloed op onze manier van nummers schrijven en het is één van mijn favoriete bands. We hebben Blackout een tijdje live gespeeld en we wisten dat het een favoriet was van het publiek. We hebben niet echt lang nagedacht over deze keuze, want we wilden toch al een cover op de plaat hebben, dus Scorpions leek ons een goede keuze. Het nummer zorgt voor een beetje variatie en dat is toch wel belangrijk. Dat kan misschien verrassend zijn voor de luisteraars, maar ik denk dat het prima past tussen de overige nummers. Onze versie is redelijk natuurgetrouw. We hebben het eenvoudig gehouden en de zangmelodie hebben we weten te behouden. De update zit hem meer in de veel intensere gitaarsolo en het gegeven dat wij het nummer een stuk harder hebben gespeeld. Natuurlijk is het prima als bands een beetje experimenteren binnen covers. Wie wil nou nummers op een precies dezelfde manier horen als het origineel? Ik niet in ieder geval, haha.

Waren jullie niet verrast toen Nuclear Blast Mantic Ritual wilde tekenen?

Ja, man. We hadden niet verwacht dat zij geïnteresseerd zouden zijn in onze band, maar we hebben ze toch een demo opgestuurd, net zoals we dat bij enkele andere labels hebben gedaan. Nuclear Blast was de eerste platenmaatschappij die interesse in ons toonde dus we hebben een paar maanden contact gehouden. Uiteindelijk heeft het label ons getekend in februari van 2008. Het is heerlijk om met ze te werken en ik kan me momenteel niet voorstellen dat er een beter label is om mee in zee te gaan.

Ik vind het nieuwe album een behoorlijk energieke plaat en het is ook vermakelijk om te beluisteren, maar toch, wat is er toch gebeurd met de originaliteit? Alle bandjes die momenteel opereren in de zogenaamde ‘thrash revival’ doen eigenlijk niets anders dan oude bands kopiëren. Kunnen we dat ook zeggen van Mantic Ritual, of springen jullie er toch uit?

Ik denk dat we er wel uitspringen. Ik vind het dan ook moeilijk om te zeggen of wij ook in die ‘thrash revival’ opereren. ‘Thrash’ is immers gewoon een etiketje voor mensen om een bepaalde stijl een naam te geven. Wat is er toch gebeurd met een omschrijving als ‘goede muziek’? Vandaag de dag zijn er vooral binnen de metal muziek vele verschillende genres en subgenres, waar iedereen maar in moet passen. Eigenlijk best triest. We zien Mantic Ritual vooral als een solide heavy metalband. Natuurlijk gebruiken we wel wat elementen van bands uit de tijd dat metal hoogtijdagen beleefde, maar waarom zou je dat niet doen? Veel metal vandaag is overgeproduceerd en klinisch. Er zit gewoon geen gevoel meer in. Wij proberen een lekkere pot organische muziek neer te zetten en we zitten wat mij betreft niet vastgeroest in het verleden, want oude tijden kun je toch niet volledig laten herleven. We zien de band liever als een frisse en nieuwe kracht die hopelijk veel te bieden heeft binnen de hedendaagse muziek. Een benaming is slechts een benaming en als mensen zich zo druk maken om ons als thrashband te betitelen dan is dat hun probleem. Je hoort momenteel toch ook haast niets over bands die Helloween, Gamma Ray, Arch Enemy, of Dream Theater kopiëren?

Kunnen we dan helemaal niet stellen dat Mantic Ritual gewoon perfect past tussen bands als Evile, Hyades, Merciless Death en Gama Bomb, aangezien zij ook proberen om het goede oude thrashgeluid tot leven te wekken?

We zijn allemaal behoorlijk mager, dus we passen er perfect tussen, haha. Nee, maar serieus, ik denk dat we toch wel behoorlijk anders klinken dan de bands die je zojuist noemde. Onze doelstelling is niet om iets weer tot leven te wekken. We proberen goede, agressieve, catchy en lekker simpele muziek te spelen. Niets meer, niets minder.

Mantic Ritual

Wat zijn eigenlijk je favoriete thrash metalgroepen?

Ik vraag me wel eens af, of Metallica überhaupt ooit een thrashband geweest is, haha. Als dat het geval was, dan Metallica, Sepultura en Slayer. Om eerlijk te zijn luisteren we niet zo heel veel naar thrash metal. Bands als Scorpions, Judas Priest, Yngwie Malmsteen en een hoop oude punk rock zoals de Ramones en Misfits het spelen vinden hun weg ook wel in onze cd-spelers. Niet te vergeten, The Beatles!

Het is dan misschien niet je favoriete benaming, maar stilistisch gezien zit je er toch het dichtst tegenaan. Waarom wilden jullie eigenlijk dit soort dikke thrash gaan spelen?

Onze stijl zit in onze genen. We waren het zat om naar moderne en commerciële muziek te luisteren. We wilde een band beginnen waarmee we simplisme en gevoel weer terug konden brengen in de muziek. Toen we de band formeerden in 2004, luisterden we veel naar Diamond Head, Mercyful Fate en Metallica en die invloeden hebben ons zeker geïnspireerd. Het was dus niet zo dat we de koppen bij elkaar staken en dat we zeiden, zo nu gaan we thrash spelen, of nu gaan we de oude stijl van vroeger nieuw leven in blazen. Het gaat ons er gewoon om, om agressieve, energieke en sterke nummers te schrijven waar mensen zich mee kunnen vermaken.

Dat is dan duidelijk, maar die muziek zal toch ook aan de man moeten worden gebracht doormiddel van een tour. Dus kunnen we jullie op korte termijn nog verwachten in Nederland?

We gaan zeker een flink aantal shows geven in 2009. We zijn net terug van een tour met Rotting Christ en over een paar dagen gaan we alweer op pad met Destruction en Krisiun. Komende zomer gaan we een tour doen met Pro-Pain en Sworn Enemy, dus het wordt een aardig druk jaar voor ons. Natuurlijk willen we ook graag eens een keer in Nederland spelen en we zijn dan ook bezig om aan het einde van dit jaar eens naar Europa te komen. Misschien dat het begin volgend jaar wordt, dat moeten we nog even zien. We hopen van wel.

Aangezien het materiaal voor Executioner al behoorlijk oud is, kunnen we vast wel weer wat stevig nieuw werk verwachten het komende jaar, of misschien zelfs een nieuwe plaat?

We zijn constant bezig om nieuwe nummers voor een tweede cd te schrijven, maar we hebben nog geen concrete datum voor dat nieuwe werk. Ik hoop dat we aan het einde van dit jaar de studio in kunnen, zodat we over een jaar van nu die nieuwe release op de markt kunnen brengen. Je hebt natuurlijk gelijk, want het materiaal van Executioner is al aardig oud, aangezien sommige nummers al vier jaar geleden geschreven werden. Ondertussen hebben we onze sound verder ontwikkeld en we zijn ook als band gegroeid. Ik denk dat die tweede plaat een betere vertegenwoordiger zal worden van waar we echt voor staan. Uiteraard sta ik ook achter het debuut en ik hoop dat liefhebbers er hetzelfde over denken.

Nog meer wilde toekomstplannen?

Naast het schrijven van nieuwe albums zullen we zoveel mogelijk proberen op te treden, om onze naam op te bouwen. We willen iedereen aanspreken, ongeacht wie ze zijn, waar ze naar luisteren, of wat ze aan hebben. Niemand mag worden buitengesloten. We zullen ons best doen om dit doel te bereiken.

Ik wil je bedanken en ik wens je veel succes in de toekomst. Uiteraard zijn de laatste woorden voor jou.

Jij ook hartstikke bedankt! Ons debuut is dus nu uit op Nuclear Blast en als je nog ergens wat extra centjes hebt verstopt, misschien in je kussensloop, de autostoelleuning, of in je zakken, koop de nieuwe plaat, haha. Ik hoop dat we snel een keer naar Europa kunnen komen, om daar nieuwe vrienden te maken!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.