Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

Interview: The Rotted
Met Nate
Door Armand
Geplaatst in januari 2009

De digitale snelweg is een prachtig iets, bijna al de informatie die je zoekt is een aantal muisklikken verwijdert, communicatie met alle uithoeken van de wereld is een fluitje van een cent geworden. Helaas gaat er in die communicatie ook weleens wat mis waardoor het voor kan komen dat interviews die maanden terug afgenomen zijn in de wirwar van mails blijft hangen. Zo ook dit interview met Nate, drummer van the Rotted. Dit interview was bedoeld als aanvulling op de review van de meer dan prima nieuwe plaat Get Dead Or Die Trying. Onder het mom van beter laat dan nooit hier dan alsnog het interview.

The Rotted

Ook al is er in recente persuitingen gezegd dat Gorerotted een hele andere band is wil ik je toch vragen om even een korte samenvatting te geven van wat er gebeurt is in de periode vanaf het vorige album A New Dawn for the Dead ?

Er is een heleboel gebeurt sinds toen, niet alleen muzikaal. Ik denk dat het is begonnen nadat de band zich realiseerde dat het niet kon doen wat het wilde doen gezien het feit dat sommige bandleden toen niet genoeg betrokkenheid toonden. Daarnaast zat de band nogal vast in een erg beperkt genre. Ondanks alles is er door Gorerotted altijd veel lol en geweldige muziek gemaakt in deze niche markt. Maar de tijd was rijp om verder te gaan en een versnelling hoger te gaan als het ware. Met als resultaat een behoorlijke wisseling van de wacht in de line-up, iets wat resulteerde in the Rotted, en vanaf dat moment schreef het nieuwe album, Get Dead Or Die Trying zichzelf eigenlijk.

Om nog even terug te komen op jullie laatste album, A New Dawn For The Dead, dat album werd een stuk minder enthousiast ontvangen in vergelijking met de albums daarvoor. Heb je het idee dat dat terecht was?

Misschien ben ik niet de meest geschikte persoon om daar over te praten aangezien ik op dat moment niet in Gorerotted zat en ik slechts een vriend van de band was. Maar ik weet wel dat de jongens op dat moment een erg moeilijke tijd doormaakten met enkele personen die aan die plaat werkten. Ten tijde van de opnames heeft een van de producenten plotseling zijn boeltje gepakt en is op tour gegaan, zonder van tevoren iets aan te geven. En dat was net op het moment dat de band van plan was om de muzikale koers iets te verleggen, dus het was wel belangrijk dat iedereen gefocust was op dat doel om de muziek de goede kant op te sturen. Helaas is dat niet gebeurd, en dat heeft zeker zijn tol geëist.

Persoonlijk denk ik dat Get Dead Or Die Trying een stuk enthousiaster en frisser klinkt in vergelijking met A New Dawn.., ben je het daar mee eens?

The Rotted - Get Dead Or Die TryingDit is de optelsom van wat ik hierboven verteld heb en het feit dat we nu doen wat we voor ogen hadden. Ik denk dat dit album bewijst dat we een goede keuze hebben gemaakt en dat de toekomst er behoorlijk rooskleurig uitziet. En dat bevalt ons erg goed!

En je denkt dat dit herboren enthousiasme het resultaat is van de nieuwe bandleden?

Zeker weten, de leden maken de band natuurlijk!

Ondanks dat dit waarschijnlijk al duizenden keren is gevraagd, hoe zijn de nieuwe leden bij the Rotted beland?

Gian en ik wonen in dezelfde stad als Tim en aangezien we vrienden waren konden we de band al. We speelden allen alleen in verschillende bands. Gian is erg ervaren met een erg brede stijl van spelen, en dat is bij mij ook het geval. Dus met ons in de band was het mogelijk om de op het vorige album gewenste dynamiek nu ook daadwerkelijk uit te werken en een erg fris klinkend album te creëren. Een album dat zowel afstand neemt van het verleden als een progressie van diezelfde stijl. Daarnaast is onze instelling een stuk professioneler geworden, iets dat vrij cruciaal is. Als voorbeeld, ik ben vanuit Israel verhuisd om muziek te maken, en ik denk dat dit soort motivatie en focus een band helpen om beter, en positiever, te werk te gaan omdat het de betrokkenheid van de leden aantoont.

Wat is het idee achter de titel Get Dead Or Die Trying?

Ik denk dat de titel het idee wel duidelijk maakt, het is een beetje een mix van 'Life's a bitch' en 'You live and you die'. En dat gemixed met een hoop illegale substanties en drank! Haha!

Wat opvalt is dat er op dit album een tweetal tragere nummers staan, is dit een eenmalig iets, of zijn er plannen om dit in de toekomst vaker te doen?

We schrijven gewoon songs waarvan we denken dat de som ervan een goed album zal opleveren. Dit album had naar onze mening een paar adempauzes nodig, vandaar deze songs. Misschien heeft het volgende album dit niet nodig, wie weet? Er zal geen Get Dead part 2 komen in ieder geval.

De recensies die ik gelezen heb waren allen erg positief, is dit het algehele beeld van de reacties?

We zijn erg blij met de aantallen goede en positieve recensies. Sommige mensen die erg fanatiek in het gore genre zitten zijn wat minder enthousiast, maar aan de andere kant zijn er een hoop mensen die van andere soorten metal houden wel erg enthousiast. Iets dat erg inspirerend werkt.

Wat zijn de toekomstplannen?

Zoveel mogelijk spelen in zowel Europa als Engeland, de updates hiervan kun je op onze website vinden. Daarnaast is het schrijfproces voor een volgend album al begonnen. Dus hopelijk is het de komende tijd een hoop spelen, een hoop schrijven en uiteindelijk een nieuw album uitbrengen.

Je gaf aan dat the Rotted een nieuwe start is, spelen jullie nog wel Gorerotted nummers live?

Er zullen naast de nieuwe nummers zeker een aantal oude Gorerotted nummers gespeeld worden ja.

The Rotted

Over live optredens gesproken, jullie staan bekend (of zijn berucht) vanwege jullie bizarre toeravonturen, kun je daar een voorbeeld van geven?

Er is inderdaad van alles gebeurt, en ik vermoed ook dat dit wel zal blijven gebeuren. Ik zal zelf geen voorbeelden geven, maar wil wel zeggen dat de beste verhalen op het album staan..

Is er weleens getoerd met bands die deze strapatsen niet konden waarderen?

Gorerotted is, ik meen in 2003, inderdaad van een toer met Nile gegooid. Het lag bij die mannen een beetje gevoelig dat Wilson (voormalig Gorerotted bassist) verkleed als mummie, verpakt in toiletpapier, het podium opliep tijdens de set van Nile. Ik geloof dat alleen de drummer het grappig vond..

Ok Nate, bedankt voor je tijd, mocht je nog wat willen toevoegen, ga je gang!

We hebben het altijd geweldig naar ons zin in Holland, dus we hopen jullie sexy Nederlanders snel weer te zien! Bedankt!

[ Terug naar de Interviews ]