Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Interview: Imperia
Met Helena Michaelsen
Door Hans
Geplaatst in april 2007

De nieuwe Imperia cd Queen of Light betekende een lichtelijke muzikale breuk met het verleden en tevens een beuker van formaat. Zangeres Helena Michaelsen, als boegbeeld van de band voornamelijk bekend om haar opera-achtig stemgeluid, verrast vriend(in) en vijand met de powervocalen op dit album. Redenen genoeg om haar eens aan de tand te voelen over deze ommezwaai.

Imperia

Helena, allereerst bedankt dat je even tijd voor me had. Als Noorse verhuisde je in 2003 naar Nederland. Hoe kwam dat zo?

Dat kwam omdat het beter voor mij was om mijn muzikale carrière voort te zetten in Nederland; ook omdat ik erg van het Nederlandse publiek hou en veel fijne optredens met Trail Of Tears hier heb gegeven.

De eerste keer dat we hier van je hoorde was toen je met Sahara Dust (met o.a. Mark Jansen, nu Epica) aan de slag was gegaan. Wat ging er uiteindelijk mis ?

Ik vond dat ik te weinig muzikale vrijheid kreeg en kon mijn eigen ideeën niet in de band kwijt dus ik startte mijn eigen band, wat er later nog twee werden ook toen ik met het Angel-project begon.

De bandleden van Imperia heb je echt overal vandaan gehaald; hoe heb je die in hemelsnaam samen bij elkaar gekregen?

Imperia - Queen Of LightOh dat was allemaal via-via. Ik kreeg heel veel demo's en het was nog moeilijk om een keuze te maken want er zaten veel goede muzikanten tussen! Maar ik had een goed gevoel bij degenen die ik heb uitgekozen, een gevoel dat ik ze ook kon vertrouwen en dat is heel belangrijk voor mij.

Het meest karakteristieke en bekendste in jouw stemgebruik is het opera-achtige stemgeluid. Op het nieuwe album gebruik je eigenlijk veel meer een powervoice en maar heel weinig opera. Was dat ook bewust zo bedoeld?

Ach dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Ik heb het niet bewust zo gepland, maar de laatste twee jaar had ik een moeizame relatie en werd veel geslagen terwijl ik nooit terugsloeg. Daardoor zat er veel woede in me, en ik denk dat het daardoor is gekomen.

Als je nou terugkijkt op dit album, wat is er verschillend in vergelijking met The Ancient Dance Of Qetesh ?

Met name andere songwriters, en persoonlijk vind ik dit album beter vanwege de variatie en meer catchy refreinen. Ik heb de vocalen ingezongen met mijn dochtertje nog in mijn buik, en het mooie is dat ze, als ik de cd draai, ze òf in slaap valt, òf lijkt alsof ze er bewust naar luistert. Geweldig !

Als persoon ben je een beetje controversieel voor de muziekliefhebbers; volgens de geruchten heb je o.a. een photoshoot gedaan met de Griekse Penthouse, wat al dan niet terecht een label op je plakt. Hoe denk je er zelf over, in de spotlights staan als zangeres?

Ik heb GEEN photoshoot met Penthouse gedaan, ze hebben foto's van me gebruikt die voor promotionele doeleinden al eerder waren genomen. In het artikel is ook wat geschreven over de muziek, maar zoals vaker duikt de eigenschap van mensen om iemand in een kwaad daglicht te stellen op om hun eigen onvrede te maskeren en uit jaloezie. Persoonlijk heb ik helemaal geen problemen met naaktheid. Waarom wordt dat toch als een groot punt gezien, het is toch iets heel normaals? En als mensen hun naakte lichaam aan anderen willen laten zien moeten ze dat zelf weten zolang ik het maar niet ben, hahahaha. Maar ik moet er bij zeggen dat ik het niet erg vindt als mensen over me praten, ik weet wie ik ben en waar ik voor sta, en iedereen doet goede en minder goede dingen in zijn leven; ik heb ook zo mijn fouten gemaakt. Maar ik zie anderen om me heen slecht praten over anderen, dat is uit jaloezie. Dom hoor; iedereen is verschillend en uniek en iedereen heeft zijn of haar eigen talenten....

Imperia is al gecontracteerd voor een aantal grotere festivals; waar gaat je dochtertje heen als jij op pad gaat?

Die gaat dan naar haar vader.

Onlangs hebben jullie getekend bij Massacre Records. Een verschil met vroeger?

Ja, het heeft zeker een positief effect op ons, ze kunnen ons ook meer en beter ondersteunen. We hebben in ieder geval veel vrijheid en dat is mooi !

Imperia

Je wordt niet graag vergeleken met andere zangeressen; zijn er zangeressen of muzikanten die jou wel beinvloed hebben?

Sorry, maar ik luister niet naar andere bands met een zangeres, ik luister naar The Doors en Black Sabbath en zo, bands die niks met mijn stijl van muziek te maken hebben hahaha.

Ik kom nog even terug op het nieuwe album. Als ik naar de tracklist kijk, dan denk ik: da's autobiografisch.....?

Ja daar heb je gelijk in. De laatste twee jaar waren een hel voor me, de zwaarste jaren van mijn leven, maar met één lichtpuntje: mijn dochter Angel. Maar alles wat mijn ex heeft gedaan heeft wel zijn littekens achtergelaten, zowel aan de buitenkant als de binnenkant; opgesloten worden, bijna elke dag slaag krijgen, en dan was -ie ook nog alcoholist. Ik ben met mijn dochtertje voor onze eigen veiligheid weggegaan. Ik heb er ook spijt van dat ik hem de gastvocalen op Norway heb laten doen, maar ja, da's gebeurd.... Nu woon ik in een huis in Noorwegen, midden in de natuur, niet ver van de keyboardplayer en met een hond en m'n dochtertje en zoontje (Helena heeft nog een twaalfjarig zoontje) in alle vrijheid.

Als je nou weer een volgend Angel-project gaat doen, zal dat dan ook heaviër zijn zoals nu met Imperia?

Nee, het zal akoestischer zijn, minder keyboards en meer gitaren. Het zal best verrassend worden want ik vind emotionele muziek voor bij de open haard mooier dan technischere muziek.

Helena, heel erg bedankt voor je openhartigheid en veel succes met de tour en de projecten die komen gaan

Heel graag gedaan, Hans ! Jij bedankt voor je review en support !

[ Terug naar de Interviews ]