Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    18 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • Wishbone Ash
  • 19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
    18 mei:
  • Achterhoeks Metalfest
  • Engel Of Deathfest
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Party Cannon en Cognitive
  • Pendragon
  • Riot V en Tailgunner
  • ¡Pendejo! en ILÆNDER
Kalender
Vandaag jarig:
  • José Aguiar (Tarantula) - 70
  • Kristian Andersen (Where Angels Fall) - 50
  • Mark Tremonti (Alter Bridge) - 50
  • Mike Mangini (Dream Theater) - 61
Interview

Mortiis
Door Tonnie
Geplaatst in september 2004
Mortiis is een interessante man. Na zijn tijd bij Emperor veranderde hij in een trol, en ging een electronische kant op. Toch weet hij nog menig metalfan te boeien. Zo ook met zijn nieuwste plaat, The Grudge. De Noor vertelt er alles over, net als over de tour, en hoe hij platen verzamelde.

Mortiis

Hoe gaat het ermee?

Goed, maar druk. We zijn de laatste weken bezig geweest met het oefenen voor de tour, en veel interviews doen. We zijn nu ongeveer klaar voor de tour. De intro is af, de live set is af, alles is op z'n plek gevallen. Omdat we live veel met samples en electronica werken was het veel oefenen met alle triggers, om het goed te krijgen.

Je nieuwe album, The Grudge, is inmiddels uit.

Ja, maar het had een week vertraging. Het had eigenlijk al een week eerder uit moeten zijn, maar bij de fabriek duurde het allemaal wat langer.

Hoe kwam dat?

Dat komt door onze mooie limited edition versie die we wilden maken, met een doorzichtige hoes. Dat gaf problemen bij de fabricage, om een of andere reden. Ik weet de details ook niet precies, maar daardoor duurde het dus langer.

Bevallen de reacties die je er op krijgt?

Tot dusver heb ik alleen reacties van de pers gehad, en die zijn bijna allemaal erg positief. In een paar gevallen vond ik dat ze me toch net iets hoger hadden mogen geven, maar uiteindelijk maakt dat toch ook niks uit. Ik ben er erg blij mee. Als ik de statistieken van de reviews ga bekijken dan zit van album tot album nog altijd een stijgende lijn in. Dus in dat opzicht ben ik ook zeker tevreden.

The Smell Of Rain stamt al uit 2001. Daarna heb je wat getourd. Ben je na het touren direct aan The Grudge begonnen?

Dat touren viel best mee. Het was minder dan men denkt. The Grudge is in de loop der jaren ontstaan uit diverse schetsen en ideeën die ik had. Vorig jaar heb ik die bij elkaar gezocht, om ze uit te werken, maar eigenlijk was ik er al direct na The Smell Of Rain aan begonnen, tussen het oefenen en touren door. Maar vorig jaar zijn we er dus echt serieus aan gaan werken.

Deze keer heb je ook echt een band om je heen verzameld.

Dat klopt. Op het vorige album had ik veel sessiemuzikanten ingehuurd. Toen ik klaar was met dat album wilde ik echt graag een vaste band om me heen, om elke keer als we iets zouden doen dezelfde muzikanten te hebben, want ik was het werken met sessiemuzikanten echt zat. Daarom wil ik ook duidelijk maken dat het nu een echte band is. En met een vaste band werken is ook veel prettiger werken. Op het vorige album moest er vanalles geregeld worden, als er mensen uit bijvoorbeeld Finland of Engeland over kwamen, om hun ding te doen op het album. Dat kost veel geld en tijd. En met een vaste band zal het geluid ook wat consistenter zijn, zoals je op The Grudge ook wel al hoort.

Wie heb je dan nu in je band?

Als eerste hebben we gitarist Asmund Sveinunggard. Hij heeft hiervoor nog niet veel gedaan, behalve dat hij sinds 2001 al met me getourd heeft. Volgens mij heeft hij hiervoor nog nooit in een band gezeten. Ik ken hem geloof ik via Trym van Emperor. Levi [Gawron, gitarist] is zo'n twee jaar terug bij Mortiis gekomen, toen de vorige gitarist opstapte. Hij zat in een band genaamd Lost In Time, dat was technische black/deathmetal. Ik weet eigenlijk niet precies wat hij zoal daarmee gedaan heeft, behalve wat shows. Hij komt uit Oslo, en met hem heb ik veel tijd in de studio doorgebracht voor dit album. Dan hebben we nog drummer Leo Troy. Hij komt hier uit de buurt, en heeft in wat coverbandjes gezeten. In feite heb ik deze jongens van de straat geplukt. Ik wilde geen mensen die al wat bekender waren, en die al in andere bands zaten. Ik wilde mensen die geen andere verplichtingen hadden. Dan kunnen ze zich 100% voor Mortiis geven. Ik wil geen 2e keus zijn. En ik wilde ook mensen die hier uit de buurt komen, want dan kunnen we elke dag oefenen.

Mortiis heeft op muzikaal gebied de laatste jaren erg veel progressie geboekt. Is er nog een muziekstijl die je in je muziek wilt verwerken?

Ik weet het niet. Wat ik momenteel maak bevalt me erg goed, met de harde maar complexe beats. Die kant zal het voorlopig nog wel uitgaan. Maar niet alles wat ik doe is altijd even extreem of agressief, want bijvoorbeeld in The Loneliest Thing of Twist The Knife probeer ik weer andere dingen uit. Ik hou gewoon van goede muziek, en dat hoeft niet altijd agressief te zijn. En als ik het goed vind dan zet ik het op plaat. Live hou ik er wel van om de nadruk te leggen op de agressievere stukken, maar ook daar zorgen we wel voor een beetje variatie. Maar ik hou er ook erg van om hele sfeervolle nummers te maken.

Sfeer zit er genoeg in The Grudge.

Dat vind ik ook, en ik ben blij dat je dat opgemerkt hebt. In bijvoorbeeld een nummer als Broken Skin wordt alles ineens erg rustig en laid-back, wat dan weer een mooie sfeer neer zet, vind ik. Het geeft iets menselijks aan de nummers.

Heb je een favoriet nummer?

Om live te spelen zal dat denk ik Way Too Wicked worden. Dat klinkt zo gaaf zoals we hem geöefend hebben. Het is net een rock 'n' roll nummer, maar met veel electronics. Ook Decadent and Desperate, maar dat is lekker kwaadaardig. En live zal ook Le Petit Cochon Sordide erg leuk zijn, en erg hard.

Speel je ze live anders dan op het album?

De hebben wel een paar kleine veranderingen aangebracht. Ze klinken wat harder, en de zang pas ik soms wat aan. Maar de nummers van The Smell Of Rain zijn erg anders als we ze live spelen. Die zijn wat bijgewerkt, zodat ze meer als de nummers van The Grudge klinken. De drums zullen live ook een veel belangrijkere rol gaan spelen. Op het nieuwe album zitten ze wat op de achtergrond, en hebben de geprogrammeerde drums wat meer de leiding. Live gaat Leo dus veel meer te doen krijgen dan op het album.

En doe jij de synths?

Nee, dat zou nogal gay zijn he? Ik zou er best nog een toetsenist bij willen halen, maar dan wordt de ruimte op het podium zo klein. Nu zijn we met z'n 4en en dat is goed te doen, maar als er nog iemand bij komt wordt het te vol. We gebruiken nu ook veel backing tapes. De bas en de electronica staat op tape. Zo gaat dat nou eenmaal bij dit soort muziek. Anders had ik wel 50 mensen extra nodig op het podium. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn om naar te kijken.

Dat hangt ook wel af van wat voor show je opvoert dan he?

Hahaha inderdaad. Nou ja, zou het cool zijn met 50 keyboardspelers? Het zou nogal erg bizar overkomen.

In de metalwereld kent men jou natuurlijk van Emperor. Kent men buiten de metalwereld je inmiddels ook?

Tegenwoordig wel. We krijgen nu meer aandacht vanuit de gothic/electronic kant. Natuurlijk zullen er geen Britney Spears fans ons opmerken.

Zou je dat überhaupt willen?

Nee, niet echt. Nou ja, het zou wel cool zijn als al haar fans mijn album eens zouden kopen, en dat ik dus ineens 10 miljoen cds verkoop.

Het zou ook wel gek zijn om jou gezicht ineens de hele dag op MTV te zien.

Dat wel. Maar het zou wel cool zijn!

Hoe denk je dat black metal luisteraars, die je kennen van bij Emperor, op het huidige Mortiis reageren?

Sommige fans zijn wat ruimdenkender dan anderen, maar er zijn er natuurlijk ook bij die erg bekrompen zijn. Maar black metal is de laatste jaren erg opgedeeld in diverse soorten. Je hebt van die primitieve zwart-witte necro black metal fans, die alleen oude Darkthrone goed vinden. Zij zullen wat ik maak echt niet goed vinden. Aan de andere kant heb je gelukkig ook mensen die wat meer open staan voor andere muziek. Maar ik snap wel waarom sommige mensen het niet goed zullen vinden hoor.

Je gaat op tour. Drie shows in Nederland, 1 in België. Wat kunnen we qua setlist verwachten?

We gaan veel nieuw spul spelen. Bijna heel het nieuwe album, en ongeveer de helft van The Smell Of Rain. Ongeveer 70 minuten, denk ik. Vorige keer speelden we maar 45 minuten, en dat was te kort. 70 minuten vind ik wel een mooie lengte voor een concert. Hopelijk niet te lang, maar ja we zijn headliners dus dan verwacht men natuurlijk wel dat je wat langer speelt.

Wie neem je mee op tour?

Een extreme metalband uit Noorwegen, genaamd Susperia. Daar zitten wat ex-Dimmu Borgir leden in, en hebben iets van 3 albums uit. We hebben hetzelfde management, en het zijn vrienden van ons. Vorig jaar hebben we kort door Engeland met ze getourd, en dat ging goed. Het zal erg interessant worden, want Mortiis is een crossover tussen wat metal, industrial en electronics. Susperia is veel puurder, en rauwer. Ik vind ze er goed, maar meestal houd ik niet eens zo van dat soort metal.

Naar wat voor muziek luister je zelf eigenlijk?

De laatste tijd heb ik veel Gregoriaans gezang geluisterd.

Dat is wel erg anders dan wat je zelf maakt.

Ik wilde wat geluiden zoeken die goed als sample te gebruiken zijn. Ik had een paar cds met dat gezang liggen, maar het wordt wel snel saai kan ik je zeggen. Maar het klinkt toch wel erg cool. Ik hou erg van muziek die op dat soort stemmen gebaseerd is, zoals bijvoorbeeld Enigma. Zoiets wil ik ook nog eens proberen.

Dus op het volgende Mortiis album horen we Gregoriaans gezang?

Nee, ik denk het niet. Ik ben met muziek voor een documentaire bezig, waar ze me voor betalen. Even wat bijklussen. Maar misschien zet ik het nog wel op de website ook.

Terug naar de tour: hoe lang doe je erover om dat masker aan te brengen?

In het begin was het vrij lang, ongeveer twee en een half uur. Dat was echt een ramp. Inmiddels heb ik het al 200 keer gedaan, en lukt het in een uurtje. Maar ik trek er altijd een minuut of 90 voor uit, voor het geval dat het fout gaat.

Je nieuwe masker zit expres bovenop je gezicht, en lijkt er op vast genaaid.

Ja, maar dat is alleen op het album. Tijdens een concert ziet het er anders uit. Want zoals ik het op het album vastgemaakt had zat het erg los. Dat kunnen we tijdens een show niet hebben, want dan vliegt het misschien af.

Dat zou nogal gek zijn natuurlijk.

Ja, inderdaad. "Sorry, ik moet even mijn masker vastplakken, 1 momentje!" Nee, dat zou niks worden.

Is het al eens mis gegaan?

Nee, gelukkig niet. Er gaan wel verhalen dat dat zo is, maar die komen van mensen die mij niet zo mogen. Die zouden graag willen zien dat het mis gaat. Ik kan je in alle eerlijkheid vertellen dat het nog nooit gebeurd is. Wel is het een keer fout gegaan met een oor. Ik stond nogal wild te headbangen, en omdat ik dreadlocks had is m'n haar nogal zwaar. Dat is waarschijnlijk steeds tegen dat oor aangeknald, en omdat het bloedheet was liet de lijm los. Ik weet nog dat ik voelde dat dat oor eraf kwam, en na het nummer heb ik het publiek dan ook verteld dat ze iets unieks gezien hadden, dat m'n oor eraf kwam.

Het lijkt me dat de fans dat niet erg vonden.

Nee, ik denk het ook niet. En ik heb het grappig opgevangen. Daarna heb m'n oor er af getrokken, wat vast ook wel erg gek eruit zag. Maar ja, anders zou hij er toch af gevallen zijn. Het zal vast nog wel een keer gebeuren, want we gaan 50 shows doen en er zal vast wel iets fout gaan. Maar dat hoort er bij.

De tour loopt tot november. Wat ga je daarna doen?

We zijn met het label in gesprek over een tweede videoclip. Dat zou voor Decadent and Desperate zijn. Ik heb wat leuke ideeën ervoor, en heb met potentiële regisseurs gesproken. Maar goed, we moeten nog bevestiging krijgen van Earache Records. Die gaan we dan waarschijnlijk direct na de tour opnemen. Dan moet ik ook nog terug de studio in, om een paar remixen te maken voor op de single.

Heb je geen nummers meer over die niet op het album staan?

Ik heb misschien nog wat materiaal, maar ik weet niet of ik dat op een single ga zetten.

Is het niet goed genoeg?

Het is nog niet af. Het is altijd goed genoeg, maar ik wil er geen haastklus van maken. Ik maak liever remixen. Dat vind ik echt leuk. Ik heb er tot dusver nog maar twee gemaakt, maar dat beviel echt goed. Die staan op de single van The Grudge. Als ik dan een nummer kan remixen kan ik elementen naar de voorgrond halen die je op het album bijna niet hoort, maar die er toch in zitten. Dat geeft het nummer gelijk een totaal nieuwe sfeer. Het blijft herkenbaar als het originele nummer, maar toch heel anders. Dat wil ik nog eens proberen.

Je zei al dat er een speciale versie van het album is. Is alleen de cover anders?

Er zijn een paar versies. De normale, met een normale cover. Dan is er nog een versie met de normale cover, maar die is alleen voor Duitsland bestemd. Die heeft nog twee remixen erop staan.

Waarom is die nou weer alleen voor Duitsland?

Ik weet het niet. Ze wilden daar iets speciaals. Klote Duitsers. Er is ook nog een versie met een doorzichtig boekje. Die gaat dus niet naar Duitsland, want die wilden ze niet. Nee, ze wilden bonustracks. En er is ook nog de vinyl versie, die gelimiteerd wordt tot 1000 stuks. Maar die komt in 10 verschillende kleuren, dus van elke kleur zijn er 100.

10 verschillende? Ben je gek? Dat is een nachtmerrie voor de Mortiis verzamelaars.

Ik weet het, maar het is niet mijn idee. Ik zou niet met zoiets extreems aankomen. Het label wilde het. Maar om eerlijk te zijn, toen ze me vertelden dat ze dat wilden doen had ik toch ook iets van "fuck ja, dat is toch wel gaaf." Ik begrijp ook erg goed dat het erg frustrerend is voor de fans. Maar het is niet om maar veel geld uit de zakken te kloppen, want we maken er maar 1000 van. Die wordt waarschijnlijk niet zo makkelijk te krijgen dan.

Dat is toch een van de leuke dingen van het verzamelen? Als je iets tegenkomt wat je nog niet hebt...

Inderdaad. Ik verzamelde vroeger Venom lp's. Ik ging op zoek naar de oude Venom albums, op alle kleuren vinyl. Het gerucht ging dat er daar maar 50 van elke kleur van waren, dus dat was erg spannend als je die tegen kwam. En duur. 100 dollar per stuk, soms. En ik had het er voor over. Het geeft gewoon een gaaf gevoel als je een zeldzaam item tegenkomt van een band die je verzamelt. Ik ben dan tegenwoordig wel ermee gestopt, maar toch mis ik het gevoel. Mijn enthousiasme voor het zoeken naar zeldzame albums is verminderd naar mate ik ouder werd. Maar ik wil toch wel weer eens wat platenzaken doorzoeken, om te zien wat ze zoal aan leuke dingen hebben.

Pas maar op, want het is verslavend.

Ik weet het, ik weet het. Tegenwoordig is het ook wel makkelijker om zeldzame dingen te vinden. Op Ebay kan je heel makkelijk wat vinden. Dat is een stuk minder leuk, want het gave is juist om in een winkel te snuffelen en wat tegen te komen wat je nog niet hebt. Een van m'n mooiste herinneringen aan het verzamelen is toen we in de VS van Chicago naar San Francisco reden. Het was ongeveer vijf dagen rijden met de auto, en we stopten in elk stadje wat we tegenkwamen. Daar pakten we de telefoongids en zochten de 2e hands platenwinkels in op. Toen we in San Francisco aankwamen had ik 130 lp's gekocht! Ik heb ze naar huis gestuurd in een grote doos, want ik had al teveel bagage voor in het vliegtuig.

Heb je ze nog allemaal?

De meeste wel. Sommige heb ik weggegooid of verkocht. Die had ik dan voor een dollar gekocht, om te zien of het wat was. Soms was het dan troep en gooide of gaf ik het weg. Ik weet niet echt hoeveel lp's ik in totaal heb. Het zullen er wel ongeveer 1200 zijn, denk ik. Dat aantal is het al vrij lang, trouwens. Ik heb wel wat erbij gekocht, maar ik heb ook lp's verkocht dus het aantal is ongeveer gelijk gebleven. Als ik niks verkocht had zouden het er wel bijna 2000 zijn, denk ik.

Pitfest

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.