Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-05-2019

Interview: Beyond The Black
Met Jennifer Haben
Door Jeffrey
Geplaatst in oktober 2018

Heart Of The Hurricane is een nieuw begin voor Beyond The Black. Fris en fruitig, met een nieuwe line-up en meer tijd om een goed album op de internationale markt los te laten. Zangeres Jennifer Haben vertelt er enthousiast en graag uitgebreid over met Jeffrey, alsmede over de fysieke voorbereiding op FemME, waar de symfonische metalband als headliner geprogrammeerd staat.

Beyond The Black

Hoe is het ermee?

Heel goed. Ik doe momenteel veel interviews, maar ik doe ze graag, want ik praat graag over het nieuwe album omdat we er trots op zijn. Er komt nu vast ook meer interesse uit het buitenland en daar ben ik zeer dankbaar voor.

Jullie hebben dit keer lang in de studio en in de oefenruimte gezeten. Wat is de reden daarvoor?

Toen we aan het tweede album werkten, kregen we met veel compromissen te maken. We moesten binnen drie maanden alles af hebben. Het was erg belangrijk voor me om dit keer genoeg tijd te hebben, onder meer omdat het de eerste keer is dat we met een nieuwe line-up werken. Ik wilde niet meer zo veel compromissen sluiten. We hebben nu een jaar de tijd gehad om nummers te schrijven, ze op te nemen etcetera. We konden veel meer aandacht aan details besteden. We hebben hard gewerkt aan het album. Daarom ben ik er zo trots op. Niet dat we niet hard gewerkt hebben aan het vorige album trouwens, haha.

Wat zijn de grootste verschillen?

Het is een diverser album. We hebben veel elementen van vorige albums laten terugkomen, maar dit keer zijn de contrasten tussen hard en zacht groter en de middeleeuwse elementen zijn nadrukkelijker uitgelicht. Ook de mix is beter.

Wie heeft de nummers dit keer geschreven en hoe verliep het proces?

We zijn vorig jaar in de zomer begonnen. Ik heb toen tegen de jongens gezegd dat ze wat ideeën moesten opschrijven voor nummers. Ik wilde namelijk weten wat de stijl van schrijven was. Na een paar weken had ik al dertig ideeën binnengekregen. Dat overdonderde me wel. De meeste ideeën kwamen van Stefan, Chris en mij. We gingen vervolgens in kleine groepen van twee of drie mensen zitten om eraan te werken. Zo ontstonden de nieuwe nummers. Daarna zijn we naar onze producers gegaan. Sommige nummers komen van ons team, maar Through The Mirror komt van een Amerikaanse songwriter. Ze vroeg aan ons of we het wilde spelen en aangezien we het een geweldig nummer vinden, hebben we het opgenomen.

Jullie wonen niet echt dicht bij elkaar. Zien jullie elkaar regelmatig om aan de nummers te werken of verloopt het contact vooral via internet?

Ik woon in Leipzig. Dat is twee uur rijden naar Chris, dus dat is goed te doen. Stefan woont in Essen en dat is vier uur rijden. We zien elkaar dus minder vaak. We hebben onze partijen in ons eigen huis opgenomen. Ik ben grotendeels verantwoordelijk voor de melodielijnen. Stefan stuurde mij de instrumentale partijen en die twee voegde ik dan samen.

Through The Mirror is een van de nummers waarbij de emotie in je stem goed naar voren komt.

Dat is grappig, want dat nummer hebben we dus niet zelf geschreven. Ik heb geen probleem met het brengen van de emotie. Ik voel me er comfortabel bij. Ik kan me goed in de teksten verplaatsen en stop alle emotie erin die ik heb op dat moment. Ik geef nooit op tot een producer zegt dat het echt goed is wat we hebben opgenomen.

Eén van mijn favorieten is Escape From The Earth. Het klinkt heel anders dan de andere songs.

Ik ben zo blij dat je dat zegt. Het is een nummer van Chris en mij. Het was eigenlijk eerst een intro. Het initiële idee bestond verder uit een midtempo couplet en refrein. Het intro was eigenlijk het beste gedeelte van het nummer. We hebben dus een heel nummer gemaakt van het intro. Sascha (Paeth, producer -red.) heeft er ook nog aan gewerkt. Uiteindelijk is het precies geworden zoals ik het op het album wilde hebben. Het is heel speciaal en zo anders dan we voorheen hebben gedaan, net zoals bijvoorbeeld The Other Side.

Dat is toevallig. Dat nummer wilde ik net noemen. Ook dat is een van mijn favorieten. Het zou gaaf zijn als er wat meer van die speciale nummers op reguliere albums komen te staan.

Ik weet het, maar we hebben alle nummers nodig om ons van al onze verschillende kanten te kunnen laten zien en horen. Je zou wel een album met al dat soort speciale nummers kunnen maken, maar het zou dan een andere band zijn. Ik hou er echter van om dit soort speciale momenten erop te hebben. Live voelt het alsof ik dat soort nummers (Escape From The Earth en The Other Side - red.) voor mezelf zing. Dat soort nummers komt echt uit mijn hart. Toen ik Escape From The Earth in de studio zong, was het erg speciaal voor me vanwege de teksten. De teksten zijn echt een horrorverhaal. Ik ben echt een familiemens. Het nummer gaat over dat alle geliefden verloren zijn en dat je daarom van de aarde wilt ontsnappen en dood wil. Na de laatste zin kon ik even niet meer ademen in de studio. Ik had alles gegeven. Dat was een bijzonder moment voor me dat ik nooit meer zal vergeten.

Welke nummers zijn nog meer speciaal voor je?

Breeze, ook vanwege de emotie. Verder vind ik My God Is Dead heel speciaal vanwege het verrassende effect als het refrein eraan komt. Song For The Godless is er ook één. Eigenlijk allemaal wel, haha.

Er zullen vast veel mensen zijn die vragen stellen over de titels van de nummers. Song For The Godless, My God Is Dead. Wat hebben jullie tegen God?

Niets. Ik moet wel zeggen dat ik niet het meest religieuze persoon ben. De titels zijn meer een metafoor. My God Is Dead gaat over het niet begrijpen wat er in het leven gebeurt. Je geloofde in iets dat er nu niet meer is, of dat nu God is of iets anders. Het is weg, voorbij, dus je kunt er niet meer in geloven en je bent er niet gelukkig mee. Dat is de metafoor.

Er zit veel donkerte in de titels, zoals Dear Death, Fairytale Of Doom, Beneath A Blackened Sky aantonen. Waar komt die donkerte vandaan?

Misschien vanuit de nieuwe bandleden, haha. Het zijn emotionele mensen. Niet dat de oude line-up die emoties niet had trouwens, haha. De nieuwe denken veel meer na over hun emoties. Ik denk dat daarom de titels en de teksten ook donkerder zijn.

Is het Chris die zingt in Million Lightyears?

Ja. Eigenlijk is dat per ongeluk ontstaan, haha. We wilden eigenlijk een duet maken met een andere zanger. Chris zorgde voor de “guide vocals” en toen we die beluisterden, vonden we ze goed klinken en besloten we ze zo te laten. We hebben dan ook besloten om het echt een album van de band te laten zijn. Het is belangrijk voor de spirit in de band. Ik had nooit verwacht dat Chris het zo goed kon. Hij heeft weleens achtergrondvocalen verzorgd, maar specifiek in Million Lightyears klinkt het echt gaaf wat hij doet.

Er zijn dus geen gastmuzikanten te horen?

Niet dat ik weet. Wellicht zijn er wat mensen die fluit hebben gespeeld.

Wie verzorgt in Beneath A Blackened Sky de achtergrondvocalen?

Dan moet ik goed nadenken. Stefan is daar nadrukkelijk bij betrokken geweest. Hij was al aardig ver met de productie voordat ik dat nummer hoorde. Het is geen echt koor dat je hoort.

In het titelnummer lijkt het alsof je krachtiger dan voorheen zingt. Ben je daarop aan het oefenen geweest of komt dat door de vele optredens?

Ik oefen eigenlijk niet zo vaak, haha. Ik denk dat het vooral te maken heeft met dat ik op het podium sta en dat ik alle energie geef die ik van de fans krijg. Ik denk dat dat een hele goede oefening voor mijn stem is.

Heeft de titel betrekking op het hectische verleden met betrekking tot de line-upwisseling? Ik zie dat als de hurricane en jou als het hart omdat jij bent gebleven

Ja. Het heeft zeker betrekking op het verleden van de band en de verandering in de line-up. Er hing een donderende storm boven ons en er was veel commentaar op hoe het ging. In het hart creëerden we echter iets. Dat is het album met de nieuwe line-up. We kunnen niet wachten op het moment dat we dat kunnen laten horen. De 31e kan niet snel genoeg komen.

Wat heb je geleerd van de achterliggende periode?

Er is niet echt specifiek iets wat ik van die periode heb geleerd. Er zijn heel veel andere dingen die belangrijk waren voor mijn persoonlijke ontwikkeling en karakter. De periode rond de veranderingen in de line-up was echt heel moeilijk voor me. Het was niet de beste periode in mijn leven. Toen ik uit die situatie was, had ik wel meer kracht en energie. Ik heb gerealiseerd dat het snel voorbij kan zijn als je geen team achter je hebt staan dat in jou gelooft en in wat je doet. Het team heeft me aangemoedigd om door te gaan en om andere muzikanten te vinden. Ze stonden echt achter me. Als ik dat niet had, zou het zomaar voorbij geweest kunnen zijn. Daardoor heb ik meer kracht en energie. Ik doe nu ook veel meer om mijn dromen te realiseren.

Je hebt een druk programma. Hoe blijf je in vorm? Ik heb gehoord dat de jongens wel wat doen om fit te blijven tijdens het touren, maar dat jij liever uitslaapt.

Haha, dat klopt. Ik ga sinds een paar weken naar de sportschool en daar ben ik zeer trots op, haha. Voorheen deed ik nooit aan sport. Ik weet niet waarom, maar nu ben ik er dus mee bezig. Ik zag een liveshow van Arch Enemy en ik zag hoe lenig Alissa is. En ik realiseerde me dat ik er als een boom bij sta en dus moet oefenen om te kunnen wat zij doet, haha. Dat is een van de redenen waarom ik naar de sportschool ga. Niet dat ik denk dat ik dik ben, maar ik wil niet als een boom op het podium staan. Ik oefen niet echt veel op mijn choreografie, omdat ik anders te veel echte emoties verlies. Je leert door de tijd heen wel wat je medemuzikanten aan bewegingen doen, zoals speciale bewegingen gedurende bepaalde nummers, dus interactie is er wel degelijk, maar dat is meer een proces dan oefening.

Dan ben ik benieuwd hoe dat er op FemME uit gaat zien. Jullie zijn headliner daar. Dat is voor het eerst dat Beyond The Black in het buitenland als hoofdact geprogrammeerd staat.

Dat zou zomaar eens waar kunnen zijn. Ik heb daar eigenlijk nog niet eens over nagedacht. Ik kijk er heel erg naar uit, want veel mensen praten over dat festival voordat ik had gehoord dat we het festival gingen headlinen. Ik hoop dat we er veel mensen gaan zien.

Jullie stonden recentelijk op Full Metal Cruise. Zo'n boottocht lijkt me iets heel bijzonders. Je bent al eerder op zo'n cruise geweest. Wat kunnen mensen die er nog nooit aan hebben deelgenomen, van verwachten. In welk opzicht is het voor zowel bands als fans anders?

Ik ben inmiddels drie keer op een cruise geweest. Elke keer is het een fantastische en heel andere ervaring dan bij reguliere shows en festivals. Je ontmoet fans in de lift, bij het buffet en in de avonduren zit je samen met ze aan de bar. Nu en dan is het hartstikke leuk om wat meer met fans te kunnen praten.

Heroes Of World Rock in Siberia was ook een speciaal evenement. Hoe heb je dat ervaren?

Het was ongelooflijk. Je kon merken dat iedereen zijn best deed om het ons naar de zin te maken. Iedereen was aardig en dankbaar dat er zo'n groot evenement was en dat iedereen samenkwam om het te vieren. Mensen uit Rusland zijn over het algemeen zeer dankbaar voor goede muziek. Dat waardeer ik zeer.

Wat kunnen mensen verwachten van een headlinershow van Beyond The Black? Zijn er plannen om tijdens FemME iets speciaals te doen? Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in cosplay. Wil je daar iets mee doen tijdens de show?

Beyond The Black - Heart Of The Hurricane

Mensen kunnen een band verwachten die veel kracht en plezier uitstraalt. We proberen dat over te brengen op hen zodat we samen een geweldige avond hebben. Ondanks dat ik geïnteresseerd ben in cosplay, voelt het niet juist om een 'masker' te dragen. Zoals ik eerder zei, hou ik ervan om echte emoties en speciale momenten over te dragen en daarvoor moet ik echt mezelf zijn. Misschien dat ik er iets mee doe in de toekomst, voor iets heel speciaals, maar voor meer niet.

In het verleden heb je covers gespeeld van Motörhead, Skillet, Saxon, Breaking Benjamin, Hammerfall en Led Zeppelin. Van welke andere bands zou je graag live of op een album een cover presenteren?

Het ligt niet aan de band. Het nummer moet vooral perfect bij ons passen. Ik maak of een heel andere versie van het origineel of ik laat een andere kant van BTB en mijn stem zien die we nog nooit eerder getoond hebben. Dat is de voornaamste reden dat we niet voor bands, maar voor een nummer kiezen.

Hoe frequent oefenen jullie voordat je gaat touren?

Dat verschilt elke keer. Over het algemeen hebben een of twee dagen voorafgaand aan elke tour een rehearsal. Als we niet heel veel spelen, oefenen we soms een enkele keer tussen tours of optredens in. Het is echter niet altijd mogelijk voor iedereen om aanwezig te zijn, omdat niet iedereen in dezelfde omgeving woont.

In januari 2017 deden we ook een interview. We hadden het destijds over een album met akoestische nummers. Op elk album staan namelijk nummers die zich perfect lenen voor akoestische versies. Recentelijk zetten jullie Heart Of A Hurricane nog online in een akoestische versie, met geluiden van het zwembad op de achtergrond. Zijn er plannen om een album te maken met akoestische nummers of ze tijdens een speciale set live op te voeren?

Ik zou het heel graag willen, zeker als ik er aan denk. We concentreren ons momenteel echter op het nieuwe album en de Europese headlinertour volgend jaar. Maar daarna, waarom niet?

Song For The Godless is een cinematisch nummer. Hou je van films en zo ja, wat zijn je favorieten?

Ja, ik vind het gaaf om films en series te bekijken. Ik ben een groot liefhebber van Game of Thrones en misschien daarom hou ik juist zo veel van Song For The Godless. Het grappige is dat Stefan a.k.a. 'Drogo' de schrijver van het nummer is. Je moet echt even kijken naar de foto die we gepost hebben op onze Facebook-pagina, die van de Game Of Thrones Mottoparty. Hij ziet er echt uit als Khal Drogo.

Over films en series gesproken: Beyond The Black heeft Night Will Fade als soundtrack voor de Duitse tv-film Die Ketzerbraut ingespeeld. De video-clip van In The Shadows is opgenomen in Zuid-Afrika op dezelfde plaats als The Northmen is opgenomen. Hoe was die ervaring?

Het was superspannend, heet en koud. De eerste dag dat we opnamen deden voor de video's van In The Shadows en Songs Of Love And Death was het veertig graden en de tweede dag deden we een shooting in een koude grot en vervolgens gingen we naar een winderige klip voor de video van Love Me Forever. Het was zo vreselijk koud daar en ik had ook nog eens geen schoenen die bij de jurk pasten bij me. Dat is wat ik me vooral herinner van die reis, haha.

Beyond The Black

Komen er nog meer video's van nummers van het nieuwe album, en zo ja, wanneer kunnen we die verwachten?

Het ligt in de planning dat er nog een single komt met een video erbij, maar plannen kunnen ook snel veranderen, dus ik durf geen beloften te doen.

Je bent als gastvocaliste te horen op het nieuwe album van Kamelot, in het nummer In Twilight Hours. Hoe was het om ze in te zingen? Heb je ze thuis ingezongen of elders? Heb je Tommy Karevik (zanger van Kamelot - red.) ontmoet, en zo ja, hoe was dat? Waren de zanglijnen en teksten al geschreven of heb je er samen aan gewerkt?

Het was geweldig om met hem samen te werken. We hebben Sascha als gezamenlijke producer en we hebben elkaar in zijn studio ontmoet om de vocalen op te nemen. Tommy was er ook en hij was heel aardig. Ik denk dat onze zangstemmen goed bij elkaar passen. Ik vind het nummer heel mooi en ik luister er dan ook vaak naar. "The song was complete when I came to the place with his head voice on my parts."

Je hebt ook nog samengewerkt met Kissin’ Dynamite. Welke gastoptredens kunnen we nog meer van je verwachten? Met wie zou je graag willen samenwerken?

Die vraag krijg ik heel vaak, maar ik weet nooit precies wat ik daarop moet antwoorden. Ik vind het fijn om dingen te laten gebeuren en misschien ontmoet je iemand waarmee het klikt en begin je een samenwerking. Dat zou voor mij het prettigste werken.

Volgens mij hebben we veel behandeld. Heb je nog iets toe te voegen?

Ik hoop veel nieuwe fans te ontmoeten op het FemME-festival. Ik beloof dat het een fantastische avond wordt.

Als Nederlandse fans dan iets aan je willen geven, waar moeten ze dan aan denken?

Misschien iets typisch Nederlands. Ik hou van dingen die uit de landen zelf komen. Ik heb niet echt een speciale wens.

[ Terug naar de Interviews ]