Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-07-2019

Interview: FortaRock
Met Freek Koster
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2018

FortaRock is terug. Op 1 en 2 juni wordt het Goffertpark in Nijmegen weer gevuld met zwarte shirts, bier, headbangende koppen en goede muziek. Het programma bestaat uit onder meer Nightwish, Parkway Drive, Kreator, Opeth, Arch Enemy, Body Count en nog achttien andere bands. We spraken erover met Freek Koster, een van de mannen achter het festival.

FortaRock

Na een jaar "pauze" keert FortaRock terug. Dat moet toch wel goed voelen...

Ja, voelt lekker, al kent deze editie wel een lange aanloop. We zijn immers al in 2016 begonnen met de eerste voorbereidingen en boekingen.

Wanneer wist je dat het in 2018 wel door zou gaan?

Halverwege 2016 wisten we al welke bands er ongeveer op tour zouden gaan. Dan begint het balletje al snel te rollen.

In 2016 werd FortaRock op zaterdag en zondag gehouden, dit jaar op vrijdag en zaterdag. Waarom deze verschuiving?

In 2016 werd de hoofddag met Volbeat noodgedwongen op de zondag gehouden omdat de band op de zaterdag niet beschikbaar was. De zaterdag heeft altijd onze voorkeur. De meeste mensen zijn dan vrij en hebben de zondag om bij te komen en of uit te kateren.

Op de vrijdag staan acht bands, terwijl er op de zaterdag het dubbele aantal staan. Kon dat niet iets evenwichtiger?

Dit is bewust gekozen. De vrijdag is voor veel mensen geen vrije dag. Zodoende heeft het niet veel zin om dan ook al om 11.00 uur open te gaan. Je kunt het zien als een luxe pre-party of verlengde van de VrijMiBo.

Wat is de grootste verandering in de opzet van het terrein ten opzichte van vorige keer?

De grootste verandering is dat de podia niet op de posities staan die gebruikelijk zijn bij een festival in het Goffertpark. Dit komt mede door de wat kleinere opzet ten opzichte van andere jaren. Nightwish en Parkway Drive zijn niet van het kaliber Rammstein of Volbeat natuurlijk. De mainstage staat nu helemaal in een andere hoek. En de tent staat ongeveer op de plek waar doorgaans de mainstage staat. Dit jaar wordt op de zaterdag ook voor het eerst het Gofferttheater als extra podium ingezet.

De bands zijn inmiddels al lang geboekt. Wat moet er in de laatste weken nog gebeuren?

In de laatste weken is het vooral zaak om de puntjes op de i te zetten, vooral wat betreft de productie. Het is nogal een onderneming zo'n festival. Het is te vergelijken met een mini dorp dat voor twee dagen opgezet en opgetuigd wordt. Daarnaast wordt de laatste zet gegeven aan de promo, accreditaties en dergelijke.

Wanneer begint de echte opbouw van het terrein? En hoeveel mensen zijn er dan aan het werk om het terrein in orde te krijgen?

De start van de opbouw begint zo'n anderhalve week van tevoren met zo'n mannetje of twintig. Die groep groeit uit tot honderd à honderdvijftig mensen op de dagen zelf.

Wat doe jij zelf nog tijdens het festival?

Als het goed is ben ik redelijk vrij om te doen wat ik zelf wil. Bij voorkeur probeer ik van elke band wel wat mee te krijgen. Dus het is af en toe heen en weer crossen backstage. Dat doe ik op de fiets. Wel zo makkelijk. En natuurlijk kom je tijdens zo'n weekend de nodige bekende mensen tegen die ook wat aandacht van je vragen. Maar dat is helemaal prima, dat hoort erbij.

Wat is er, naast de muziek, nog voor aanbod? Is er bijvoorbeeld een Metal Market, of een biergarten?

Er is een biergarten, metalmarkt, een heuse 'forge' waar flessenopeners gesmeed kunnen worden. Daarnaast zijn er de nodige signeersessies. Meer info hierover via onze website en social media-kanalen.

Jullie hebben gekeken of er een festivalcamping mogelijk was, maar dat is weer niet gelukt. Komt dat doordat het middenin de stad is?

We wilden heel graag een festivalcamping, maar we hebben geen vergunning gekregen van de gemeente. De redenen die werden aangehaald, vonden wij zelf wat vergezocht en niet onoverkomelijk, maar goed. Het zij zo, we hebben het ermee te doen. We hebben er weer van geleerd, maar het is wel doodzonde dat het wederom niet gelukt is. Daar balen we wel van.

Wanneer begint het hele circus opnieuw voor 2019? En komt Slayer dan voor een laatste keer?

Het eerste aanbod voor 2019 stroomt binnen. Slayer staat niet op die lijst. Hun laatste optreden in Nederland is later dit jaar.

FortaRock

[ Terug naar de Interviews ]