Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Interview: Blackbriar
Door Jeffrey
Geplaatst in december 2017

Drenthe staat binnen de Nederlandse metalscene niet bekend om zijn productiviteit. Toch is er afgelopen jaar een release verschenen die zowel uit binnen- als buitenland veel aandacht kreeg. Zo leverde de video bij Until Eternity maar liefst 5,7 miloen kijkers op. Het nummer staat op Fractured Fairytales, de eerste ep van Blackbriar. De Assense symfonische metalformatie staat vanavond in Metropool te Hengelo en alle bandleden nemen vooraf de tijd om vragen van Jeffrey te beantwoorden.

Blackbriar

Jullie hebben eerder dit jaar een ep uitgebracht waar lang naar is toegeleefd. Het was geen makkelijk proces. Het zat nogal tegen met bijvoorbeeld een gecrashte hard disc. Voelt het dan als een opluchting dat de ep uit is? Hoe was dat moment voor jullie?

René Boxem (drummer): Als je uiteindelijk bij het punt terechtkomt waarop alles klaar is nadat er van alles mis is gegaan en dat je naar de dag toe hebt geleefd waarop je je ep kunt uitbrengen in eigen beheer, dan is het zeker een opluchting, maar op de dag dat de ep uitkomt, krijg je er niet veel van mee, want dat is allemaal voorgeprogrammeerd. Het is een digitale release doen zeg maar. We hebben natuurlijk wel een fysiek exemplaar van de ep. Die stuur je naar iedereen die heeft meegeholpen aan het album en in diezelfde week stuur je ‘m naar de mensen die hebben bijgedragen aan de crowdfundingcampagne. Het is zeker een opluchting dat het eindelijk klaar was. Er komt een soort van rust op dat moment. Je moet natuurlijk wel door, maar het is een soort rust op creatief gebied.

Wat is er sindsdien voor de band veranderd?

Zora Cock (zangeres): Dat je echt je eigen sound naar buiten hebt gebracht.

Robin Koezen (gitarist): Dat je meer kunt laten horen naast de videoclips.

Kun je ook merken dat het een grotere prioriteit voor de band wordt om er juist nu echt voor te gaan?

Robin: De band gaat voor mij voor alles. Ik ben momenteel aan het verhuizen, maar de show van vandaag gaat voor.

Is het nu makkelijker om optredens te krijgen?

René: Dat is inderdaad het resultaat. We hebben de afgelopen periode een aantal leuke shows gespeeld. Dat is vooral het resultaat van de ep en een goede samenwerking met het boekingsbureau. We hebben een tijdje niet gespeeld om de ep af te krijgen. Op het moment dat die uit was, zijn we ook direct gaan spelen en dat is niet meer opgehouden. Zoals Robin al zegt, heb je iets meer om te laten horen, los van een of twee singles die je hebt. En zoals Zora zegt, breng je echt een sfeer naar buiten. Dit is wat we doen en dit is waar we naar toe willen met de band. Dat is wat we eraan hebben, dat we kunnen laten horen wie we zijn en dat kun je niet met één single.

Volgens mij zijn de reacties doorgaans positief. Heeft het jullie verrast?

Bart Winters (gitarist): Het is natuurlijk heel moeilijk om van tevoren te bedenken wat je kunt verwachten, dus alle reacties waren welkom. Bovendien zijn ze positief.

Robin: Het heeft mijn verwachtingen wel overtroffen.

Zora: Die van mij ook (anderen stemmen ook toe – red.).

We hadden het al over het vele optreden. Eén van de hoogtepunten is wellicht dat je in Zwolle in het voorprogramma van Epica staat. Hoe was dat?

Robin: Dat was zeker een hoogtepunt.

Zora: Het was heel spannend. Het was ook zo voorbij.

Robin: Het was een leuke show om te spelen. We hebben er veel goede reacties op gekregen, dus dat motiveert wel.

Jullie YouTube-video’s worden enorm vaak bekeken. Die van Until Eternity zelfs 5,7 miljoen keer. Hoe komt dat?

René: We kunnen dat eigenlijk nog niet verklaren. Het is natuurlijk een vraag die we van iedere andere band krijgen hoe we dat nou doen. Zelfs professionals uit het vak kunnen het niet verklaren. Wij hebben met Joost van den Broek de single opgenomen en hij gaf ook al aan dat hij ons niet kende en dat er opeens iets stond op YouTube waar heel veel mensen over praten. Iedereen had zoiets van dit kennen we helemaal niet en dan blijkt het dus uit Assen te komen. Niemand kan het verklaren. Je staat eigenlijk heel ver van de grote namen in de scene af en opeens wordt je meegezogen. Die video heeft er wel voor gezorgd dat we eigenlijk alles wat we nu hebben, ook daadwerkelijk hebben. De ep en het netwerk dat we hebben, is tot stand gekomen door het succes van onze tweede single. Dat is heel apart om mee te maken, want we kunnen het helaas niet verklaren, anders deden we het nog wel tien keer (lacht).

Zora: Volgende week gaan we met de nieuwe video verder trouwens, die van de nieuwe single, dus daar komt binnenkort nieuws over.

Ik wil nog even terug naar het optreden in Zwolle. Ruben, volgens mij was het optreden jouw eerste met Blackbriar, of niet?

Ruben Wijga (toetsenist): Was dat mijn eerste? Geen idee.

René: Zwolle was de eerste toch?

Zora: Ik weet niet meer waar het precies was, maar je hebt daarvoor ook al met ons gespeeld, maar dat was op een try-out.

Ruben: Zwolle was dus inderdaad het eerste echte optreden.

Je bent op de ep ook al te horen. Hoe is het contact ontstaan? Jij woont in Drachten en de rest in Assen.

Ruben: Via mijn ex die in Assen woont.

Blackbriar - Fractured Fairytales René: Wij hebben ooit een show mogen spelen in De Tamboer in Hoogeveen. Die show heette Spiekers Met Kopp’n Drentsch Peil XL, dat waren allemaal bands bij elkaar. Wij mochten daar spelen en onze gitarist was ziek. We waren maar met zijn vieren. Ruben was daar met zijn ex. Hij speelde destijds voor ReVamp. Daar keken wij natuurlijk enorm tegen op. We zijn daar in gesprek met hem gekomen en ik heb zijn naam nadien altijd in het achterhoofd gehouden. Zijn ex vertelde me dat hij de muziek wel heel leuk vond. Uiteindelijk ga je dan de ep maken. Ik had een aantal liedjes geschreven, maar ik kan niet zo goed piano spelen, dus toen heb ik Ruben gevraagd of hij er iets van kon maken. Dat was geen probleem, dus dat heeft hij gedaan. Toen hebben we eigenlijk stiekem al afgesproken dat mocht er ooit iets tofs uitkomen, dat we elkaar gingen bellen. Zo is het eigenlijk tot stand gekomen. Iedereen van ons wist het wel: als er iets tofs zou komen, dan bellen we Ruben. We hebben een half jaar gewacht en toen er een show aankwam, hebben we hem gevraagd en hij zei al snel: “Ja, dat is goed.”

Ruben, blijf je voorlopig sessielid of is het de bedoeling dat je tot de vaste line-up gerekend gaat worden?

Ruben: Op dit moment ben ik sessielid en bekijken we per keer of het uitkomt dat ik wat bij kan dragen.

In januari gaan jullie de nieuwe plaat opnemen toch?

René: Dat was wel het plan, maar dat gaat vast niet gebeuren. We zijn nu eerst met de video bezig en dat slokt veel tijd op. Daarna is het een kwestie van doorzetten naar het album. Dat kan in januari zijn of februari. Dat is een beetje afhankelijk van hoe soepel het allemaal verloopt.

Is er inmiddels ook interesse van platenlabels?

Zora: Ja, we zijn momenteel in gesprek.

René: Een platenlabel is niet per definitie een goede stap. Het is heel erg afhankelijk van wat voor platenlabel het is en het is niet alleen maar een kwestie van wat ze ons te bieden hebben of andersom, maar het moet allemaal precies op elkaar aansluiten en je moet een gelijk doel hebben. We zijn wel in gesprek met een aantal labels, zowel grote als kleine. We krijgen wekelijks wel een e-mail van een partij die interesse heeft. Het is wel moeilijk om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen om te bepalen wat interessant is voor ons. Daarnaast hebben we nog een heel team achter ons staan, zoals het boekingsbureau en het management waarmee we moeten besluiten wat de juiste weg voor deze band zou zijn. Daar hebben we vast individueel wel allemaal een beeld bij van hoe het eruit zou moeten gaan zien over vijf jaar en een platenlabel staat daarin centraal, dus we moeten nagaan of dat wel of niet een goede keuze is.

Je ziet wel vaker dat, ondanks dat het veel werk is, bands kiezen voor de DIY-mentaliteit.

René: Zolang we het zelf kunnen doen, en daarmee hebben we al veel bereikt, doen we het vooral graag zelf, want dat levert het meeste op, voldoening vooral. Het moet vooral gaan om muziek maken, creatief blijven en als er een label bij komt, komt er ook meer druk op je schouders. Als we zouden willen, zou het met gemak kunnen. Het is een bewuste keuze om dat nog even af te houden. Het betekent echter niet dat we het album niet via een label uit zouden willen brengen, maar dan wel onder onze voorwaarden en niet andersom. Kwalitatief doen we niets onder ten opzichte van wat je bij sommige labels ziet gebeuren. Daarnaast geeft het een stuk voldoening dat je het zelf gedaan hebt. Je hebt niet de promotiemolen tot je beschikking. Dat is een gemis, maar als je het zelf doet, de video’s worden goede bekeken en het ep’tje verkoopt behoorlijk goed, waarom zou je er dan voor kiezen om een label in te schakelen?

Jullie hebben een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ik heb jullie eerste show gezien in Emmen in 2012 en vijf jaar later zijn jullie veel verder. Er is ook een groot verschil in de manier waarop de zangstem gebruikt wordt.

Zora: Ja, ik zong eigenlijk niet zoals mijn eigen stem van nature is. Het klonk allemaal heel stoer, maar nu ben ik veel meer als mezelf gaan zingen, veel melodieuzer.

Blackbriar

Wat vind je van de reacties op YouTube? Sommige zijn leuk, maar er zitten ook wel vervelende commentaren bij.

Zora: Ik reageer er zelf altijd op. Soms is het wel lastig, maar de meeste reacties zijn wel leuk.

Er zijn zelfs fans die tekeningen insturen, covers zingen of op gitaar spelen.

Zora: Dat is wel een hele eer.

René: Daar haal je de energie uit om weer door te gaan. Als het niet gebeurt, betekent het niet dat je direct stopt, maar het is toch een blijk van waardering. Als er drie mensen zijn die het niet tof vinden en twee die het wel tof vinden, doen we het voor die twee. Er wordt altijd wel over je gepraat. Er staan duizenden reacties onder die video’s. Daar kijken we natuurlijk wel naar en daar haal je energie uit.

Hoe is de omschakeling voor jullie om als je voor een goed gevuld Hedon hebt gespeeld, om dan voor twintig man in Arnhem te staan?

Robin: Voor mij maakt het geen verschil.

René: Als er twee man staan, dan wordt het moeilijk, maar je moet niet vergeten dat ondanks dat we voor een volle zaal in Zwolle speelden, die mensen niet voor ons kwamen. Het is wel heel tof, maar in Arnhem kwamen die twintig tot dertig mensen wel voor ons. Die sfeer is heel bijzonder. Ik sta liever voor 25 man die staan te genieten, dan voor tweehonderd man die met de armen over elkaar staan.

Dat komt soms ook door het geluid. Dat stond wat zacht. Dat heeft wellicht met afspraken met de hoofdact te maken.

Robin: Epica heeft een eigen geluidsman en wij iemand van de zaal. Die kent de muziek minder goed. Het geluid staat inderdaad wat zachter en daardoor knalt het niet echt.

René: Het enige doel is dan ook om mensen te overtuigen dat je goede nummers hebt gemaakt die ondanks het mindere geluid toch impact hebben. We hebben heel veel leuke reacties gekregen en we kwamen gewoon niet meer achter de merchtafel weg. Iedereen wilde vertellen hoe leuk ze het vonden. We hebben heel veel positieve reacties ontvangen en daar door we het gewoon voor. Hedon Zwolle was wel een hoogtepunt van dit jaar.

En hoe nu verder? Eerst een video voor de nieuwe single?

Robin: Ja, en we zijn hard aan het schrijven voor het nieuwe album.

René: En verder is het nog een beetje onduidelijk wat we precies gaan doen qua label en management en wanneer het album uitkomt. De muziek is er wel, maar nog een paar extra nummers zou echt wel tof zijn.

[ Terug naar de Interviews ]