Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Interview: Beyond The Black
Met Jennifer Haben
Door Jeffrey
Geplaatst in januari 2017

Beyond The Black gaat internationaal. Al eerder stond de Duitse symfonische metalband in het buitenland op het podium, maar nimmer zo vaak als nu. Momenteel touren zangeres Jennifer Haben en haar mannen samen met Epica en Powerwolf door Europa en de toureditie van de tweede full-length Lost In Forever is nu ook buiten de eigen landsgrenzen verkrijgbaar. Vlak voordat Beyond The Black op reis gaat, spreekt Jeffrey frontvrouw Jennifer kort over de samenwerking met de nieuwe line-up, de wens om eigen songs te schrijven en over de carrière in het buitenland.

Beyond The Black

Er staat voor jou en de jongens een spannend en mooi avontuur te wachten in Europa.

Jazeker. We gaan vandaag nog een keer de oefenruimte in en daarna gaat het echt beginnen. Ik kijk ernaar uit.

Is het voor jou heel anders om met nieuwe muzikanten samen te spelen?

Ja. Het zijn heel andere mensen en ze brengen zowel hun persoonlijkheid als muzikale kwaliteiten in.

Je hebt inmiddels een aantal keer opgetreden met de nieuwe line-up. Hoe gaat dat tot nu toe?

Het gaat heel goed. De jongens zijn grappig en muzikaal brengen ze veel power. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld en zijn steeds meer aan elkaar gewend. We hebben oud en nieuw met elkaar gevierd. We zien elkaar steeds vaker.

In Duitsland zijn jullie al aardig bekend. Hoe gaan jullie Europa veroveren?

We doen ons uiterste best om zo goed mogelijk te spelen. Net als in Duitsland zullen we na afloop van de show er voor de fans zijn. We zijn benieuwd wat ze van onze muziek en performance vinden. Wij kunnen van hun feedback leren.

Binnenkort verschijnt de toureditie van Lost In Forever. Er staan vier bonustracks op, die anders zijn dan de rest van het songmateriaal.

Beyond The Black - Lost In Forever Ja, dat klopt. Ik denk dat elk nummer van Beyond The Black weer anders klinkt. De vier nieuwe songs springen er wel tussenuit.

The Other Side is een van mijn favorieten.

Dat is ook mijn favoriet. Het nummer staat op zichzelf. We hebben het nummer gespeeld tijdens onze vier headlineshows in Duitsland. Het was geweldig.

Je werkt veel samen met producers. Voor The Other Side heb je samengewerkt met Sascha Paeth. Wie schrijft de nummers en wie schrijft de teksten?

Ik werk sinds het debuutalbum met hem samen. Het is een geweldige man. Ik kan mijn eigen gang gaan in de studio. Als ik even vijf minuten koffie wil drinken, vindt hij het prima. Ik voel me daardoor op mijn gemak. Ik ben niet zo goed in Engels, dus ik schrijf geen teksten. Ik heb mensen om me heen die dat heel goed kunnen. Ik vertel hen het verhaal en zij zetten dat om in teksten.

Nu je aan je internationale carrière gaat werken, gaat dat Engels praten en schrijven wellicht beter en kun je je eigen teksten schrijven.

Ja, dat denk ik ook. Het zou gaaf zijn om zelf een nummer te schrijven.

Want als je zangeres bent, wil je ook voelen wat je zingt.

Ja, maar momenteel kan ik de juiste woorden er nog niet voor vinden.

Hoe zit het met de nieuwe jongens? Spelen die zowel live als in de studio?

We hebben al twintig ideeën en die gaan we samen uitwerken in de studio. Momenteel zijn we ideeën aan het uitwisselen. We schrijven de muziek samen met de producers. Dat werkt heel goed. We hebben momenteel nog geen concreet plan liggen. We zijn vooral aan het schrijven. Als de release dichterbij komt, dan gaan we plannen maken.

De eerste twee albums kwamen snel achter elkaar. Er zat slechts een jaar tussen. Hoe lang moeten de fans op het vervolg wachten?

Ik kan dat moeilijk zeggen, maar misschien begin 2018. We hebben momenteel eerst de internationale release van Lost In Forever en ook natuurlijk de tour nog.

Behalve jullie reguliere shows treden jullie ook wel akoestisch op. Dat bevalt de fans goed. Hebben jullie wel eens nagedacht over een akoestisch album?

Ja, dat lijkt me een goed idee. We spelen wel eens akoestische songs, zoals tijdens de release-party. Wellicht komen we vroeg of laat op het idee om ze ook in de studio op te gaan nemen en uit te brengen.

Beyond The Black bestaat nu drie jaar. Op welke manier heeft de band jouw leven veranderd?

Het heeft mijn leven wel veranderd, maar ik maak al muziek van jongs af aan. Ik reisde als kind al door Duitsland om op te treden. Ik ben nu wel vaker onderweg. Wat het vooral anders maakt, is het touren met de jongens. Ik zat eerder in een band met alleen meiden, maar dat werkte niet echt. Ik ben nu met jongens onderweg en ik leer er veel van. Ik denk dat ik steeds meer een jongen word (lacht).

Beyond The Black

Behalve dat je bezig bent met Beyond The Black volg je ook nog een studie Muziekmanagement.

Ja, dat werkt momenteel niet echt (lacht). Ik moet bepaalde lessen bijwonen en dat lukt me niet. Als we aan het touren zijn, blijven we zeven weken van huis. Het is dus niet mogelijk om alle verplichte onderdelen van de studie te volgen. Het is moeilijk, maar ik hoop toch mijn bachelor dit jaar of volgend jaar te halen.

Het kan heel waardevol zijn voor je eigen band en carrière.

Inderdaad. Alle dingen die we doen, dragen bij aan het leerproces. Ik leer ook veel van de opleiding. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is het kennen van de rechten van een muzikant.

Draagt de ervaring die je hebt opgedaan op het podium ook bij aan het ontspannen toeleven naar een show of ben je nog steeds nerveus?

Het verandert niet echt. Ik denk dat ik altijd nerveus zal blijven. Toen we de allereerste keer op Wacken stonden, was ik een halve dag zenuwachtig.

Het is ook heel bijzonder om de eerste show met je band direct op Wacken te staan.

Ja, ik kon het niet geloven. Ik heb geloof ik drie dagen niet gegeten (lacht). Nu ben ik nog slechts tien minuten tot een half uur nerveus, maar toen was het wel heel erg. Het is nu beter voor mijn gemoedstoestand.

Dit jaar staan jullie voor de vierde keer op rij op Wacken. Vorig jaar op de Party Stage, nu op de Main Stage?

Ik hoop het. Het is nog niet bekendgemaakt.

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]