Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Hammerfall
Met Pontus Norgren
Door Tonnie
Geplaatst in november 2016
Ridders, gevechten en stoere liederen om mee te zingen, dat is waar Hammerfall om draait. Het is volgend jaar twintig jaar geleden dat debuutalbum Glory To The Brave van deze Zweden uitkwam, maar voor het zo ver is laten de mannen eerst het nieuwe album Built To Last op de wereld los. Ik sprak er over met gitarist Pontus Norgren.

Hammerfall

4 november komt jullie nieuwe album uit. Wat doe jij die dag?

Op de releasedag doen we meestal veel interviews. Maar natuurlijk gaan we het ook vieren. Sommigen van ons wonen in Gotenburg, anderen in Stockholm. Maar ik denk wel dat we elkaar ergens gaan treffen en een biertje drinken op het album. Meestal vieren we het wel. Soms valt het samen met het begin van de tournee, maar dan vieren we het dus wel bij een show.

Word je nog nerveus voor de reacties?

Natuurlijk. Het schrijven en opnemen is net als het uitbroeden van een ei. En dan op 4 november laten we het vogeltje vliegen. We laten het album los op de wereld. We weten ook niet welke kant hij op zal vliegen. We zullen dan dus de meeste reacties op het album horen. Ik ben echter niet bang voor de reacties. Wel wat nerveus, maar op een prettige manier. En met Hammerfall zitten we toch in een kader, waar we nooit echt veel uitgaan.

Je bent dus wel zeker van het album?

Als we er niet zeker van waren, zouden we het album niet uitbrengen. Dan zouden we moeten stoppen met muziek maken want dan is de passie weg. Dan maak je albums omdat het moet, maar dat zullen we bij Hammerfall nooit doen.

Na (r)Evolution verliet Anders Johansson de band waarna David Wallin op tour achter de drumkit zat. Is hij ook te horen op het album?

Jawel, hij heeft het album ook ingespeeld. David is al lange tijd de drummer bij Pain en heeft die band niet verlaten, maar hij is ook bij ons. Je kan het zien als zo'n motorclub. Hij is dan een prospect en dus gewoon in de band en zal ook weer mee op tour gaan. Hij heeft veel nieuwe energie met zich meegebracht toen hij bij ons kwam drummen, dus hij is niet zomaar een ingehuurde kracht. Hij levert uitstekend werk. Onze vorige drummer Anders was ook geweldig, maar hij raakte de interesse wat kwijt. Hij is weer vader geworden en wilde deze keer wel zijn kind zien opgroeien. Dat is bij zijn eerste kinderen niet zo gelukt omdat hij veel op tour was. Dat heeft hij toen gemist en wil hij deze keer niet missen. Ik snap hem wel, het gezin komt op de eerste plaats. We zijn nog altijd goede vrienden.

Zou jij dezelfde keuze maken als je in die situatie zou zitten?

Absoluut. Weet je, Anders is nog altijd bezig met muziek. Hij drumt, speelt contrabas met zijn broer. Hij is nog altijd muzikant, maar dichter bij huis. Een paar jaar geleden was ik met Hammerfall op tour en toen dat klaar was ging ik met King Diamond op tour. Dat werd toch wel te veel, ik was echt nooit meer thuis. Dus toen heb ik besloten om niet met twee bands te touren. Het gezin lijdt eronder. En dan niet alleen het gezin thuis, maar ikzelf ook. Ik mis juist alles.

Het nieuwe album klinkt 100% als Hammerfall. Je herkent het gelijk. Wat hebben jullie anders gedaan deze keer, zodat het voor jullie toch ook leuk blijft?

Hammerfall - Built To Last Ik denk dat we nu juist ons recept geperfectioneerd hebben. Ik ben zelf ook producer en ten tijde van Infected stelde ik voor om alles zelf te doen. Dat hebben we bij dat album geprobeerd, maar toen speelden er nog andere dingen waardoor het niet onze complete aandacht kon krijgen. Na dat album hebben we een pauze genomen en hebben we alles laten bezinken. We hebben goed gekeken naar wat er goed was aan het proces en wat niet. We hebben al het negatieve verwijderd en het goede behouden voor (r)Evolution. We werkten nu weer met Fredrik Nordström voor het produceren van de drums, waarna ik het overnam om de andere instrumenten te produceren. Voor de zang werkte Joacim [Cans, zanger] weer samen met James Michael. Het was allemaal zo leuk om te doen. We voelden totaal geen druk op onze schouders.

Kwam alles dan vrij natuurlijk?

Zeker wel. We vertrouwden elkaar ook blindelings. We hadden ook alles gigantisch kunnen overproduceren. Als ik wat speelde op de gitaar en het beviel, dan was dat het. Dan hebben we het niet nog tig keer geprobeerd om het nog beter te maken. Ik denk dat veel bands tegenwoordig te hard proberen om het perfect te maken. Ze luisteren hun eigen nummers niet terug, maar blijven maar opnemen totdat ze denken dat het perfect is. Terwijl er waarschijnlijk veel eerder in het proces al een betere opname zat. Dan raak je je eigen nummer kwijt in de productie. Wij hebben het nu heel basic gehouden. Als je de nummers op een akoestische gitaar speelt, klinken ze waarschijnlijk bijna hetzelfde.

Wie schreef de nummers?

Dat werd voornamelijk door Joacim en Oscar [Dronjak, gitarist] gedaan. Mijn vader is helaas in deze periode overleden dus ik moest er zijn voor mijn moeder. Van nummers schrijven kwam bij mij niets terecht. Op het vorige album had ik een stuk of vier nummers samen met Oscar geschreven, maar ik ben natuurlijk de nieuwe jongen dus ik schrijf nog niet aan alles mee.

Je zit er nu al vier albums in!

Haha ja, maar toch he...

Wat is er in die vier albums voor jou het meest veranderd binnen Hammerfall?

Ik denk hoe we een album opnemen. Toen ik bij de band kwam hadden we Charlie Bauerfeind als producer. Hij neemt echt de controle. Hij vertelt je hoe je moet spelen, hoe je moet zingen, etc. Wij zelf namen te weinig beslissingen. Maar ik ben zelf ook producer dus ik weet ook wel hoe het moet. Sindsdien zijn we dus meer zelf gaan doen. We zijn onze eigen weg gegaan. Natuurlijk heb je wel hulp nodig bij het maken van een album, maar nu doen we meer zelf.

De eerste single is Hammer High. Bij de eerste keer dat ik het nummer hoorde, dacht ik al gelijk dat dat wel een single zou worden.

Het is erg catchy. Dat zat er al vanaf de demo in. Normaal ontwikkelt een nummer zich naarmate je het opneemt, maar bij deze hadden we op de demo al gelijk de essentie te pakken.

Het klinkt alsof er een tweede stem zit in New Breed. Wie is dat?

Dat is ook Joacim.

Jullie zijn van platenlabel veranderd en nu komt het album uit in een boxset en op vinyl. Bij Napalm Records behandelen ze jullie dus wel goed.

Jazeker. We hebben altijd de albums al op vinyl uitgebracht maar ik geloof dat er nu ook een 7" single uit gaat komen. We hebben weer een mooie boxset, dat is altijd gaaf.

Hammerfall

In januari gaan jullie op tour en daarbij zit ook een show in Utrecht. Wat kunnen we verwachten?

Poeh, goeie vraag... ik zit nu nog in album-modus en heb nog niet veel over de tour nagedacht. Het plan is geloof ik wel dat we bij elke show de volledige productie kunnen meenemen. Bij voorgaande tours kon dat niet altijd, want dan sta je de ene dag in Duitsland in een zaal voor drieduizend mensen, maar de dag erna sta je in een klein clubje in Frankrijk waar het podium veel kleiner is. Dan past het niet. Maar op de komende tour willen we dat probleem dus wegnemen.

Wat voor productionele elementen hebben jullie?

We zijn er nog niet al te ver mee. We willen wel het decor en de lichtshow goed op elkaar laten aansluiten en wellicht wat pyro erbij. Natuurlijk moet de voorkant van het album in het decor terugkomen. Maar we weten nog niet precies hoe.

De setlist staat dus ook nog niet vast.

Nee, nog lang niet.

Welke nummers van het nieuwe album Built To Last zou jij graag willen spelen?

Allemaal, natuurlijk.

Doe niet zo flauw, er zijn er altijd wel waarvan je al weet dat ze live waarschijnlijk wat minder goed werken dan andere.

Bij dit album is dat lastiger. Natuurlijk werken sommige live wel en andere niet, maar soms heb je een nummer dat in de oefenruimte geweldig klinkt maar als we het dan live spelen klikt het niet bij het publiek. Mijn favoriete nummer op het album is Hammer High dus die wil ik graag spelen. Toen Oscar het nummer aan ons liet horen, zei hij dat ik daar twee lange solo's moest spelen. Dat was even een uitdaging. Je kunt natuurlijk wel een bak noten er tegenaan gooien maar dat werkt natuurlijk niet. Door die solo's is dat nummer voor mij wat speciaals geworden. Maar bij Joacim is dat bijvoorbeeld Second To None. Niet omdat dat het beste nummer is, maar er zit iets in wat hem echt raakt, zo vertelde hij me. Zelf zou ik Bring It ook nog graag willen spelen. Helaas kunnen we niet alles spelen want dan vallen er veel te veel nummers af van andere albums. Of we moeten een set van vijf uur spelen, maar dat is niet mogelijk.

Volgend jaar is het de twintigste verjaardag van Glory To The Brave. Gaan jullie daar nog wat mee doen?

Daar hebben we het wel over gehad. We zijn tot het begin van de zomer op tournee en dan komen de zomerfestivals. Ook daar willen we Built To Last promoten. En ook daarna hebben we niet al te veel tijd want het wordt echt een lange tournee. Het is dus best mogelijk dat we pas in 2018 wat speciaals doen rondom Glory To The Brave.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.