Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Interview

Dynamo Metal Fest
Met Tjerk Maas en Paul Van Berlo
Door Tonnie
Geplaatst in april 2016
Na de succesvolle eerste editie van Dynamo Metal Fest kan het niet anders dan dat er dit jaar een tweede editie volgt. Op zaterdag 16 juli is Ijssportcentrum Eindhoven (in de volksmond ook wel bekend als de kunstijsbaan) weer het toneel voor het festival. Dit jaar staan ondermeer Anthrax, Metal Church, Life Of Agony en Sacred Reich op het programma. Ik sprak er over met twee van de drie mannen achter het festival, te weten Tjerk Maas en Paul Van Berlo.

Dynamo Metal Fest

Allereerst een terugblik naar de eerste editie. Verliep alles naar wens?

Tjerk: Heel veel wel.

Paul: Bijna alles.

Tjerk: Ja, bijna alles. Behalve de wc's. Dat was iets wat iedereen wel gezien heeft dat niet goed ging. Wc's en de munten waren eigenlijk de twee grootste punten.

Paul: Dat zijn dus ook de dingen waarvan we gelijk gezegd hebben dat ze gaan verbeteren. Dit jaar hebben we een overkill aan wc's.

Dat lijkt me ook moeilijk in te schatten voor een eerste keer.

Tjerk: Alles was volgens de norm. Dus het was wat raar dat het toch zoveel problemen gaf.

Paul: Dat je eens een keer in de rij moet staan is niet zo raar, maar dit was echt tè erg. Bij de munten was de rij ook te lang. Op basis van de ervaringen die ik had met Into The Grave stelden we een voorstel op van mensen die er moeten zitten. Meestal begin je dan met 2 of 3 of 4, maar nu was er eigenlijk al meteen een lange rij. Die hebben we nooit meer weg kunnen krijgen. We hebben wel meteen meer mensen erbij gezet, maar het lukte niet om die rijen weg te krijgen. Bij Into The Grave hadden we net zoveel gasten maar nooit een rij gehad. Maar goed, ook daarvoor hebben we dit jaar meer kassa's en ook bekijken we de mogelijkheid om vooraf al munten te kopen. Bijvoorbeeld dat je al munten kan kopen als je buiten in de rij staat. Ik denk dat je dit jaar waarschijnlijk wel buiten in de rij zal staan in verband met de veiligheid. Er moet nu meer gefouilleerd worden.

De controle is strenger nu dat de aanslagen ook dichterbij gekomen zijn?

Tjerk: Ja. Dat is niet alleen de regelgeving, dat is ook ons eigen initiatief.

Paul: Ik vind het zelf ook wel prettiger als de tas van de persoon voor me tot het laatste ritsje open gaat en gecontroleerd wordt. In het verleden werd er soms even snel in gekeken en dan was het wel goed, maar dat is een stuk strenger geworden. Wij voelen ons er ook prettiger bij.

Tjerk: Het kost wel meer tijd maar ik denk dat heel veel mensen zich er wel in kunnen vinden.

Zijn er vorig jaar nog incidenten geweest in het publiek?

Paul: Een gebroken vinger, geloof ik.

Tjerk: En een brandje. Er zijn altijd wel van die idioten die dat proberen.

Paul: Het viel me nog wel mee eigenlijk. Er is geen vechtpartij geweest, er is niemand opgepakt wegens drugsgebruik of handelen, er heeft niemand naar het ziekenhuis gehoeven. Die met die gebroken vinger zal wel verteld zijn dat hij de dag erna naar het ziekenhuis moest.

Hoe kwam dat?

Paul: Ik denk in de pit ofzo.

Tjerk: Het merendeel van dat soort verwondingen hadden we al geanticipeerd.

Paul: Bloedneuzen en wespensteken. Er waren veel wespen.

En uit het zicht van het publiek ging ook alles goed?

Tjerk: Jahoor. Er was niet echt iets waarvan wij vonden dat het echt anders moet. Nou ja, wij moeten meer tijd hebben om bier te drinken.

Paul: Het verliep eigenlijk super soepel. Dat zegt iedereen. Bij de ijsbaan waren ze ook erg enthousiast, de politie was ook tevreden, de gemeente ook.

Tjerk: Alle partijen die erbij betrokken waren, waren tevreden.

Paul: Er is geloof ik één hele klacht gekomen bij de gemeente. Dus dat gaat ook nergens over.

Tjerk: Ze noemen het een klacht, maar waar het over ging was het geluid en dat was allemaal binnen de normen. Ruim zelfs.

Paul: ik ben nog naar die bejaardenflat vlakbij gegaan maar daar kon ik niks horen. En daar kwam die klacht vandaan. Onderweg kwam ik een politieman tegen, die was mensen aan het bekeuren die de auto in het gras hadden staan. Maar dat was wel grappig, dat waren geen bezoekers van ons. Dat bleek van mensen te zijn die bij een feestje verderop waren.

Is er wel genoeg parkeerplek? Want dit jaar mikken jullie op veel meer bezoekers.

Paul: Vorig jaar was er veel parkeerplek over en nu hebben we extra parkeerplek geregeld.

Hoeveel mensen waren er vorig jaar?

Tjerk: Vijfduizend.

En dit jaar mikken jullie op...?

Tjerk: Twee keer zoveel. Niet alleen mikken, dat gaan we ook gewoon verkopen.

Paul: Ik ben altijd wat bang om nummers te noemen, want mensen willen dat we het klein houden. Dat doen we ook, want op het terrein kunnen twintigduizend mensen. Het podium schuiven we nu een stuk naar achteren dus komt er een hoop meer ruimte vrij. Als we er tienduizend hebben terwijl er twintigduizend passen, is het nog altijd ruim. Maar ik wil niet de discussie hebben met mensen die dan weer roepen dat we alleen maar groter willen. Die tienduizend is gewoon de max. Het feit is namelijk wel zo dat het festival ook gewoon betaald moet worden. Dus hoe meer mensen je hebt, hoe hoger je budget kan zijn. Ten opzichte van vorig jaar is het budget verdrievoudigd, terwijl het ticket vijf euro duurder geworden is. We doen zoveel mogelijk met vrijwilligers en we hoeven er geen miljonair van te worden, maar de rekeningen moeten wel betaald worden. Daarom zeggen we: tienduizend is genoeg. Dat kan er makkelijk op.

Tjerk: Het belangrijkste is dat we de beleving die er vorig jaar was, willen handhaven en verbeteren. Ondanks dat er meer mensen komen, zal het niet aanvoelen alsof het veel drukker is.

Anthrax bovenaan line-up Dynamo Metal Fest 2016

Dan de line-up. Jullie hebben Anthrax als de hoofdnaam, maar jullie zelf zeggen steeds er geen echte headliner is maar dat er meerdere headliners zijn.

Paul: Ik heb het er met jou al eens over gehad, dat het bijvoorbeeld vorig jaar lastig was om een echte headliner te boeken die er met kop en schouder bovenuit steekt. Zoals we Slayer hebben op Into The Grave. Daarvan kun je je afvragen of je dat zou moeten willen. Dat had ik met Megadeth op Into The Grave. De band voor Megadeth was Vader. Dat is, met alle respect, toch wel een trede lager.

Maar het is dus een bewuste keuze?

Paul: We hebben wel gepraat over bijvoorbeeld Sabaton, Amon Amarth en Lamb Of God, dus er zijn wel een aantal dingen de revue gepasseerd. Wat we belangrijk vinden in de line-up is dat er een goede balans is. Zowel qua stijl als nieuw en oud. We willen niet dat er alleen maar ouwelullenbands staan. We wilden heel graag Gojira. Die wilden we vorig jaar al en die wilden we dit jaar weer, omdat we dat een hele goeie combinatie bovenaan de bill zouden vinden met bijvoorbeeld Anthrax . We waren beslist not amused toen bleek Gojira niet kon. We zijn er vanaf september vorig jaar mee bezig geweest en de dag voordat we ze wilden aankondigen werd er gezegd dat we het toch niet mochten aankondigen. Toen moesten we er achteraan om te horen we dat ze dubbel geboekt waren. En vervolgens hoor je dan ook niks meer. Dat was echt kut.

Voor de oldschool Dynamoganger hebben jullie namen als Anthrax, Metal Church, Sacred Reich, en voor de newschool fan ondermeer Textures en Powerwolf.

Tjerk: We hebben ook nog Audrey Horne. Dat vind ik echt een super vette band, die moeten heel veel mensen gaan zien.

Paul: Zoals ik zei, Gojira hadden we graag gewild. En we hebben gesproken met Amon Amarth, Sabaton en Lamb Of God. Dat zijn allemaal wat nieuwere bands, maar die lukten dan dit jaar niet. We wilden niet vier ouwelullenbands bovenaan de bill hebben staan. We willen echt wel een festival zijn waar ook nieuw publiek op afkomt. Die balans moeten we zien te vinden en dat is lastig om dat in negen bands te doen.

Tjerk: Dat is veel gemakkelijker om met een line-up van veertig te doen dan met een line-up van negen.

Paul: Op FortaRock hebben ze drie podia, dan is het makkelijker om daar een experiment in te stoppen. Of neem een festival als Bang Your Head of Rock Hard. Die zijn heel duidelijk in hun doelgroep. Daar hoef je alleen maar ouwelullenbands neer te zetten. Maar dat willen wij niet. Wij willen breder.

Zijn jullie niet bang dat doordat je breder boekt, er mensen toch niet komen? Omdat ze maar één band leuk vinden en de rest niet?

Tjerk: Door de lage entreeprijs ondervang je dat probleem al gedeeltelijk. En hoe je het ook wendt of keert, er waren vorig jaar gewoon veel relatief oude mensen. Die nemen dan hun vrienden dit jaar ook weer mee.

Omdat het toch weer Dynamo is?

Tjerk: In hun beleving wel.

Paul: Hoeveel mensen hadden we in de categorie onder de 25?

Tjerk: Twintig procent ongeveer. Dus die waren er wel. Die waren er óók. En ook wel in significante aantallen.

Paul: En natuurlijk vragen wij ze ook wat ze willen zien. Die jochies van zestien, die willen ook Anthrax horen! Die ouwelullenbands blijven toch ook nieuwe mensen aantrekken.

Neem bijvoorbeeld een band als Bring Me The Horizon. Die zijn mateloos populair onder de jeugd. Zou zoiets ook wat zijn voor Dynamo om meer jongeren aan te trekken?

Tjerk: Nee. Die zijn inmiddels al zover doorgestoten, ook muzikaal, dat dat niet meer past binnen het idee wat wij voor Dynamo hebben. We willen dat je toch ook wel een beetje een feestachtig gevoel hebt. Een serieuze band als Behemoth (om maar wat te noemen) zou bij ons als een tang op een varken slaan. Dat is muzikaal top, ik vind het een geweldige band, maar hun show is niet iets dat je in het zonnetje moet zien. Er zijn van die bands, die passen niet bij ons festival. We hebben het er ook over gehad toen we met die headliners aan het kutten waren. Bijvoorbeeld Opeth. Megavette band, en er komen ook veel mensen op af, maar dat is niet een band voor zonnetje, vuist in de lucht en bierdrinken. Dat is een heel moeilijk te definiëren criterium om op een band los te laten. Het is een gevoel. Dat proberen wij in discussies er dan ook uit te krijgen. Is dit wel of niet zo'n band. iets als Bring Me The Horizon valt wat mij betreft niet in die categorie.

Paul: Afgezien van het feit dat we die niet kunnen betalen. Bands in dat genre op zichzelf wel. We hebben nu Textures, maar we zijn ook bezig geweest met Breakdown Of Sanity. Ook een jonge, moderne band. Dus er kan best zo'n band hier staan, maar dan moeten we wel net de band vinden die er bijpast. En dan moeten ze ook net beschikbaar zijn.

Tjerk: Het is een grote puzzel.

Paul: Dit jaar was de line-up voor ons ook lastig om samen te stellen zodat we er ook tevreden over waren. Er zaten een paar tegenslagen in, bijvoorbeeld van bands die zouden komen maar toch weer niet. En tegenslagen van bands die we wilden maar niet konden. Het bleek toch een lastige periode te zijn. We hebben er best hard voor moeten werken om een line-up te krijgen die we goed vonden. Maar als ik nu naar de line-up kijk, dan denk ik "dit is gewoon een hartstikke goede line-up." Voor twintig euro, en kijkend naar de line-up van vorig jaar, is dit gewoon uitstekend.

Jullie hadden het er al over dat er meer kassa's en wc's komen. Gaat er nog iets anders veranderen aan de opzet?

Tjerk: Nee. Aan de beleving die iedereen zal hebben, van "bier, friet en metal" zal niets veranderen.

Paul: De lockers zullen op een andere plek staan. Die komen binnen.

Tjerk: Wat praktische aanpassingen, eigenlijk. We gaan niet in één keer nu het terrein compleet anders aankleden.

Qua aankleding was het wel minimaal.

Tjerk: Laten we daar vooral niet teveel geld aan uitgeven, dan kan de ticketprijs ook gewoon op twintig euro blijven. Bij die grote festivals als Hellfest, Graspop en Wacken is het hartstikke mooi, maar we hebben niet de ambitie om daarmee te gaan concurreren.

Paul: Ik zou ook niet weten hoe een festival er echt aantrekkelijker door wordt. Ik kijk altijd naar mijn eigen belevenis. Het heeft mij nooit een reet geïnteresseerd. Het ziet er best mooi uit en kost veel moeite, maar als ik naar een festival ga, ga ik toch vooral voor de bands, de sfeer en het bier.

Tjerk: Bij sommige festivals werkt de aankleding sfeerverhogend, maar niet alle festivals hebben dat nodig. Ik denk dat onze bezoekers daar minder om geven dan bij andere festivals.

Paul: We hebben er wel discussies over. Dan zien we iets en vragen we ons af of zoiets ook wat voor ons kan zijn. Maar tot nu toe houden we het principe aan van geen flauwekul, gewoon één podium, acht bands.

Tjerk: Bier, friet, muziek.

Jullie hebben toch negen bands dit jaar?

Tjerk: Ja, we hebben een band meer dan vorig jaar. We gaan dus ook iets vroeger open, want we willen wel dat alle bands een fatsoenlijke set neer kunnen zetten.

Paul: Changeover-time daarentegen hebben ze niet meer.

Tjerk: De bovenste helft speelt allemaal minimaal een uur. De andere bands proberen we ook tegen de drie kwartier à vijftig minuten te geven zodat iedereen een mooie set kan spelen. De opener is de winnaar van de bandbattle en krijgt een half uur, Audrey Horne iets van veertig minuten, Textures waarschijnlijk drie kwartier. Ik vind het toch zonde om zo'n band neer te zetten en dan maar een half uur te laten spelen.

Je noemt de bandbattle. Waren er veel aanmeldingen?

Tjerk: Jawel. Meer dan vorig jaar ook. Er is een voorselectie gemaakt door mensen van Dynamo en er zaten volgens mij ook wat Metal Factory studenten bij. Die hebben de echte shitbands er al uitgehaald. De beste bands die overbleven hebben ze doorgestuurd. Dat waren er een stuk of vijftien. Daar hebben wij dan met z'n drieën - Sander Waterschoot, Paul en ik - die vier bands uit geselecteerd.

[ De bandbattle is inmiddels al geweest en gewonnen door Extremities. ]

Naar welke band kijken jullie het meeste uit? Jullie hebben ze vast allemaal al tig keer gezien.

Paul: Ik word heel vaak verward met de zanger van At The Gates. Serieus waar. Regelmatig heb ik fotosessies gehouden met mensen die dachten dat ik die zanger was. Metal Church heb ik geloof ik nog nooit gezien. Of dat is al zo lang geleden dat ik het niet meer weet. Dus ik kijk eigenlijk wel het meeste uit naar Metal Church. Niet alleen omdat we zelf die band boeken en ze net een goed album uithebben. Ik kijk ook altijd uit naar de afsluiter, want dat moet toch wel een soort hoogtepunt zijn. Vorig jaar had ik Audrey Horne op Into The Grave en dat was een vette show. Dus ook daar heb ik zin in. Maar zoals we al zeiden, we willen zelf ook bier kunnen drinken. We zijn het hele jaar bezig met een festival en willen dan ook zelf wel wat bands kunnen zien.

Tjerk: Voor mij ook Metal Church. Ik vind het super vet dat ik hun agent ben. Mijn eerste Dynamo op de ijsbaan was in 1991 en Metal Church was toen de headliner. Dus dat ik nu hun agent ben én een festival doe op die plek én Metal Church neerzet, dat vind ik wel super.

Vorig jaar was dus de eerste editie. Hadden jullie toen al gelijk een meerjarenplan? Hoe ver kijken jullie vooruit?

Tjerk: We kijken wel vooruit. We proberen ook in het programma bands neer te zetten dat die mensen tussen de 16 en 25 ook blijven komen. De mensen tussen de 16 en 25 van nu, is de grote groep die wat te besteden heeft over vijf of tien jaar. In die zin kijken we wel vooruit dat we die nu al binnenhalen, zodat ook zij dan kunnen zeggen "Dynamo Metal Fest, daar ging ik vroeger al naartoe." Dus bij die mannen en vrouwen moet het ook weer gaan leven.

Wordt er per editie geëvalueerd of er nog een volgende komt?

Tjerk: Daar gaat het niet om. Het gaat meer over van wat er goed gaat en wat er fout gaat. Wat we beter moeten doen volgend jaar. Het is niet aan de orde of we het nog wel of niet doen.

Paul: In principe gaan we er gewoon mee verder.

Tjerk: Zolang het levensvatbaar is. Er zijn ook festivals die op hun einde beginnen te lopen. Dan moet je ook een keer zeggen "okee, klaar."

Langharig Tuig

Wederom de belangrijkste vraag op het eind: Welk bier is er dit jaar?

Tjerk: Kornuit. Maar we hebben ook ons eigen bier! Samen met brouwerij Van Moll komen we met Langharig Tuig. Zij maken het als Eindhovense brouwer. Het wordt verkocht op het festival zelf als speciaalbier aan de bar. Daarnaast is het ook te krijgen bij Van Moll in het eigen café. Ook ons stamcafé The Jack gaat het voeren en het wordt te koop in 75cl flessen.

Jullie gaan wel met de trend mee, want veel grote en ook kleinere bands hebben hun eigen bier tegenwoordig.

Tjerk: Het was meer ingegeven door het volgende: We hadden een speciaalbierbar, want ik ben zelf groot liefhebber daarvan. En het is gebleken dat het ook wel werkt. Toen kwam Jaap Van Moll naar mij toe, "kunnen wij niet eens iets samen doen? Gij komt hier keivaak en ik weet dat gij van mijn bier houdt. Ik kwam vroeger altijd op Dynamo en vind het keivet wat jullie nou doen." Okee... Daar is dus de samenwerking uitgekomen en dat we het bier Langharig Tuig noemen. Het wordt een hoppige weizen. Vanuit Grolsch hebben we een weizen op tap bij het speciaalbier. Maar Langharig Tuig is wel wat afwijkend qua smaak. Ik denk dat hij iets bitterder zal zijn, maar niet zwaar: 5,5 procent. Hij kantelt nog wel lekker. Ik denk dat het een zomerse doordrinker is.

Dynamo Metal Fest vindt plaats op 17 juli in de Kunstijsbaan in Eindhoven. Kaarten kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar via www.dynamometalfest.nl.

Line-up:
Anthrax
Metal Church
Life Of Agony
Sacred Reich
At The Gates
Textures
Powerwolf
Audrey Horne
Extremities

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.