Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Ghost
Met een Nameless Ghoul
Door Tonnie
Geplaatst in augustus 2015
Een nieuw album en dus een nieuwe paus. Ghost komt terug met de derde langspeler Meliora, wat zoveel betekent als "beter." Of het album beter is dan Opus Eponymous en Infestissumam moet iedereen maar voor zich bepalen. De gemaskerde band wordt op het nieuwe werk aangevoerd door Papa Emeritus III, die zijn drie maanden oudere broer met verve opvolgt. Ik sprak er over met de leadgitarist van de band, de Nameless Ghoul met het vuursymbool.

Ghost

Enkele maanden geleden maakten jullie de nieuwe zanger bekend, Papa Emeritus III. Werd hij gelijk geaccepteerd door de fans bij de eerste show in jullie thuisstad Linköping?

Ik geloof van wel. Hij gedraagt zich iets anders op het podium dan zijn voorganger. Weet je, een paar jaar geleden kwam Dolph Lundgren, de Zweedse vechter/"acteur", een prijs uitreiken bij een Zweedse awardshow. Omdat hij vrij bekend is en in Amerika woont, deed hij die uitreiking in het Engels. Dat was echt een historische fout. Hij werd bijna van het podium gejouwd. Wij waren bang dat bij ons ook zoiets zou gebeuren, want we zijn een Zweedse band. Echter, onze frontman is geen Zweed. We weten niet waar hij vandaan komt, maar in ieder geval niet uit Zweden. Onze eerste zanger, Papa Emeritus I, sprak niet veel. Papa II was wat beschaafder en sprak wel wat Zweeds. Hij sprak ook wel Engels, maar in Zweden zat het er een beetje tussenin. Half Zweeds half Engels. Daardoor waren onze shows in Zweden totaal anders dan de shows in de rest van de wereld. De shows waren er niet zo vloeiend als elders. De Zweedse fans vonden het ook wat raar als hij sprak. Ze verstonden hem amper en begrepen zijn half Zweedse half Engelse grapjes totaal niet. Je had ons in Kansas moeten zien, daar leek het soms net een stand-up comedy show als Papa tussen de nummers door sprak. Onze nieuwe zanger, Papa III, spreekt geen Zweeds. Dat hebben we bij de eerste show dan ook maar gelijk gezegd, zodat de fans het snapten. Dat heeft wel geholpen.

De shows die we deze zomer gedaan hebben, waren toch wel wat raar. We speelden namelijk vier nummers die de fans nog niet gehoord hadden. We zijn echter gewend dat ze ongeveer alles woord voor woord meezingen. Bij de nieuwe nummers ging dat natuurlijk wat lastig, dus dan ontstond er toch een wat ongemakkelijk gevoel. Natuurlijk moeten we wel nieuwe nummers spelen, want we willen de mensen ook laten weten dat er een nieuw album aankomt en ze alvast er iets van laten horen. Maar vanuit het standpunt van de show gezien was dat wat oncomfortabel. Het liefst waren we even vooruitgespoeld naar wanneer het album uit is en de fans de nummers al wat beter kennen. Maar goed, om op je vraag terug te komen: het lijkt er wel op dat Papa III gelijk geaccepteerd is. De verandering was voor ons ook even wennen.

Voor het nieuwe album zijn jullie ook van producer veranderd. Deze keer is gekozen voor Klas Åhlund, die meer bekend is als een producer van popacts. Dat lijkt een rare keuze.

Ghost - Meliora Voor iemand van buiten Zweden lijkt dat een rare keuze, voor ons als Zweden niet. Hij is in Zweden namelijk ook bekend als een ouwe rocker. We wisten dat hij waarschijnlijk heel veel goede feedback zou kunnen geven bij de opnames, die hij normaal bij die popartiesten juist niet kan geven. Toen we met hem in gesprek kwamen, bleek al snel dat hij graag een rockplaat wilde produceren, maar dat hij nooit de juiste band voor gevonden had om mee te werken. Tevens is er natuurlijk een stuk minder geld te verdienen met een rockband dan met een popartiest. Hij heeft gewerkt met Katy Perry, Madonna, noem maar op... Dan zijn wij maar een hele kleine opbrengst als het om geld gaat hoor. Tevens is het een totaal andere manier van werken. Hij schrijft nummers voor die artiesten en produceert het nummer. De artiest vliegt dan in en zingt het nummer, en dan ben je er klaar mee. Bij ons gaat dat natuurlijk wel even anders. We vragen hem niet om nummers voor ons te schrijven, dus voor hem was het juist een meer traditionele manier van een album produceren. Wij moesten natuurlijk wel zorgen dat we ons spel een tandje hoger kregen, want het is niet zo dat we elke dag met zo'n topproducer werken. Hij was wel erg duidelijk wat hij wel en niet goed vond aan ons.

Kun je een voorbeeld geven van iets wat hij niet goed vond en waarvan hij dus voorstelde dat jullie dat zouden veranderen?

De die-hard metalfan denkt waarschijnlijk dat al onze invloeden vooral uit de popmuziek komen, maar dat is verre van waar. De muziek komt bij ons van een mengelmoes van extreme metal, natuurlijk hard rock en klassieke metal, maar ook voor een groot deel uit de jaren 70 progrock. Ik ben om m'n achtste begonnen met gitaarspelen. Naast nummers van Kiss wilde ik ook heel graag The Doors en vroege Pink Floyd spelen. Dat, gecombineerd met jaren death metal spelen, zorgt er voor mij voor dat ik vaak toch wat rare maatsoorten aanhoud. Åhlund was heel vasthoudend dat we de luisteraar niet tevaak op het verkeerde been moesten zetten. Dat ze denken dat ze weten wat er komt, maar dat het toch weet te verrassen. Daar houd ik zelf juist wel van. Maar ik denk dat we zonder de juiste begeleiding, dat dan weer iets teveel zouden doen en dat daarmee de luisteraar het spoor bijster is. Klas heeft ons erg geholpen met het zorgen dat we dat niet constant deden. We wilden een toegankelijke plaat maken, geen obscure Italiaanse progplaat uit 1972 die niemand kent.

De prog-invloeden liggen er deze keer echter wel dikker bovenop dan voorheen.

Ja, ondanks dat ik dus net zei dat we geen obscure progplaat wilden maken, hoor je de invloeden van bijvoorbeeld Pink Floyd, Yes en Genesis wel terug in Meliora, maar ook bijvoorbeeld Mike Oldfield en Vangelis. Maar ik zou ons echt geen progband willen noemen. Ik als platenverzamelaar en muziekliefhebber ben erg gefascineerd door prog. Ik luister er heel veel naar. Ik zou onze muziek echter geen progrock noemen. Wel progressief, maar dan in de echte betekenis van het woord, niet als genreaanduiding. Dit klinkt wat raar en vreemd, maar ik hoop dat men het verschil ziet. Opeth doet prog een stuk beter dan wij. Zij zijn een progband, wij niet.

Ghost

Het nummer He Is stamt blijkbaar al uit 2007, nog voordat jullie met Ghost begonnen waren. Jullie hebben bij het vorige album er weer een demo van gemaakt maar toen paste het niet op het album. Als je terugkijkt op de demo's die jullie van dat nummer gemaakt hebben, kun je dan nu wel benoemen waardoor die vorige versies niet goed genoeg waren? Wat ontbrak er toen?

Het nut van het nummer ontbrak, om eerlijk te zijn. Het is destijds eigenlijk erg vlot geschreven. Alles viel vrij snel op z'n plaats. Het had iets heel spontaans in zich. Ik ben heel blij dat we dat op dat moment konden vastleggen. Een paar jaar later heb ik dat nummer ooit aan Selim van The Devil's Blood laten horen. Ik zei toen al tegen hem dat dit gewoon een nummer was, niet per sé een Ghost-nummer. Maar zei al snel dat het wel degelijk een Ghost-nummer was. Ik was er niet helemaal van overtuigd, maar ik wist wel dat ik het een goed nummer vond want anders had ik hem die demo niet laten horen. Toch wist ik niet zeker wat ik er mee aan moest. Hij zei dat ik gek zou zijn als we dat nummer aan de kant zouden schuiven. Toen we met Infestissumam bezig waren, hebben we geprobeerd het nummer er in te passen maar het lukte gewoon niet. We hebben waarschijnlijk te hard geprobeerd om er de Ghost-stempel op te drukken, waardoor het juist verkeerd uitpakte. Het was te traag, er zat overal een kerkorgel in en we hadden gewoon niet de juiste tekst. We hadden zelfs het idee om er een duet met een vrouw van te maken. We kregen het echter gewoon niet goed. Dus, fuck it, we hebben het niet gebruikt. En daar ben ik erg blij om.

Fast-forward naar enkele jaren later. Door het overlijden van Selim heeft dat nummer een andere betekenis voor me gekregen. We hebben het van de plank gehaald en deze keer vonden we wel de juiste tekst erbij. Nu viel alles op z'n plek. Het nummer was ineens juist wel relevant voor het album. Alles klopt er aan. Klas Åhlund was daar ook heel duidelijk in. Als je nu de originele demo hoort, hoor je toch ook duidelijk het eindresultaat er in terug.

Jullie gaan eerst op tournee door Noord-Amerika. Wanneer kunnen we jullie in Europa verwachten?

In november en december touren we door Europa. We spelen sowieso ook in Holland. Sorry, ik bedoel natuurlijk Nederland. Ik weet hoe gevoelig dat bij sommigen ligt. We hebben die fout wel eens gemaakt... "Hello Holland!" waarop aardig wat "boe"-geroep volgde. We komen op 5 december naar Utrecht voor een headlineshow die natuurlijk in het teken staat van Meliora.

Hoe lang gaan jullie op tour?

Van begin november tot net voor Kerst. We zullen ongeveer zes weken op pad zijn in Europa.

Het album komt op 21 augustus uit. Wat doe jij die dag?

Op 21 augustus geven we een akoestisch optreden in Phoenix, Arizona. Rond de release van het album doen we een tourtje door de VS, waarbij we in platenzaken akoestische optredens doen en natuurlijk wat signeersessies.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.