Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2019

UK Techfest 2016
Van 7 t/m 10 juli 2016 in Newark Showground, Newark On Trent
Een review door Constantijn en Wouter
Foto's door Wouter

Newark On Trent is een nietsbetekenend stadje in het midden van de UK. Eén keer per jaar stroomt echter het weiland dat bekend staat als Newark Showground vol met techmetallers om drie dagen lang een feestje te bouwen onder de noemer UK Tech-Fest. Wouter en Constantijn waren erbij en doen verslag. Let op, onderaan kun je door naar de volgende pagina.

Preparty

Om het ongeduld van de langzaam binnendruppelende fans niet langer op de proef te stellen, wordt er ook dit jaar een preparty georganiseerd. Wij haken aan bij Akord.

Epische rockriffs, grootse refreintjes, een goede balans tussen hard en zacht en dit alles geserveerd met een lekker progsausje. Het Schotse Akord is de eerste band van deze preparty en wat ik hoor, bevalt mij direct. Akord is niet de band die je gaat kijken als je een dringende behoefte aan het hardere beukwerk hebt. Als je in de stemming bent voor Karnivool en Tool-achtige metal is deze band precies wat je zoekt. Dat de heren retestrak spelen, blijkt als ze halverwege een nummer plotseling zo stil als een standbeeld blijven staan terwijl een sample inzet. Een gave verrassing die de heren neerzetten alsof het gemakkelijk is. Dat de zang dan niet van het niveau van eerdergenoemde bands is, mag de pret dan ook niet drukken. UK Tech-Fest, ik ben er weer klaar voor! (Constantijn)

Akord @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

Als om zes uur het Britse Sworn Amongst begint, is het vanaf de eerste noot duidelijk dat ook de hardere bands weer goed vertegenwoordigd zijn op UK Tech-Fest. Waar Akord het moest hebben van subtiliteit, beukt Sworn Amongst het publiek goed wakker. Vette thrashy riffs gecombineerd met metalcore-achtige breakdowns zorgen ervoor dat de nekspieren voor het eerst vandaag aan de slag moeten. Wanneer de zanger halverwege de set vraagt wie in het publiek het meeste aantal kilometers heeft moeten maken om het concert te kunnen bijwonen, denkt uw recensent te winnen door the Netherlands te schreeuwen. Ik word echter al snel overtroffen door een Canadees. UK Tech-Fest trekt een internationaal publiek aan dat bereid is ver te reizen, en dat is noemenswaardig als je ziet hoe relatief klein het festival is! (Constantijn)

Sworn Amongst @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

Wanneer ik hoor dat er een band speelt die getekend is bij het Britse label Basick Records, is dat altijd een goede motivator om te gaan kijken. Het label, dat ook een eigen stand op het festivalterrein heeft, is een thuishaven voor veel talent binnen de tech-scene. De vijf heren van Visions blijken geen uitzondering op deze regel te zijn. Voor het eerst vandaag heb ik het idee een echte tech-band te zien. Deze mannen horen thuis op dit festival! De groove in de nummers wordt extra geaccentueerd door de enthousiaste podiumpresentatie van drummer Joe Large. Hij heeft er duidelijk zin in. Halverwege de set blijkt zanger Daniel Bareford ook nog een sympathieke kerel te zijn. Hij voelt zich dankbaar dat zo’n grote groep mensen naar vijf stoners op een podium zijn komen kijken. Wanneer aan het einde van de set de titeltrack van het laatste album Shake The Earth wordt ingezet, bezorgt de band mij zowaar het eerste kippenvelmomentje van de dag. Het enige minpunt van het optreden is de cleane zang. Deze is live duidelijk niet van het niveau dat ik op cd heb gehoord. (Constantijn)

Visions @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

Wat doe je als festivalorganisator als vlak voor aanvang van je evenement een aantal bands (Humanity’s Last Breath, Port Noir en She Must Burn) afzegt? "Who you gonna call?", moet organisator Simon Garrod hebben gedacht toen hem dit overkwam. Het antwoord op de vraag is No Consequence. Als je bedenkt dat dit de enige band is die elke editie van UK Tech-Fest heeft gespeeld, heb je al een goede hint waarom dit zo is. Dat meer mensen uitkijken naar de show, blijkt wel uit de drukte voor het podium. Vanaf de eerste noot is het duidelijk waarom de heren naar UK Tech-Fest zijn gekomen: om te heersen! Met een set die alleen bestaat uit nummers van de laatste plaat Vimana zet de band een professioneel optreden neer. Om me heen bewegen de hoofden op en neer, springen mensen en heeft een opvallend groot percentage van het publiek exact dezelfde grijns op het gezicht als ik: dit is genieten. Wanneer aan het einde van de set als afsluiter Citizen wordt ingezet, geeft de band alle aanwezigen een les breakdown voor gevorderden. Na afloop laten ze de zaal gesloopt achter, we want more! (Constantijn)

No Consequence @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

Napoleon is de headliner van de preparty, maar voldoet niet helemaal aan de verwachtingen. Napoleon heeft na het debuut Newborn Mind misschien wat te veel optredens gedaan. De jongelingen lijken hun metalcore op de automatische piloot te spelen. De podiumpresentatie van de headliner is dan ook ondermaats en het licht zit ze ook al niet mee. Heel druk is het (mede daardoor?) niet in de zaal, maar dat deert degenen die wél voor deze Britten zijn gekomen natuurlijk weinig. Die gaan lekker los. Wij haken echter voortijdig af om een goede nachtrust tegemoet te treden. (Wouter)

Napoleon @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

En daarmee komt de verkapte extra festivaldag voor ons tot een eind. Het is goed om alle bekende gezichten weer te zien. Het bier vloeit. De muzieknoten vliegen je om de oren en de sfeer zit er al lekker in. Er volgt nog wel een bescheiden afterparty maar wij gaan op tijd naar bed, want er volgen nog drie zware dagen vol bands en muziek. (Wouter)

Sfeer @ UK Tech-Fest, Newark On Trent, 07-07-2016

[ Terug naar de Concert Reviews ]