Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Concertreview

Kamelot, Serenity en Aeverium
Op 24 april 2016 in Hedon, Zwolle
Tekst door Jeffrey
Foto's door Marcel Klaster
Nadat Kamelot in oktober vorig jaar het eerste deel van de Europese tour ter promotie van Haven (2015) in Tilburg had afgesloten, vloog de Amerikaanse metalformatie weer terug naar het eigen continent om daar de podia te bestormen. Het tweede deel van de Europese tour doet na Antwerpen ook Zwolle aan. Op de dag waar hagelbuien en zon elkaar afwisselen, zijn Serenity en Aeverium de supportacts.

Als ik langs Hedon rij, zie ik de diehardfans buiten een van de pittige buien trotseren. Zelf blijf ik nog even in de auto schuilen voordat ik in de rij aansluit. Het duurt even voordat ik binnen ben, want de show is vandaag uitverkocht. Voor Kamelot is dat de zestiende keer in Nederland, een fantastische prestatie. Hierdoor is het bij Aeverium al lekker druk in de zaal. De Duitse moderne metalformatie vervangt het Groningse Nemesea, waarvan de zangeres niet fit is. Ondanks dat het geluid van de gitaren weggedrukt staat in de mix, maken de oosterburen een gemotiveerde indruk en krijgen ze na het openingsnummer Do You Remember tot hun eigen verrassing al behoorlijk wat bijval. Er ontstaat al snel een positieve sfeer. Band en publiek maken veelvuldig contact met elkaar.

Aeverium @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Het is vooral Marcel ‘Chubby’ Römer die met zijn enthousiasme en vermakelijke praatjes in zowel Nederlands als Engels (“We’re from Germany, sorry for that”, om daarna aan te geven dat hij in een paar decennia tijd de relatie tussen beide landen aanzienlijk heeft zien verbeteren). Zangeres Aeva Maurelle heeft een tijdje in Enschede gestudeerd en kan dus een goed woordje over de grens praten (“We gaan zometeen een biertje drinken”). De formatie krijgt tot eigen geluk vandaag alles voor elkaar. Voordat What Are You Waiting For? begint, verzoekt Marcel het publiek om mee te zingen. Tijdens het oefenen daarvan zijn er al veel bezoekers die meedoen en het catchy refrein wordt tijdens het nummer uit volle borst meegezongen door tientallen. Tijdens dezelfde track wordt ook het verzoek om op de knieën te gaan zitten en op te springen door de halve zaal opgevolgd. Even later komt ook bassist Sean Tibbetts van Kamelot nog even meespringen op het podium. Dankzij een energieke presentatie en veel speelplezier is het een zeer vermakelijk en overtuigend optreden dat Aeverium zonder meer nieuwe fans heeft opgeleverd.

Aeverium @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

De lat ligt dus hoog voor Serenity. Veel is er echter niet nodig voor de formatie rond Georg Neuhauser. Het publiek is namelijk al goed opgewarmd en ontvangt de Oostenrijkers met open armen, al duurt het nadat het licht in de zaal uitgaat en het “Zwolle, are you ready?”, nog wel een minuut voordat de muzikanten het podium betreden. Er zijn meerdere bezoekers die specifiek voor deze band aanwezig zijn. Zoals altijd is Georg goed gehumeurd en hij is overal op het podium te vinden om contact met zijn bandleden en de fans te maken. Tussen de nummers door maakt hij af en toe leuke opmerkingen. Zo maakt hij een dolletje met de bassist over zijn uiterlijk en heeft hij het Nederlandse brood geproefd, maar hij is niet onder de indruk. Hij moet wel uitkijken dat hij het trucje, om nog meer bijval te krijgen door met zijn hand aan zijn oor naar het publiek te gaan staan, niet te vaak gaat gebruiken. Op een gegeven moment komt het wat geforceerd over. Verder niets dan lof voor de frontman die enthousiast is en uitstekend bij stem.

Serenity @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Het draait vooral om hem, want de vocalen van zangeres Natascha ‘Tasha’ Koch staan nauwelijks hoorbaar in de mix. Ze presenteert zich evenwel op een energieke wijze, al had ze de bijzondere witte kledij, waar per ongeluk de zwarte strik onder vandaan komt tijdens The Perfect Woman, beslist achterwege mogen laten. Ook de zang van bassist Fabio d’Amore (aangekondigd als “the best bassplayer”…..”right now on stage”) tijdens Follow Me is niet goed te volgen. De a capella zang aan het einde van Velatum is dan wel weer heel indrukwekkend. Muzikaal staat het als een huis. Iniquity komt live erg sterk uit de verf en in My Final Chapter, dat een mooie gitaarsolo bevat, komen de emotie en het karakter goed naar voren in de sound. Georg herinnert de toeschouwers eraan dat er recentelijk een videoclip van het nummer is verschenen. Op zijn verzoek om oldschool met een aansteker of op de moderne manier met het licht van de telefoon lichtpuntjes te creëren in de zaal geven velen gehoor. Zo zijn er meerdere speciale momenten tijdens de show. Neuhauser pakt de GoPro er nog even bij en tijdens Serenade Of Flames, één van de favorieten, staat iedereen te springen. Serenity krijgt het publiek goed mee en zelfs het barpersoneel laat van zich horen.

Serenity @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Het optreden van Kamelot is aanvankelijk geluidstechnisch nog geen succes. Er zit een gebrom in de basdrums die er niet in thuis hoort en het duurt een aantal nummers voordat het probleem tot de verleden tijd behoort. Toch zingen de fans al direct mee met Veil Of Elysium. Bij hen de sfeer er al meteen goed in en de rookkanonnen staan enthousiast te blazen tijdens When The Lights Are Down, maar nog niet iedereen is enthousiast. “Let’s get warmed up. Party like it’s saturday”, zegt Tommy Karevik dan ook en er komt na de enthousiaste aanmoedigingen van de frontman en het rondspringen van Sean steeds meer bijval. Zo geeft iedereen bij Karma gehoor aan het verzoek om de horns in de lucht te doen.

Het moment waarop het optreden tot grotere hoogten stijgt, is het moment dat Tommy aangeeft iets speciaals te willen laten horen als dank voor het feit dat het de zestiende keer is dat er een show in Nederland uitverkocht is in tien jaar tijd. Wat volgt, is een prachtige pianoversie van End Of Innocence die bij menigeen kippenvel veroorzaakt. Het niveau blijft daarna hoog met March Of Mephisto. De publieksreactie is uitbundig, zeker nadat hij in het Nederlands met tussenpozen een, twee, drie roept, waartussen hij bepaalt wanneer de bezoekers zo luid mogelijk mogen juichen. Hij sluit af met: “You guys are so loud.” De bandleden kijken elkaar vol ongeloof aan dat iedereen vanavond meedoet, van voor naar achter tot boven op het balkon. Gitarist Thomas Youngblood houdt de Nederlandse vlag nog even omhoog als dank voor de steun van de fans. Kamelot komt graag in Nederland en vandaag blijkt waarom.

Kamelot @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Elk bandlid komt in de spotlight te staan, al is het maar kort. Tijdens The Great Pandemonium is het Thomas vanwege een van zijn solo’s en in Karma toetsenist Oliver Palotai. Kobra Paige (Kobra And The Lotus) heeft veelal een achtergrondrol en haar zang staat dan ook zacht in de mix. Ook de zang van Karevik is niet altijd even goed hoorbaar, maar desondanks vertolkt hij ook de oudere nummers op een goede manier, ook al zullen sommigen zijn voorganger (op bepaalde momenten) missen. Tijdens Liar Liar staat Kobra even in de schijnwerpers, maar haar zang komt niet goed uit de verf. Bovendien komen de extreme vocalen van Alissa White-Gluz van tape af.. Even daarvoor is het drummer Casey Grillo die zijn moment of fame beleeft met een drumsolo. Het onbetwiste hoogtepunt komt met Forever. Er zijn meerdere bijzondere momenten tijdens de marathonuitvoering (ongeveer een kwartier) van deze klassieker. Het begint met het keyboardspel van Oliver en een prachtige solo van Youngblood. Er is een voorstelronde, de bandleden delen flesjes water uit en Thomas deelt mee dat Kamelot snel weer terug zal komen op de Nederlandse podia. Het meest bijzonder is echter de spontane who-oh-oh-kanon die ontstaat. Het publiek kan er maar geen genoeg van krijgen en blijft maar doorzingen.

Kamelot @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

De tracklist van vanavond verschilt op twee punten van die van Tilburg. Veritas en Here’s To The Fall hebben plaatsgemaakt voor de mooie versie van End Of Innocence en My Therapy. Met laatstgenoemde begint de toegift, al verschijnt Sean met duikbril om eerst de fans aan het schreeuwen te krijgen. Van het nummer verschijnt binnenkort trouwens een video. Jammer genoeg komt de achtergrondzang tijdens Revolution van tape, maar Tommy bewijst met het gedeelte “Standing in the ashes…” dat hij een geweldige zanger is, naast een charismatische entertainer. Sacrimony (Angel Of Afterlife) is de afsluiter van de avond met een prachtige lichtshow, zoals op meerdere momenten eerder in de set. Iedereen blijft daarna toch nog even staan, want er is niemand die er genoeg van kan krijgen. De fantastische show is helaas dan toch echt ten einde gekomen. Een avond met drie prima acts die er veel zin in hadden. Aeverium als vermakelijke opwarmer, Serenity met een solide show en Kamelot als onbetwist hoogtepunt. Bij het naar huis rijden staat de spontane kanonversie van Forever me nog steeds bij. Het was prachtig!

Kamelot @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Setlist Kamelot:
1. Veil Of Elysium
2. When The Lights Are Down
3. The Great Pandemonium
4. Center Of The Universe
5. Karma
6. Torn
7. End Of Innocence (Piano Version)
8. March Of Mephisto
9. Rule The World
10. Insomnia
11. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
12. Forever

Toegift:
13. My Therapy
14. Revolution
15. Sacrimony (Angel Of Afterlife)

Setlist Serenity:
1. Codex Atlanticus
2. Follow Me
3. Spirit In The Flesh
4. Iniquity
5. My Final Chapter
6. The Perfect Woman
7. Velatum
8. Serenade Of Flames
9. Legacy Of Tudors

Setlist Aeverium:
1. Do You Remember
2. Distrust
3. The Other Side
4. What Are You Waiting For?
5. Break Out
6. Heaven's Burning (Harvest Time)

Kamelot @ Hedon, Zwolle, 24-4-2016

Met dank aan Marcel Klaster van LiveReviewer.com voor de foto's.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.