Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Concertreview

Melechesh, Keep Of Kalessin, Tribulation, Embryo en Cvinger
Op 6 mei 2015 in Willemeen, Arnhem
Tekst door Jeffrey
Foto's door Eus van Metal-Experience
Melechesh, Keep Of Kalessin, Tribulation en Embryo toeren momenteel door Europa. Voor deze bands is het vanavond al het derde optreden in Nederland in vier dagen tijd. Na Almelo en Tilburg is het Willemeen in Arnhem waar de toerbus stopt. Daarachter sluit de auto van het Sloveense Cvinger aan, die een klein deel van de rondreis meegaan.

Het is ook Cvinger die de avond aftrapt. Het is dan nog vroeg en de meeste bezoekers bevinden zich nog op de weg naar de zaal. Zij missen weinig. Met name de eerste helft van het optreden valt er nul komma nul te genieten. Triggers, machinale blastbeats, gezoem van de bas en wat onverstaanbaar gekrijs valt het selecte gezelschap ten deel. Pas met Eikmus Manifestation en Reclaim The Clown staat het geluid beter en zijn er definieerbare riffs te horen. Dit zijn dan ook de beste tracks van de set, maar een enthousiaste reactie vanuit de zaal blijft achterwege, ondanks de inmiddels wat actieve presentatie van de geschminkte muzikanten. Nadat er nog twee misantropische blackmetaltracks zonder noemenswaardige hoogtepunten zijn gepasseerd, verdwijnen de Slovenen anoniem van het podium met een voorzichtig bedankend applausje van de bezoekers.

Embryo doet het gelukkig beter. Al na het openingsnummer is er een waarderend applaus, maar veel beweging krijgt de enthousiaste frontman Roberto Pasolini er niet in bij de aanwezigen. Daarvoor zijn de songs nog te onbekend of qua niveau net niet toereikend. Bovendien krijgt de geluidsman het niet voor elkaar om een goede sound neer te zetten. Het keyboardspel is slechts af en toe hoorbaar en dat is jammer, want het vormt een belangrijk onderdeel van de melodische death metal van deze Italiaanse formatie. Desondanks klinken One Way Left en The Door To The Abyss wel lekker vet. Strak is het in voldoende mate met breakdowns en Fear Factory-ritmiek, maar een nog energiekere podiumpresentatie zou beter bij deze muziek passen. Al met al een aardig optreden, maar het songmateriaal is net niet sterk genoeg om de hele set lang te imponeren.

Embryo @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Vervolgens is het de beurt aan Tribulation. Vooraf heb ik vernomen dat er wat bezoekers speciaal voor deze band zijn gekomen. De zaal is dan ook goed gevuld zodra de intro van Strange Gateways Beckon klinkt. De Zweedse formatie verrast in positieve zin en wint aan fans, al zijn er ook bezoekers die niet precies weten wat ze met zowel de muziek als de theatrale podiumpresentatie aan moeten. De energieke bewegingen van de geschminkte bandleden, die helemaal opgaan in de songs, zorgen er dan ook niet direct voor dat iedereen direct enthousiast meedoet. Er is wel veel waardering achteraf. Het viertal muzikanten gunt de aanwezigen tussen de nummers door weinig gelegenheid te applaudisseren omdat ze aan elkaar gespeeld worden. Het oude en nieuwe materiaal vloeit op die manier mooi in elkaar over en eigenlijk is het optreden meer een sfeervolle beleving, waarbij verschillende stijlen elkaar afwisselen tot een coherent geheel, dan een standaard metalconcert. Tribulation is onderscheidend en een van de beste acts van vanavond.

Tribulation @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Keep Of Kalessin doet het stukken beter dan afgelopen zondag. Toen was ik bij de gig in Almelo aanwezig en was het optreden wel ok, maar veel meer ook niet. Vandaag zit er meer pit in en spelen de Noren strakker. Vaste krachten Obsidian C. en Wizziac krijgen hulp van een invaldrummer, de nog maar 21-jarige Keep Of Kalessin-fan Sondre Drangsland. Zo ben je fan, zo ben je drummer van je favoriete band: een jongensdroom komt uit. De mensen die specifiek voor deze band gekomen zijn, vermaken zich prima met de drie nieuwe nummers waarmee de set begint, maar het is vooral het oudere materiaal als The Awakening dat imponeert, mede doordat het geluid tegen die tijd beter staat afgesteld. De solo’s zijn goed te horen en de cleane vocalen zijn doorgaans zuiver genoeg gezongen. Knap hoe het drietal zo’n vol geluid weet te produceren. De set boeit van begin tot einde, al ligt voortkabbeling af en toe op de loer. Ook Keep Of Kalessin kan weer nieuwe fans noteren.

Keep Of Kalessin @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Net als hun voorganger, krijgt Melechesh een uur speeltijd en de Israëlische formatie benut deze goed. De mannen staan gemotiveerd te spelen op het van een fraaie backdrop voorziene podium. De rookkannonen vooraan het podium doen hun werk en binnen no time zijn de voorste regionen aan het headbangen. Daar lenen de nummers zich dan ook uitstekend voor. We krijgen direct twee nieuwe tracks voorgeschoteld (The Pendulum Speaks en het razende Tempest Temper Enlil Enraged die voor een kortstondige pit zorgt) en daarna zijn het vooral de oudere nummers die aan bod komen. In elk daarvan zitten wel gave riffs of ideale headbangpassages en binnen de kortste keren staat de hele zaal te headbangen. Tot de toppers behoren Genies, Sorcerers And Mesotopian Nights en Deluge Of Delusional Dreams, niet alleen vanwege de oosterse ritmes, maar ook omdat ze veel krachtiger klinken dan op de plaat. Het enige wat op dat moment mist, zijn buikdanseressen op het podium.

Melechesh @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Voor de bezoekers die het nog niet wisten, laat frontman Melechesh Ashmedi horen dat ze inmiddels goed ingeburgerd zijn in Nederland. Na het “Dankjewel mensen”, zingt hij namelijk nog even het Zwarte Piet, wiedewiedewied-lied voor ons. Het tekent de relaxte sfeer die er zowel op het podium als in de zaal heerst. De blackened thrash met folkinvloeden gaat er prima in bij de fans. Toch blijf ik het jammer vinden dat de backingvocalen niet gewoon van de bassist komen tijdens Triangular Tattvic Fire, maar van band. Laat dat een van de weinige smetjes zijn op een verder prima optreden. Juist als je denkt: “Zo is het wel genoeg”, komt er een einde aan de set en tevens een einde aan deze lange metalavond waarin Tribulation en Melechesch de beste acts waren.

Melechesh @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Setlist Melechesh:
1. The Pendulum Speaks
2. Tempest Temper Enlil Enraged
3. Ladders To Sumeria
4. Grand Gathas Of Baal Sin
5. Genies, Sorcerers And Mesopotamian Nights
6. Deluge Of Delusional Dreams
7. Multiple Truths
8. Triangular Tattvic Fire
9. Ghouls Of Nineveh
10. Rebirth Of The Nemesis

Setlist Keep Of Kalessin:
1. The Grand Design
2. Dark Divinity
3. Introspection
4. The Awakening
5. Judgement
6. Ascendant
7. Kolossus

Setlist Tribulation:
1. Strange Gateways Beckon
2. Beyond The Horror
3. The Vampyre
4. In The Dreams Of The Dead
5. Rånda
6. Ultra Silvam
7. Winds
8. When The Sky Is Black With Devils

Setlist Embryo:
1. My Pounding Void
2. An Awkward Attempt
3. One Way Left
4. The Door To The Abyss
5. The Touch Of Emptiness
6. Embryo
7. No God Slave

Setlist Cvinger:
1. Anno Inferni
2. Bogs Of The Ancient Ones
3. Eikmus Manifestation
4. Reclaim The Crown
5. Anguish In Ossuary
6. Vile Flesh

Keep Of Kalessin @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience
Tribulation @ Willemeen, Arnhem, 6-5-2015. Foto door Eus van Metal-Experience

Met dank aan Eus van Metal-Experience voor de foto's.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van iron_dennis op 12-05-2015 om 18:06u


Prima review en gave foto''s!

Reactie van Progressive Jeff op 13-05-2015 om 01:19u


Thanx!

Reactie van D.J. op 16-05-2015 om 02:51u


Best jammer dat er geen foto gemaakt is van Obsidian, aangezien hij de lead vocalist is van Keep Of Kalessin :P

Reactie van D.J. op 16-05-2015 om 02:51u


Best jammer dat er geen foto gemaakt is van Obsidian, aangezien hij de lead vocalist is van Keep Of Kalessin :P

Reactie van Progressive Jeff op 16-05-2015 om 13:56u


Zie https://www.facebook.com/media/set/?set=a.952040501484244.1073741883.264442216910746&type=1 voor meer foto''s, waaronder die van Obsidian C.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.