Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-03-2019

Maiden uniteD en Chapter7
Op 7 februari 2015 in De Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Alex

Iedereen weet nog precies met welk nummer van welke band hij of zij in aanraking is gekomen met metal. Voor mij begon het met Can I Play With Madness van Iron Maiden. Deze klassieker stond in 1988 in de Nederlandse top 40. Zowel de clip als de muziek overdonderden mij en de volgende dag kocht ik Seventh Son Of A Seventh Son. Daarna volgden al snel andere platen van zowel andere metalartiesten als van Iron Maiden. Vanavond was de kans om oude tijden weer te doen herleven in De Boerderij in Zoetermeer. De coverband Maiden uniteD, die classics van de legendarische metalband akoestisch arrangeert, treed er namelijk op en heeft als voorprogramma Chapter7 meegenomen.

Ik verheug me dus op een nostalgisch avondje, maar voordat het de beurt is aan de hoofdact, krijgen we eerst het semi-akoestische voorprogramma Chapter7. Verrezen uit de as van Mur-Dog en Ebola in 2009 draait het viertal al de nodige jaren mee. De heren spelen rock die de jaren negentig doen herleven. Regelmatig doet de muziek me herinneren aan Alice In Chains, Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden en Stone Sour. Frontman Jeroen Bruers lijkt zowel qua uiterlijk als met zijn stemgeluid ook nog eens beetje op Eddie Vedder (Pearl Jam) en zo is het plaatje compleet. Ondanks dat de bassist ziek is, speelt hij vanavond dankzij de Ibuprofen gewoon mee (in zijn Iron Maiden-shirt). Hij geeft Crash, Long Way Home en On My Own een lekkere vibe mee. Zijn baspartijen zijn goed hoorbaar, mede dankzij het goed afgestelde geluid.

We krijgen tien tracks te horen, waaronder materiaal van het debuutalbum Shadows Of My Yesterdays uit 2012. Op de plaat klinkt het geheel krachtig, maar in deze akoestische setting vooral relaxed. Vergelijk het met de setting van Nirvana’s Unplugged, zonder teveel versieringen, en je hebt er een beetje een beeld bij. Zo memorabel wordt het met het voorprogramma van vanavond echter niet. Toch scoort Chapter7 zowel op plaat als vanavond een voldoende en sluit de band sterk af met On My Way en Down, waarna de band onder een waarderend applaus het podium verlaat.

Waren het de jaren negentig in het voorprogramma, gaan we met Maiden uniteD nog verder terug in de tijd. Het zijn namelijk nummers uit de jaren tachtig die vanavond de indrukwekkende setlist sieren. Voor degenen die de band nog niet kennen (dat is de halve zaal vanavond) stelt frontman Damian Wilson (Threshold, Headspace) de heren voor: gitarist Ruud Jolie (Within Temptation), bassist Joey Bruers (Up The Irons), drummer Dirk Bruinenberg (Elegy, Place Vendome) en toetsenist Huub van Loon (Dearworld, Barry Hay). Hij had geen van de namen van zijn medemuzikanten op het podium ooit correct uitgesproken, maar speciaal voor vanavond heeft hij erop geoefend en het gaat hem goed af.

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

Deze heren zorgen niet alleen voor een nostalgisch gevoel, maar maken er vooral dankzij Damian een bijzonder vermakelijke avond van. Wat een positieve uitstraling heeft die man. Tussen de tracks door maakt hij de ene na de andere grap met het publiek. Hij belooft nog te gaan stagediven, maar eerst warmt hij het publiek nog even op. Tijdens de nummers zweept hij de aanwezigen op om de klassiekers mee te zingen. Direct tijdens de opener The Trooper lukt dit al. Naast entertainen, kan hij natuurlijk ook bijzonder goed zingen, zoals hij al bij Threshold bewijst. Zo leidt hij op onnavolgbare wijze Revelations in. Zowel de band als het publiek is er stil van. Ook tijdens andere classics laat hij zijn zangkwaliteiten gelden. Iedereen is terecht onder de indruk van zijn performance.

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

Na Children Of The Damned volgt er even een korte pauze waarin bassist Joey ons toespreekt. Hij heeft slecht en goed nieuws. Eerst het slechte nieuws: op de poster voor het concert prijken twee speciale gasten. Wudstik (For All We Know, Ayreon) is er vanwege de griep niet bij, waarop iemand uit het publiek roept: “Ibuprofen!”. Vervolgens kondigt hij het goede nieuws aan. De andere speciale gast is er wel. Boudewijn Bonebakker (Gingerpig, ex-Gorefest) wordt met een leuke Dynamo-anecdote voorgesteld aan het publiek en zingt vervolgens Flight Of Icarus en later Wasted Years mee. Damian lost tijdens laatstgenoemde zijn belofte in en springt met een flinke aanloop het publiek in. Nadat er halverwege de reguliere set meer tempo en pit inkomt, is het tijd om de single Strange World en de nieuwe full-length Remembrance aan te kondigen. Aan het nieuwe album hebben trouwens veel mensen meegewerkt, onder andere Paul Di’Anno en Blaze Bayley, beide ex-zangers van Iron Maiden.

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

Dat de band ook zonder zangers kan imponeren, blijkt uit de verschillende instrumentale passages zoals die van Quest For Fire en 22 Acacia Avenue en de leuke reggae-passage in The Evil That Men Do, dat ook nog hilarische momenten oplevert als het publiek de hoge noten van Damian probeert mee te zingen. Diverse tracks bevatten indrukwekkende arrangementen die prima in het gehoor liggen. Die With Your Boots On, het eerste nummer van de toegift, spant de kroon. Het is rustig en psychedelisch opgebouwd en werkt toe naar een krachtige climax, waarbij een rol voor het publiek is weggelegd. Daarna is het vreemd genoeg opnieuw de beurt aan Strange World om te fungeren als afsluiter, alhoewel we als bonus nog een deel van Hallowed Be Thy Name mee mogen zingen.

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

De band verlaat onder luid gejuich en Always Look On The Bright Side Of Life het podium. In combinatie met “You never grow old”, een tekstdeel uit Strange World, vat het de avond mooi samen. Het was een zeer positieve avond, waarbij iedereen met een smile op het gezicht de zaal verlaat met het gevoel dat je weer een stuk jonger bent. Maiden uniteD zorgde vanavond voor een buitengewoon vermakende show. Ik zou elke Iron Maiden-fan die deze coverband nog niet heeft zien spelen, willen aanraden om eens een keer naar ze te gaan kijken. Entertainment gegarandeerd!

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

Setlist Maiden uniteD:
1. The Trooper
2. Quest For Fire
3. Revelations
4. 2 Minutes To Midnight
5. Only The Good Die Young
6. Children Of The Damned
7. Flight Of Icarus
8. Prowler
9. Strange World
10. 22 Acacia Avenue
11. The Evil That Men Do
12. Infinite Dreams
13. Wasted Years

Toegift:
14. Die With Your Boots On
15. Strange World

Maiden United @ De Boerderij, Zoetermeer, 7-2-2015

Setlist Chapter7:
1. Frozen Field
2. Crash
3. Scars
4. Linger
5. Time To Go
6. Long Way Home
7. Shadows
8. Little By Little
9. On My Own
10. Down

[ Terug naar de Concert Reviews ]