Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-07-2018

Ghost en Selim Lemouchi & His Enemies
Op 11 juni 2013 in Tivoli, Utrecht
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
De meestbesproken band van de laatste jaren komt naar Utrecht: Ghost. De band bracht onlangs al de nieuwe plaat Infestissumam uit dus er wordt volop getourd. Op een warme dinsdagavond staan Papa Emeritus II en zijn nameless ghouls in een drukbezocht Tivoli in Utrecht voor een Satanische mis.

Het voorprogramma bestaat deze avond uit Selim Lemouchi & His Enemies. Met het aantal vijanden van Selim (mastermind achter het onlangs ter ziele gegane The Devil's Blood) blijkt het mee te vallen, het zijn er slechts zes. De mannen zorgen voor ellenlange jamsessies met minimale zang, waarbij de nummers vooral bestaan uit een aaneenschakeling van hypnotiserende psychedelische riffs, welke steeds in intensiteit toenemen. Deze riffs liggen wel zo verdomd lekker in het gehoor dat je er van in trance kan raken, mits je jezelf laat opgaan in de muziek. Wellicht is het niet voor iedereen weggelegd, maar toch klinkt het erg goed.

Selim Lemouchi & His Enemies @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013

Als we eenmaal zijn opgewarmd is het tijd voor waar iedereen voor komt: Ghost. Dit mysterieuze Zweedse gezelschap bracht onlangs de tweede langspeler Infestissumam uit, waarop de duivelse rituelen van het eerste album worden voortgezet. De band opent met de eerste twee nummers van de nieuwe cd, te weten de intro Infestissumam en Per Aspera Ad Inferi. Bij de opkomst van de naamloze ghouls wordt wat lauw gereageerd, maar zodra leider Papa Emeritus II het podium betreed klinkt een hoop gejuich en gaat het publiek los. Hij is per slot van rekening toch het gezicht van de band. In het begin staat hij nog wat statisch bij de microfoon, maar na een paar nummers gaat de oude man al meer richting het publiek om zijn zegen aan de voorste rijen te geven.

Ghost @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013

De setlist bestaat vanavond uit, zoals te verwachten is, uit het merendeel van de beide platen van Ghost. Het debuut Opus Eponymous wordt zelfs, afgezien van de intro, helemaal gespeeld, al zij het niet in de volgorde van het album. Ook de nieuwe plaat komt natuurlijk ruimschoots aan bod. Zo wordt er lekker gewaltzt op bijvoorbeeld Secular Haze en staat de hele tent "hail Satan" te schreeuwen tijdens Year Zero. Prachtig! Het geluid deze avond is overigens erg goed, dus de hele band klinkt gewoon erg fijn. Zelfs de stem van Papa Emeritus II, die op plaat soms wat iel klinkt, komt toch redelijk goed uit de verf. Helaas duren de nummers van Ghost niet echt bijzonder lang en met slechts twee albums kan het concert ook niet al te lang zijn. We krijgen dan ook geen covers van Abba of The Beatles om de show nog wat langer te maken. Wel krijgen we in de toegift nog het gave Monstrance Clock, wat de hete Tivoli naar een absoluut hoogtepunt brengt. Een heerlijk einde aan een heerlijke show.

Ghost @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013
Ghost @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013

Setlist Ghost:
1. Infestissumam
2. Per Aspera Ad Inferi
3. Con Clavi Con Dio
4. Prime Mover
5. Elizabeth
6. Secular Haze
7. Body And Blood
8. Stand By Him
9. Death Knell
10. Satan Prayer
11. Genesis
12. Year Zero
13. Ritual

Toegift:
14. Ghuleh / Zombie Queen
15. Monstrance Clock

Ghost @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013
Ghost @ Tivoli, Utrecht, 11-6-2013

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Alex op 17-06-2013 om 16:36u


het was geweldig mooi, jammer van de voorste rij die ging echt totaal niet los!
stonden maar een beetje voor zich uit te staren, erg jammer. ik stond links in de hoek waar het erg gezellig was en we zongen alles mee.
had graag van plaats gewisseld met de mensen vooraan om papa ff te laten zien wie de Ducht Fans zijn ;P
geluid was zeer goed! ze zijn live echt telkens weer net zo goed zo niet beter dan op CD (vind ik)
op naar de volgende gig van de beste band sinds jaren.

Reactie van Constable op 21-06-2013 om 04:17u


Hele toffe review. dank en complimenten vanuit Ghost Fanclub The Netherlands op FB. het was weer geweldig. top dat ze weer terug waren in Tivoli.