Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2019

Epica: Retrospect
Op 23 maart 2013 in Klokgebouw, Eindhoven
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Jubileums moeten gevierd worden, zo vinden ze bij Epica. Het is dit jaar tien jaar geleden dat debuutalbum The Phantom Agony uitkwam, dus dat vraagt om een feestje. Kosten noch moeite worden gespaard voor Retrospect, de show waarin Epica terugblikt op de eerste tien jaar. Het Klokgebouw is tot de nok toe gevuld met fans. Deze zijn van over de hele wereld naar Eindhoven gekomen om het feestje van hun favoriete band bij te wonen.

Eigenlijk is de hele show samen te vatten in drie letters: WOW!
Al voor de show wordt duidelijk dat het wat speciaals gaat worden, wanneer op het doek dat voor het podium hangt filmpjes geprojecteerd worden waarin collega-muzikanten de band feliciteren. Als dan tegen half negen het orkest begint te spelen, klinkt direct een oorverdovend gejuich uit het publiek. Met Monopoly On Truth barst het spectakel echt los, waarbij we gelijk worden we overdonderd worden door een gigantische lichtshow. Vele lichtbundels zorgen de hele avond voor een prachtig schouwspel, wat ook nog diverse keren aangevuld wordt met lasers, vuurwerk en vlammenwerpers. Ook komen er nog twee danseressen het podium op tijdens Chasing The Dragon om in twee doeken te gaan dansen, boven de hoofden van de bandleden. Erg mooi om te zien.

Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013

Maar waar het natuurlijk vooral om draait op deze avond is de muziek. Epica heeft voor deze gelegenheid zeventig man aan orkest en koor laten invliegen uit Hongarije. De ervaringen die ze daarmee enkele jaren terug hadden waren zo goed dat ze dit ook aan hun fans van thuis wilden voorschotelen. De muziek van Epica is toch al doorspekt met symfonische passages, maar met een volledig orkest erbij klinkt het echt helemaal te gek. Het orkest krijgt ook nog enkele malen de kans om zelf in de spotlights te staan, als Epica even een hele korte pauze neemt. Er wordt dan een medley gespeeld van ondermeer Feint, Kingdom Of Heaven en Run For A Fall. Ook de filmmuziek die de band op The Classical Conspiracy bracht wordt niet vergeten. Een venijnige versie van The Imperial March wordt de zaal ingeslingerd, wederom tot grote vreugde van het publiek, want niemand zag dat op dat moment van de show aankomen.

Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013

De rest van de setlist bestaat voornamelijk uit Epica's eigen materiaal, waarbij de band dus aangevuld wordt door het orkest en koor. Alle albums komen goed aan bod, zodat er voor niemand echt wat te klagen valt over de setlist. Vooraf waren enkele gasten aangekondigd. Verwacht werd dat Floor Jansen mee zou doen en de fans worden daarin niet teleurgesteld. Zij komt eerst samen met Simone het prachtige klassieke stuk Stabat Mater Dolorosa zingen, om later in de show nog terug te keren voor een duetversie van Sancta Terra. De andere gasten komen allen tijdens Quietus. De drie oudgedienden van de band - bassist Yves Huts, drummer Jeroen Simons en gitarist Ad Sluijter - keren gezamenlijk terug op het podium, waardoor de band eenmalig in de bezetting van de eerste twee albums optreedt. Vele aanwezigen zullen dat nog nooit met eigen ogen gezien hebben.

Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013

De fans krijgen deze avond veel waar voor hun geld. De show duurt in totaal ruim drie uur, waarbij de band echt in topvorm is. Als klap op de vuurpijl krijgt men ook nog eens een compleet nieuw nummer voorgeschoteld dat de naam van de show draagt: Retrospect. De set wordt mooi afgesloten met het titelnummer van debuutalbum The Phantom Agony. Maar wat zou een goede show zijn zonder toegift? De band komt daarna nog tweemaal terug voor een toegift, waarin de fans nog vijf nummers (en een pittige drumsolo) krijgen. Dan zit het verjaardagsfeest van Epica er op en gaat iedereen tevreden richting huis, hotel of eerst de afterparty.

Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013

Setlist:
1. Intro
2. Monopoly on Truth
3. Sensorium
4. Unleashed
5. Martyr of the Free Word
6. Chasing the Dragon
7. Presto
8. Never Enough
9. Stabat Mater Dolorosa
10. Twin Flames
11. Serenade Of Self-Destruction
12. Feint / Fools Of Damnation / Mother Of Light / Kingdom Of Heaven / Run For A Fall / Deep Water Horizon medley
13. The Divine Conspiracy
14. Delirium
15. Blank Infinity
16. The Obsessive Devotion
17. Retrospect
18. Battle Of The Heroes / The Imperial March
19. Quietus
20. The Phantom Agony

Eerste toegift:
21. Cry For The Moon
22. Sancta Terra
23. Design Your Universe

Tweede toegift:
24. Storm The Sorrow
25. Consign To Oblivion

Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013
Epica - Retrospect @ Klokgebouw, Eindhoven, 23-3-2013

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Ruurd Woltring op 27-03-2013 om 23:10u


Ik heb genoten van het concert. Ik had stiekem gehoopt dat ik met EPICA live ons gezamenlijke lied ''Forevermore'' zou uitvoeren. Mijn moeder, die ook mijn manager is, had van tevoren al gezegd dat die kans nihil was, en ze had nog gelijk ook. Nou ja, gelukkig heb ik Retrospect en EPICA alsnog meegemaakt, en dat is waar het zaterdag allemaal om ging.

Reactie van N1ghthawk op 27-03-2013 om 23:59u


Een avond om nooit te vergeten. Wat een show! Ongeloofelijk! Opslag fan! Afterparty was ook zeer geslaagd de bandleden waren zeer vriendelijk en gezellig!

Reactie van Viridian op 28-03-2013 om 07:26u


Mooi review en het was idd WOW.

Reactie van Elroy op 28-03-2013 om 08:32u


Dit was simpelweg het beste concert van Epica ooit! de lichtshow de danseressen de speciale gasten en zeker niet te vergeten het orkest maakte dit een avond om nooit te vergeten. Zodra de DVD uitkomt dan pre-order ik hem zodat ik de show op de dag van release gelijk terug kan kijken.

In een woord te beschrijven als EPISCH!!!

Reactie van Zwaantje op 28-03-2013 om 12:56u


Drie uur lang metershoge kippenvel, wat een SUPERconcert! Kan niet wachten tot de DVD uitkomt! :-)

Reactie van dominique op 28-03-2013 om 12:57u


Het was het wachteb waard. Drie uur in de kou gestaan. Maar toen de show begon was het het wachten wel waard. Dit was het beste Epica concert ever. Kan nu al niet wachten op de dvd om het hele spectakel nog een keer te zien.

Reactie van Davide op 28-03-2013 om 13:37u


You were fantastic!!!!! From Italy only for EPICA!!

Reactie van Mariette op 28-03-2013 om 13:53u


Zo''n verschrikkelijke supershow in lange tijd niet gezien/ gehoord! Waar wij stonden hadden we een super uitzicht op het podium, maar eigenlijk iets te ver weg (boven op de balustrade) maar een super geluid ( met dank aan Dhr Tabak!) Dus voor de betere beelden wachten we met veel ongeduld op de blueray!

Reactie van Anton op 28-03-2013 om 15:15u


Het was een mooi concert om niet snel te vergeten. Had ze meer gezien maar deze x was ut nog beter dan de vorige x. Op naar de volgende 10.

Reactie van Viridian op 28-03-2013 om 15:59u


En nu maar wachten op de BluRay versie

Reactie van Bjørn op 28-03-2013 om 16:18u


Within Temptation - zero points
EPICA - TEN points
Fantastic, Awesome, ......

Reactie van Yvonne op 28-03-2013 om 17:35u


Het was echt te gek! Het voldeed compleet aan mijn verwachtingen! Het was een feestje en nu maar hopen dat de DVD gauw uitkomt.

Reactie van henny op 28-03-2013 om 20:52u


Super super concert .
Kom maar op met die dvd/blue-ray

Reactie van Sam3sun op 29-03-2013 om 16:10u


Mooiste concert dat ik ooit heb mogen ervaren... Ik ben nog best een new fan, maar nu weet ik wel zeker dat Epica alles waard is. Een concert dat "Elements" van Within Temptation zonder al te veel moeite overtreft. En dan hebben we het nog niet gehad over de sfeer... Wat een avond. Kan niet wachten tot het volgende (jubileum)concert!

Reactie van Anneke van Vugt op 29-03-2013 om 18:53u


Ik ben nog steeds on cloud 7 na dit fantastische feestje! En erg blij dat ik er bij kon zijn, op naar de volgende 10 jaar!

Reactie van Bas op 01-04-2013 om 08:00u


deze webpagina heeft verdacht veel weg van een van tevoren opgezette marketingactie. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat een deel al voor het concert is geschreven. Ook de reacties komen volgens mij alle van de fanclub. Bah.

Reactie van Jeroen op 01-04-2013 om 18:22u


Nee Bas, het ligt gewoon aan je pessimistische houding. Tikkeltje jaloers misschien? ;-)

Reactie van Mark Jansen op 02-04-2013 om 00:38u


Beste Bas,

scherp opgemerkt. En ik zal het meteen maar toegeven. We betalen Metalfan hier goed voor, en mensen van onze fanclub krijgen voor het strooien met positieve reacties een forse korting op hun lidmaatschap, plus een kusje van Simone.

Namens het hele Epica-team,
Mark

Reactie van Harry op 03-04-2013 om 19:29u


Zo reageer je daarop ! Top !

Reactie van Fred op 23-04-2013 om 13:03u


Ik begrijp niet dat deze band als metal wordt gezien...Hoewel ik respect heb voor hun werk, zie ik het niet als metal...maar ja, dat is persoonlijk he

Reactie van Simone Simons op 24-04-2013 om 15:33u


...en als fans iets uitzonderlijks voor ons doen, krijgen ze ook wel eens meer dan een kusje...

Reactie van Anton op 01-05-2013 om 10:48u


We are in the process of opienng a restaurant in Lexington , Kentucky, and would like to know if you have a whole sale department, and how to contact them.Thank you and best regards

Reactie van aSingleZero op 01-08-2013 om 02:06u


Ik was erbij, stond bijna vooraan. Het was ongelovelijk. Menselijke woorden zijn onvoldoende om dit te beschrijven. Een ongekende ervaring voor mij en mijn vrienden. Elke minuut waren we aan het springen, onze handen gingen bijna niet naar beneden. De bandleden hadden er zin in, wij hadden er zin in. Zij brachten ons energie en wij beantwoorde dat met meer energie waarmee zij het weer met nog meer energie beantwoorden.

Reactie van peetn op 22-11-2013 om 12:32u


Kort I, Iove Epica.
Thx, XXX