Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

FortaRock - The Festival 2012
Op 2 juni 2012 in Park Brakkenstein, Nijmegen
Een review door Wessel
Foto's door Tonnie

Metalfestivals in Nederland werden een aantal jaren terug nog doodverklaard, maar zie hier! FortaRock - The Festival beleefde in 2009 haar eerste editie in Park Brakkenstein, Nijmegen en weet op haar vierde editie een line-up neer te zetten waar geen enkel metalminnend persoon omheen kan. Vaste waarden Slayer, Machine Head en Lamb of God, als ook kleinere kwaliteitsbands als Nasum, Benighted en Sólstafir, trokken met 7500 man genoeg mensen naar Nijmegen om het festival voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis uit te verkopen!

Entree @ FortaRock - The Festival 2012

Benighted maakte in Nederland naam door jaren achter elkaar op het Neurotic Deathfest in de Tilburgse 013 geprogrammeerd te worden. Vandaag mogen ze de aftrap van Fortarock geven. En hoe! De Fransozen klappen er gelijk keihard op met het nummer Slut. Als daarna anthem Let The Blood Spill Between My Broken Teeth van succealbum Asylum Cave langsdendert, worden alle registers opengetrokken. Dat Benighted een rijzende ster is in het death/grindwereldje is begrijpelijk. Hun composities zijn technisch en supersnel, maar de band vergeet niet hier en daar een lompe breakdown toe te passen en verliest binnen al het geweld zelfs de melodie niet uit het oog. Wat de blootsvoetse frontman Julien Truchan daarbovenop presteert is gewoonweg monsterlijk: de man trekt de diepe grunts en screams uit zijn tenen. Het geheel wordt ook nog eens met een enorm strakke vingervlugheid en gigantisch enthousiasme uitgevoerd. Jammer dat de band niet later op de dag speelt, dan was de tent ontploft. Energiek optreden, gave band en een eerste hoogtepunt van Fortarock 2012!

Benighted @ FortaRock - The Festival 2012

De ijzige, melancholische klanken van Sólstafir openen vandaag de mainstage. Deze blijken toch wat minder goed aan te slaan dan gehoopt. De sfeervolle nummers lenen zich namelijk meer voor een intieme setting, waardoor het publiek wat moeite heeft om er in mee te gaan. De Ijslanders doen echter wel hun best, maar de nummers (met een gemiddelde lengte van bijna tien minuten) zijn geen makkelijke kost. Het einde van Goddess Of The Ages wordt door velen niet gehaald omdat men naar de tent loopt voor een portie vaderlandse deathmetal.

Sólstafir @ FortaRock - The Festival 2012

Bij een optreden van Asphyx (en zo ook zusterband Hail Of Bullets) weet je precies waar je aan toe bent: lompe oldschool death metal met de unieke wolvenkrijs van Martin van Drunen. Zo is het granieten Asphyx de perfecte festivalband, waar het volk in grote getale op af komt. Daarbij valt het op dat de stampers van de meest recente cd’s Deathhammer en Death… The Brutal Way evenveel bijval oogsten als oudjes Ms. Bismarck, The Sickening Dwell en Wasteland of Terror . Of wat te denken van het altijd heerlijk gruizige The Rack? De eerste ruwe pit van de dag is een feit!

Asphyx @ FortaRock - The Festival 2012

The Devin Townsend Project lijkt op voorhand niet de meest logische festivalmuziek. De zware doch dromerige gitaarmuren die Devin Townsend creëert komen op de zonnige festivalweide echter prima over. Hierbij speelt de kale zanger/gitarist zelf een belangrijke rol. Devin T. is naast een begenadigd muzikaal brein ook een echte entertainer die je helemaal meesleurt in zijn show en je met een goed gevoel achterlaat. Door de gekke bekken, de grapjes (een bruut death metal-nummer aankondigen en dan het poppy Life inzetten) maar ook door nummers van het krankzinnige zijproject Ziltoid The Omniscent in te zetten wint hij vele zieltjes . Devin Townsend geeft wel de meest atypische metalshow van de dag. Niet alleen vanwege de zelfspot en humor: tijdens Addicted zijn er in het publiek meer dansende mensen dan headbangers te zien.

Devin Townsend Project @ FortaRock - The Festival 2012
Ziltoid @ FortaRock - The Festival 2012

Naast alle grote namen uit de metaltop staan er ook helden uit de underground geprogrammeerd op Fortarock 2012. De reïncarnatie van Nasum zaait nietsontziende sonische vernietiging. In 2004 kwam aan de Zweedse grindband een bruut einde toen zanger Mieszko tijdens een vakantie in Thailand om het leven kwam in de tsunami. Prachtig dat de band met Keijo Niinimaa (Rotten Sound) op vocals de vele liefhebbers van dit grindcoregeweld nog een laatste kans geeft een album als Helvete live te eren. Nasum speelt zo snel dat een term als “strak” niet meer relevant is. Bermbommen als Scoop en I Hate People worden vol overgave voor de leeuwen geworpen: de moshers zetten hun tanden erin, met veel geweld tot gevolg. De 40 minuten razende grindcore smaken naar meer en ik hoop Nasum nog eens ergens mee te pakken.

Nasum @ FortaRock - The Festival 2012

Trivium lijkt daarna op het hoofdpodium van een flinke publieksparticipatie te genieten, maar hun muziek komt wat mij betreft toch iets te gelikt over. Zanger/gitarist Matt Heafy is ook maar een irritant persoon met zijn populaire praatjes en afgekeken Hetfield-maniertjes. Zijn machogedrag wekt de indruk dat hij in zijn leven net iets te veel Metallica-concerten heeft bezocht om zelf een identiteit te ontwikkelen op het podium. Voor datzelfde podium deint Park Brakkenstein echter op en neer. Kennelijk doet de band bij velen, met nummers van recente albums Shogun en In Waves alsook oudje Rain, dus wel iets goed.

Trivium @ FortaRock - The Festival 2012

Een van de meest in het oog springende bands vandaag moet wel Steel Panther zijn. Het fenomeen “Steel Panther” uitleggen aan iemand die nog nooit de hilarische clip van Death To All But Metal heeft gezien of nog nooit het meesterwerk Feel The Steel beluisterd heeft? Opgespoten haardossen, strak leer en zulke catchy stadionrock dat zelfs Jon Bon Jovi zich er voor zou schamen. Oftewel een uit de hand gelopen parodie op de eighties glam metal! Het is prachtig om te horen hoe de hele tent van voor naar achter überfoute hymnen als Asian Hooker of de “gevoelige” ballad Community Property (over de penis van zanger Michael Starr) meezingt. De bandleden zelf leven zich fanatieker in hun rol in dan de meeste true black metal-muzikanten en houden maar niet op over “all the hot chicks” die hen backstage al op hen liggen te wachten. Na een paar nummers loopt een deel van het publiek weg en is de lol er kennelijk vanaf, maar dat de Amsterdamse Melkweg later dit jaar weer vol zal staan voor Steel Panther en dat daar een geweldig feest gaat plaatsvinden staat nu al vast.

Steel Panther @ FortaRock - The Festival 2012
Steel Panther @ FortaRock - The Festival 2012

Alle respect voor de zangers die Anthrax in het verleden gehad heeft, maar ik de band nog nooit zo zien overtuigen als vandaag met de legendarische frontman Joey Belladonna. Wat een enthousiast mannetje! Belladonna houdt maar niet op met springen, maakt veelvuldig contact met het publiek en heeft er echt zin in om er een groot thrashfestijn van te maken. Als de band van start gaat met Caught In A Mosh ontploft het veld. Het publiek, waarin overigens ook veel grijsaards te zien zijn die Anthrax duidelijk in de jaren ’80 al hebben meegemaakt, komt ook het hele optreden lang niet meer tot rust. Want als er een vat vol klassiekers van Among The Living wordt opengetrokken (de twee verplichte nummers van nieuwe cd Worship Music laten we voor het gemak buiten beschouwing) en er ook nog eens heel strak wordt gemusiceerd is het luidruchtig meebrullen, springen en crowdsurfen geblazen. Gekkenhuis!

Anthrax @ FortaRock - The Festival 2012
Anthrax @ FortaRock - The Festival 2012

Meshuggah speelde in 2009 ook al op de eerste editie van Fortarock en is vandaag duidelijk een van de publieksfavorieten, getuige de grote hoeveelheid Meshuggah-shirtjes en de propvolle tent tijdens hun optreden. Best bijzonder dat een band die zulke ontoegankelijke muziek maakt zoveel mensen weet te boeien. De ingewikkelde polyritmes buitelen een klein uur lang over elkaar heen. De band staat er vrij ongeïnteresseerd bij, maar het instrumentale kunnen is op zichzelf overtuigend genoeg om alle aanwezigen te imponeren. Opvallend weinig van de uitstekende nieuwe cd Koloss, maar de fans gaan goed los op krakers als Bleed, Rational Gaze, Future Breed Machine en het zelden live gespeelde New Millenium Cyanide Christ.

Meshuggah @ FortaRock - The Festival 2012

Een band waar velen vandaag naar uitkijken, ondermeer naar aanleiding van het uitstekende optreden vorig jaar in 013, is Machine Head. Het optreden loopt echter uit op een redelijk teleurstelling. Dat komt deels door de band zelf en deels door externe factoren. Frontman Robb Flynn is niet goed bij stem, waardoor hij soms erg onder de maat klinkt. Technische problemen gooien bij gitarist Phil Demmel al van het begin af aan roet in het eten. Hierdoor is hij de eerste paar nummers amper te horen, en verdwijnt hij een paar keer achter de coulissen. Ook het geluid is bij Machine Head gewoon ronduit slecht, wat deels door de technische problemen van Demmel komt. Als laatste is er nog de matige setlist. De nadruk ligt op de laatste twee albums (met drie songs van zowel The Blackening als Unto The Locust), wat op zich niet erg is. Alleen ontbreekt elk spoor van de klassieker Burn My Eyes. Goed, de speeltijd vandaag is niet zo lang, maar je zou toch op z'n minst Old of Davidian verwachten om knallend mee af te sluiten. Ondanks de vele minpunten wordt er voor het podium toch voor een aardige pit gezorgd, maar helaas gaat dit optreden niet de boeken in als Machine Head's beste.

Machine Head @ FortaRock - The Festival 2012
Machine Head @ FortaRock - The Festival 2012

Het festival is nog in volle gang, maar Lamb of God begint vast met het afbreken van de tent. Het vijftal uit Richmond “motherfucking” Virginia is met hun groovende “Pure American Metal” inmiddels ook aan de andere kant van de grote plas een vaste live-waarde geworden, de Slayer van de 21e eeuw. Een Lamb of God-concert is niet iets waar je zomaar een beetje knikkend bijstaat, maar iets wat je met volle overgave meemaakt, waarbij je uit de handen van de immer opgefokte brulaap Randy Blythe eet en waarbij je alle hoeken van de tent te zien krijgt. De nummers van het nieuwe album Resolution hakken er goed in en worden alweer fanatiek meegebruld door de trouwe fans. Maar het zijn met name de loodzware grooves van beproefde nummers als Walk With Me In Hell, Now You’ve Got Something To Die For en Laid To Rest die de massa tot waanzin drijven. Kolere, wat een gigantische pits! Wanneer Blythe als laatste nummer Black Label aankondigt weet iedereen in de tent dan ook waar het tijd voor is: zoals de zee dat voor Mozes deed, splijt het publiek zich voor hem in tweeën. De botsing die daarna volgt is op zijn zachtst gezegd een imponerend schouwspel. Frontman Randy Blythe heeft het na afloop zelfs over hun beste optreden in Nederland ooit!

Lamb Of God @ FortaRock - The Festival 2012
Lamb Of God @ FortaRock - The Festival 2012

Slayer tot slot. Ongetwijfeld de naam waar de organisatie van Fortarock het meest trots op is, maar niet het hoogtepunt van de dag. Het optreden van vanavond komt vrij routineus over en de meeste aanwezigen zullen Slayer wel eens energieker hebben meegemaakt. Het publiek lijkt inmiddels ook totaal murw gebeukt en staat voor het overgrote deel met een laatste pilsje in de hand toe te kijken. Het algehele volume is ook erg laag, waardoor met name de gitaren iel klinken.

Slayer @ FortaRock - The Festival 2012

Neemt niet weg dat een luid gejuich uit Park Brakkenstein opstijgt als, na twee obligate nummers van meest recente plaatwerk World Painted Blood, de klassieker War Ensamble wordt ingezet. Want ja, wat is er eigenlijk beter om een dagje festival mee af te sluiten dan meebrullen met Chemical Warfare, Angel of Death en het immer genadeloze Raining Blood? Opvallende afwezige in de set is vanavond Disciple van God Hates Us All, maar daar krijgen we wel wat oude nummers voor terug die Slayer niet al te vaak meer speelt, zoals Die By The Sword van debuut Show No Mercy en zelfs het titelnummer van Hell Awaits! In combinatie met de langzaam invallende duisternis en de volle maan komen vooral de bezwerende, wat meer doomy nummers als Dead Skin Mask en South Of Heaven heel goed uit de verf. Ook met vervangend gitarist Gary Holt (Exodus) is Slayer gewoon Slayer.


Slayer @ FortaRock - The Festival 2012
Slayer @ FortaRock - The Festival 2012

Conclusie: Fortarock 2012 kan als zeer geslaagd de boeken ingaan. Enige punt van kritiek is het vooral tijdens Slayer erg zachte geluid op het buitenpodium. Het was uitverkocht maar niet vervelend druk, elke band begon netjes op tijd, het eten was duur maar lekker en de koude Jupiler ging er goed in. Ik hoop dat het festival niet al te groot wordt en gewoon op deze locatie blijft en ook kwaliteit voor de fijnproever blijft boeken, in plaats van te verhuizen naar bijvoorbeeld het Goffertpark en definitief voor de echt grote namen te gaan. Want dit was gewoon weer een geweldige dag op een gezellige locatie. Volgend jaar weer!

Publiek @ FortaRock - The Festival 2012
Moshpit @ FortaRock - The Festival 2012
Merchandise @ FortaRock - The Festival 2012
Publiek @ FortaRock - The Festival 2012

Klik op de foto's voor grotere versies

Meer foto's zijn te vinden op Facebook: www.facebook.com/Metalfan.nl.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Sargent D op 06-06-2012 om 17:37u


Het was een fantastische dag, mede door het weer, en supergeorganiseerd. Grote pluim daarvoor.
Het geluid op het buitenpodium was echter veel en veel te zacht. Je moest helemaal voorin gaan staan wilde de band een beetje overkomen. Heel erg jammer. Volgend jaar die knop naar rechts ondanks die tenniseikels in de omgeving.

Reactie van Tom van Eck op 06-06-2012 om 18:59u


Het was een GEWELDIGE dag.goeie bands goeie sfeer. maar het geluid op het buitenpodium was idd veel en veeel te zacht. Een dag om nooit te vergeten. :) :) :)

Reactie van Kapitein op 06-06-2012 om 19:59u


Noem je dat een verslag van Trivium? Even de zanger neersabelen omdat je hem niet mag? Trivium was echt retestrak

Reactie van ewing1 op 06-06-2012 om 20:47u


Trivium is idd irritant.Slayer was voor mij t hoogtepunt ook al heb ik ze nu 40x gezien.Geluid was niet goed en te zacht ja,dat was vorig jaar zeker beter!Ik hoop ook dat t niet groter wordt en gewoon 1 dag maar ik ben er bang voor.Ik hoef geen zogenaamde grote acts.Het gaat om de sfeer en de intimiteit van een relatief klein festival!

Reactie van een Metalfan op 06-06-2012 om 21:13u


Wat doet Britt Dekker op fortarock(foto hierboven)

Reactie van Mathijn op 06-06-2012 om 21:28u


Het was weer een geweldige dag. Wat een mazzel met het weer, de volgende dag was echt bereslecht.

Ik hoop idd ook dat deze formule gehandhaafd blijft. Alleen de eerste keer gemist, volgend jaar zeker weer van de partij.

Reactie van jt, 87 punten, op 06-06-2012 om 21:43u


Zeker, super dag gehad. En zelfs de toestand van het oude lichaam viel nog mee na de zware vrijdagavond in het rockcafé aldaar.

Reactie van bull op 06-06-2012 om 23:29u


het geluid op buitenpodium was echt superslecht, slayer was de enige band waarvan ik genoten heb op het buitenpodium omdat het volume toen een stuk harder stond. In de tent was het geluid gelukkig wel goed en heb ik super genoten van nasum, steel panther, meshuggah en LOG.

Reactie van een Metalfan op 07-06-2012 om 00:00u


Trivium was inderdaad erg strak, had ik zelf niet verwacht. Van arrogant poseren niks gemerkt. Topdagje gehad weer, vooral Lamb of God, Trivium en Slayer

Reactie van een Metalfan op 07-06-2012 om 01:38u


steel panther @ melkweg ?. waar komt die info vandaan. ik kan niks vinden, maar wil ze graag een keer zien

Reactie van een Metalfan op 07-06-2012 om 06:11u


Inderdaad complimenten aan de organisatie. Het was weer geweldig! Anthrax was (voor mij) de knaller van de dag. Kut, wat een vette band is dat toch!!

Reactie van Marco op 07-06-2012 om 08:48u


Anthrax was voor mij de verrassing, de oudjes deden het nog best. Slayer is gewoon zoals altijd Slayer, Machine Head wist mij niet te raken, heb ze wel eens beter gezien. Het was de eerste keer dat ik
Trivium live zag, erg goed, strak en prima, zuivere samenzang. Vind de reviewer hierin absoluut niet objectief. Populaire praatjes en poses? Iedere zanger roept wel een keer dat het great is to be here and you''re the best audience ever...hilarisch dat Steel Panther sprak over ''the best audience we ever played for in Holland'' aangezien het de eerst keer was dat ze in NL speelden;-)
Lamb of God=super!, Mesuggah=bruut!

Hulde ook voor de organisatie, erg gaaf festival en alles goed geregeld, van bereikbaarheid tot de faciliteiten op het terrein!

Reactie van Tine op 07-06-2012 om 09:34u


Steel Panther in de Melkweg? Wanneer?? Dit is het eerste wat ik er van hoor, maar ik kan het nergens terugvinden, niet op hun officiële website, noch op de site van de Melkweg. Hebben jullie daar meer info over?

Reactie van Roy op 07-06-2012 om 11:06u


Ik vond het geluid helemaal niet te zacht, prima juist. Hoogtepunten voor mij waren Anthrax, Messuggah, Machine Head en Lamb of God. Volgend jaar er weer bij.

Reactie van Man van Metaal op 07-06-2012 om 12:14u


Zanger van Trivium maakt op mij juist een sympathieke indruk, ik stond vooraan en hij maakt ongeacteerd echt contact met de eerste rij was mijn indruk. Hij had er kennelijk plezier in en de band speelde retestrak. Ik snap dat gejank niet richting deze band, nou ja ik snap het eigenlijk wel maar ik weiger te geloven dat zoveel zichzelf serieuze reviewers op zichzelf serieus nemende metalsites zo subjectief kunnen laten gaan. Wat ik veelal ook proef is napraat gedrag. Maar ja, ook metalheads zijn net als alle andere subculturen gewoon mensen, en mensen zijn schapen.

Geen trivium fan overigens maar vooral na het lezen van meer van dit soort matige artikeltjes over hen in het verleden dacht ik bij mezelf laat ik er eens de tijd voor nemen en goed naar luisteren, van dichtbij.

Reactie van dennis op 07-06-2012 om 17:22u


Zanger van steel panther gaf aan een clubshow daar te gaan spelen, of hij suggereerde zoiets. Van horen zeggen want heb het optreden zelf niet gezi

Reactie van een Metalfan op 08-06-2012 om 09:07u


Slayer was echt heel vet !! Een van de betere shows in jaren!!! Anthrax was ook echt gaaf! En de nieuwe cd van hun is echt heel goed!!!

Reactie van Kiran op 03-04-2013 om 11:54u


The core of your writing wlhist appearing agreeable originally, did not really sit perfectly with me personally after some time. Someplace throughout the sentences you were able to make me a believer but only for a very short while. I however have a problem with your jumps in assumptions and one might do well to fill in all those breaks. When you actually can accomplish that, I would surely be impressed.