Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Gorgoroth, Vader, Valkyrja, Toxocara en Vermin
Op 18 november 2011 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Lana & Sha
Foto's door Lana
Voor zowel Vader als Gorgoroh betekent 2011 weer een nieuwe mijlpaal. Voor Vader een hele nieuwe, voor Gorgoroth een oude in een nieuw jasje. Hoe dan ook, beide grootmachten hebben zich weer op de kaart gezet en de handen ineen geslagen voor een Europese tour, met de Zweden van Valkyrja als extra gezelschap. Een bommetjevol Baroeg is getuige van kwaliteitsbands, met Toxocara en Vermin als extra openers van de reeds niet misselijke bill.

Op het nippertje werd Vermin nog aan de package van twee death metal- en twee black metalbands toegevoegd. Death metal trekt de avond hiermee naar zich toe en Vermin is eigenlijk een perfecte opener. Niet bijzonder, maar ook niet heel slecht. Sowieso verbaast het mij dat Vermin daar plots nog staat, daar deze band de afgelopen tijd veel line-up trubbels heeft gekend. De drummer speelt vandaag zijn tweede show en ook de zanger en de bassist zijn bij Vermin nauwelijks droog achter de oren. Met dit gegeven in het achterhoofd is de show wel het beste wat Vermin onder deze omstandigheden uit de band heeft kunnen halen. Er worden weinig fouten gemaakt en de energieke stuiterbalschreeuwerd Bram trekt de aandacht gauw naar zich toe. In de zaal komen mensen zachtjesaan al een kijkje nemen en acclimatiseren voor het geweld dat nog volgen moet.
(Lana)

Vermin @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011
Vermin @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011

Toxocara heeft dit najaar ook een nieuwe cd aan het volk geschonken. Een uitstekende plaat vol grof geschut en delicate nuances, grote kans dus om vanavond een hoop nieuw materiaal ook live te horen. Zo geschiedt, in de krappe 25 minuten speeltijd weet Toxocara drie nieuwe nummers in de set te proppen. Moryty Holodom, Annihilation By The Ankhar en Bravo Two Zero vertegenwoordigen AtmosFear, allen sfeervol opgebouwd en krachtig uitgevoerd. De zaal staat goed vol en de reacties uit het publiek zijn enthousiast. Geheel terecht, daar Toxocara vandaag de dag één van de smaakmakers van de Nederlandse death metal is en zich zowel op cd als live prima presenteert. De toon is met dit optreden dan ook goed gezet.
(Lana)

Toxocara @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011
Toxocara @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011

Dan is het de beurt aan de eerste blekkies om het podium te bevuilen met schmink en bloed. De rookmachine draait onmiddellijk op volle toeren en de lichtshow gaat op standje ‘evil’ (weliswaar niet zo evil als later bij Gorgoroth). Valkyrja heb ik in 2010 voor het eerst in het buitenlucht van de Steenwijkse Stonehenge gezien, toen leek de band te veel op crappy Watain en had ik het na een paar nummers al met de Zweden gehad. Gelukkig komt een knusse, donkere zaal de sfeer die om black metal dient te hangen altijd ten goede, zodoende moet ik vandaag wel kwaliteit bij Valkyrja constateren, ook al lijkt de band qua presentatie en muziek nog altijd erg veel op hun stinkende collega’s. De interactie met het publiek is nihil, toch past dat best bij black en speelt Valkyrja agressief en strak. Beide albums komen in de set uitgebreid aan bod met nummers als Oceans To Dust, The Womb of Disease, Welcoming Worms, Twilight Revelation, Frostland en The Vigil. Tijdens Valkyrja ontstaan ook de eerste duw- en trekpartijtjes in het publiek, men begint dus duidelijk goed los te komen.
(Lana)

Valkyrja @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011
Valkyrja @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011

Na een snelle ombouw beklimt Vader de voor de band al zo bekende planken. De laatste jaren modderen de death metalveteranen een beetje aan met de line-up en de live-kwaliteit, inmiddels zie ik weer nieuwe gezichten in de band en ben ik wederom benieuwd hoe het Vader vanavond vergaat. Wat opvalt is dat ook Vader vanavond weinig contact met het publiek zoekt. Dit kan het publiek overigens weinig deren, al snel gaat men goed los en verandert het hart van de zaal in een uitzinnige kolking van menselijk vlees.
Uiteraard komen er nieuwe nummers voorbij ( Return To The Morbid Reich, Come And See My Sacrifice, I Am Who Feasts Upon Your Soul, Decapitated Saints), maar uiteraard worden ook de verplichte klassiekers (Wings, Carnal, Cold Demons, Sothis) gespeeld. Deze keer verrast Vader met een erg strak optreden, waar het geheel de vorige keer dat ik deze band zag nog wilde verzuipen in chaos, is Vader vandaag weer goed in vorm. Mooi! En zo genieten we nog even van de toegift in de vorm van This Is The War, Lead Us en Slayers Raining Blood. Niet echt een verrassing meer, maar het blijft gaaf.
(Lana)

Vader @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011
Vader @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011

Gorgoroth wacht de zware taak om na een legendarische band als Vader te moeten headlinen. Sommige mensen zullen niet zijn gebleven, maar dat was andersom hetzelfde geweest, dus terwijl de drie Polen en de Engelsman alweer in de bus hebben plaatsgenomen, betreedt Gorgoroth het in rook en duisternis gehulde podium van Baroeg om met Bergtrollets Hevn van Antichrist te openen. Nu heb ik de band menig maal mogen aanschouwen maar sinds Pest weer mag krijsen en Vyl van Keep Of Kalessin de trommels mishandelt, is Gorgoroth onverslaanbaar. Ze mogen dan wel een statische presentatie geven en een vrij monotone set ten gehore brengen, maar dat is precies waar black metal mijns inziens om draait. De grimmige sfeer wordt aangedikt door het schelle maar duidelijke geluid en de sobere lichtshow van rook en rood. Katharinas Bortgang, Destroyer, Satan Prometheus en Anatheunasia worden allemaal vlekkenloos en kil door het Noorse vijftal gebracht. Ik zeg wel ‘Noorse vijftal’, maar de teruggekeerde leider Infernus wordt deze tour bijgestaan door een tweetal kale Brazilianen van de band Ophiolatry. Omdat deze tour als promotie voor de release van het heropgenomen Under The Sign Of Hell dient, komt er een vijftal nummers van deze plaat voorbij, geen van allen aangekondigd. Heerlijk, die desinteresse! Na een goede 60 minuten eindigt de fantastische gig plotsklaps met Unchain My Heart!!! en zo zijn de gebleven bezoekers getrakteerd op een uur ‘Back To The Ninetees courtesy of Gorgoroth’. Volgende keer graag Possessed By Satan of Ritual en ik kan gelukkig sterven!
(Sha)

Gorgoroth @ Baroeg, Rotterdam, 18-11-2011

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Tjeerd op 05-12-2011 om 14:30u


Ik was erbij, en ik moet zeggen, ik ben het compleet eens met de reviews over de eerste 4 bands. Vooral Vader was echt heerlijk en zette een zeer goede show neer. Maar tijdens Gorgoroth zijn we gewoon weggegaan. Het geluid was niet mooi, je zag helemaal niks van de band (natuurlijk hoort veel mist bij Gorgoroth, maar téveel kan ook, kijk maar naar de foto) en er was geen show te zien. Afgezien van het feit dat ik meer Gaahl/King fan ben dan Infernus/Pest vond ik het ook verbazend jammer dat er niks van Ad Majorem Sathanas Gloriam werd gespeeld, wat toch wel tot hun meer talentvolle werken gerekend kan worden. Het enige wat mij echt goed beviel waren de heerlijk krijsende vocals van Pest, maar daar blijft het jammer genoeg bij, jammer!

Reactie van kaiserkw op 09-12-2011 om 15:49u


Ad majoram.. talentvoller noemen dan hun jaren 90 werk getuigd toch wel van smaakloosheid.
als je ook maar iets van gaalh-''''gorgoroth'''' live hebt gezien dan WEET je gewoon dat Pest hem vocaal aan puin krijst. alsjeblieft zeg.

Reactie van Tjeerd op 18-12-2011 om 19:41u


Smaakloosheid? Over smaak valt niet te twisten, kerel. Ik weet dat Ad Marojem niet die necrosound-rauwe expressie van black metal heeft (desondanks door de juist goede productie), maar dat wil niet gelijk zeggen dat het een kutalbum is. Muzikaal gezien klasse.
En ik zeg niet dat ik Gaahl beter vind dan Pest, ik heb hem nooit live gezien maar op CD mag Gaahl er wel zijn van mij. Pest was ieder geval awesome live.

Reactie van kaiserkw op 09-01-2012 om 21:34u


over smaak valt zeker wel te twisten en volgens jou ''talent'' noemer dus ook.
een van de grotre redenen waarom het nieuwe werk (ad majoram) niet gespeelt word/werd is omdat de meeste mensen het gewoon bagger vinden, en omdat oprichtert Infernus op die plaat geen eigen inbreng had, het was vooral kings/gaahl zn muziek, vandaar dat het ook zoog als de pest, gaahls enige geniale inbreng was nog wel op Destroyer(die krijs op dat nummert van dezelfde genoemde album schopt degelijk wél kont) en daarna was het ook afgelopen. Als ge echt wilt genieten van de ''echte'' Gorgoroth, zet dan Pentagram, Antichrist of Under the Sign of Hell op.

Reactie van Tjeerd op 11-01-2012 om 19:28u


Volgens mij heb ik weer eens te maken met zo''n typische thrash/death/blackmetal-gast die denk alles te weten over extreme metal... jammer. Ik kan al raden dat meneer alleen van de ''true'' mayhem houd met dead, hij vind dat atilla de mysteriis dom sathanas verkloot heeft maar natuurlijk is de hele darkthrone discography klasse. Klopt he? ;)

Reactie van Erik op 11-01-2012 om 19:38u


" het was vooral kings/gaahl zn muziek, vandaar dat het ook zoog als de pest"
Nu zeg je zelf dat Pest zuigt ;)

Reactie van kaiserkw op 13-01-2012 om 19:42u


@ dat klopt ongeveer half. naast ''''extreme'''' metal houd ik ook van dingen zoals black sabbath, alice cooper en motley crue. raar heh? jammer voor jou dat ik dus niet voldoe aan jou oppervlakkig waanwereldje. en kom is terug meet inhoudelijke tegenargumenten dan quasi ''''uitlul'''' bs gejank want dat is er hier genoeg van.
van Darkthrone is de vibe evenals de ''attitude'' al die jaren hetzelfde gebleven, van Mayhem valt dat niet te zeggen jammergenoeg, maar wat wil je, als meer dan de helft van de originele members(en de oprichtert) onder de grond zit of is weggegaan. Hoe kan je eigenlijk ook de vocalen op de ''mysteris'' goed vinden als het klinkt als een dronken lulhannes, Dead was idd beter geweest.
+ Ik zeg niet dat ik alles denk te weten, want dat is voor ieder mens onmogelijk, ik zet gewoon n paar feiten op een rij. ;)

@ Erik, scherp. maar daarmee werd niet de zangert bedoelt ;)

Reactie van Tjeerd op 15-01-2012 om 13:14u


Ach, ik wil niet teveel meer zeggen, maar nogmaals, je gedraagt je wel alsof jouw mening feiten zijn, wat het behoorlijk irritant maakt om een discussie met je te voeren. Dead was niet beter geweest, JIJ vind dat Dead beter zou zijn geweest. En als de "dronken lulhannes"-vocalen echt zo kut zouden zijn, waarom hebben de toendertijd mayhem-bandleden hem aangenomen als vocalist en waarom is het album zo populair (afgezien van alle dingen die er zich omheen afspeelde buiten de muziek) geworden in de metalwereld? Sommigen houden ervan, sommigen niet. En zo is het met veel dingen. Een kwestie van smaak, waar, nogmaals, niet over valt te twisten... (en die "talent" noemer van mij waar jij eerder op wijs, was gebaseerd op hoe goed het muzikaal gezien is. Je zou ook zo kunnen zeggen dat Beethoven meer getalenteerd is dan een random artiest van deze tijd. En dat heeft NIKS met twisten over smaak te maken)

Reactie van kaiserkw op 15-01-2012 om 19:22u


Ho es effe maat. JIJ gedroeg je als eerste alsof jou meningen feiten zijn, jou talent noemer weet je nog? dat ad majoram ''wel tot de betere platen genoemd kan worden'' is dus JOUW mening.
ze namen hem omdat er toen niks beters was, de plaat moest immers wel uitkomen, de oprichtert Euronymou heeft er niet voor gekozen aangezien ie al dood was vóór de keuze is gevallen op atilla. en alleen iemand met STRONT in de oren vind dat Atilla een uitmuntende strot heeft geleverd op DIE plaat. jammer. die gitaren en drum + de bass schopt uiteraard kont. maar de vocalen zuigen als geen ander. Dead was gewoon beter geweest ZEKER als je de nummers zoals freezing moon gehoord hebt met zijn strot. dat maakt van deze ''mening'' een feit.
de discussie is NU ten einde, anders het toch op eindeloos, oeverloos gelul uitkomt. audieu.

Reactie van Tjeerd op 17-01-2012 om 20:33u


En bij deze afgesloten!