Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Concertreview

Pagan Fest
Op 25 september 2009 in Effenaar, Eindhoven
Tekst door Rik
Foto's door Inouschka van den Bos
Hoe je het ook wendt of keert: “pagan” en “folk” metal zijn de laatste jaren ongekend populaire genres geworden, die vooral een jong publiek aanspreken. Dat werd weer eens bevestigd in een bomvolle Effenaar, waar tijdens de tweede editie van het Pagan Metal Fest een vrolijk allegaartje aan bands te bewonderen was. Dat de definitie van “pagan metal” daarvoor enigszins werd opgerekt, zodat ook de death metal van Unleashed en de olijke “piratenmetal” van Alestorm en Swashbuckle eronder valt, mag de pret niet deren.

Gezien het boordevolle programma mocht Swashbuckle al tegen zes uur het spits afbijten. Hoewel de band net als Alestorm volledig op een piratenthema is gebaseerd, is het zeker geen ripoff. Ten eerste bestond Swashbuckle al twee jaar voordat Alestorm werd opgericht, maar ook muzikaal gezien lijken de bands weinig op elkaar. De no-nonsense, raggende thrash metal van Swashbuckle leek eigenlijk nog het meeste op een soort carnavalsversie van Tankard. Duidelijk was dat de heren weinig pretenties hadden maar er wel gewoon een leuk feestje van wilden maken. De al goed gevulde zaal werd dan ook getrakteerd op een onderhoudend optreden, compleet met opblaashaaien en mannen in carnavalsoutfits op het podium. Tegen het einde kreeg het geheel wellicht een iets te hoog kleutergehalte, maar amusant was het allemaal wel.

Daarna volgde voor mij al direct de grootste verrassing van de dag: Ex Deo. Zowel conceptueel als muzikaal viel deze band, geformeerd rond Kataklysm-frontman Maurizio Iacono, een beetje uit de toon, maar wát een overdonderend optreden werd er neergezet! De bombastisch klinkende, epische death metal kwam uitstekend uit de speakers knallen en de Romeinse thematiek kwam goed uit de verf. Iacono wist bovendien met zijn karakteristieke grunt, imponerende figuur en krachtige podiumpresentatie het publiek vrij snel voor zich te winnen. Muzikaal gezien deed het geheel denken aan een indrukwekkende cocktail van Kataklysm, Keep Of Kalessin, Behemoth en Hollenthon. Het enige nadeel aan het optreden was de korte tijdsduur (krap een half uur), maar wat mij betreft was dit de uitschieter van de dag!

Ex Deo @ Paganfest 2009, Eindhoven

Na de indrukwekkende klanken van Ex Deo werd het weer tijd voor iets luchtigers: Alestorm. Hoewel de band pas twee jaar bestaat, had Alestorm gerust een van de headliners kunnen zijn, althans te oordelen aan de enorme publieksresponse die de band ten dele viel. Alestorm is na het verschijnen van het tweede album Black Sails At Midnight alleen maar populairder geworden. Helaas was het optreden vandaag een van de mindere van de band die ik heb mogen aanschouwen. Frontman Christopher Bowes (die met zijn baard steeds meer op een boskabouter begint te lijken overigens) was weer eens zo bezopen als een tor, wat zijn podiumpresentatie en zang niet echt ten goede kwam. Bovendien was het geluid – in tegenstelling tot de vorige bands – erbarmelijk en duurde het tot halverwege de setlist voordat überhaupt de karakteristieke keyboarddeuntjes te horen waren. Aan de setlist lag de matige kwaliteit van het optreden overigens niet: nummers als Keelhauled, Wolves Of The Sea en ‘oudjes’ als Captain Morgan’s Revenge en Nancy The Tavern Wench gaan er altijd in als zoete koek. De tweede helft van het optreden verliep al wat beter, maar al met al was dit toch een teleurstellend optreden.

Alestorm @ Paganfest 2009, Eindhoven

Na een wat langere ombouwtijd stonden de heren van Die Apokalyptischen Reiter voor de taak om het overwegend jonge, voor Alestorm en Korpiklaani uitgelopen publiek voor zich te winnen. Met veel enthousiasme, het nodige theater (het SM-pakje van de keyboarder zorgde voor flink wat gefronste wenkbrauwen) en een vrolijke zanger die geen moment ophield met lachen, slaagde de band echter aardig in haar opzet. De muziek van Die Apokalyptischen Reiter laat zich onmogelijk classificeren: elementen uit talloze genres worden samengevoegd tot een catchy, krachtig, positief klinkend geheel. Nummers als Wir Sind Das Licht,, Revolution en konden dan ook op veel bijval rekenen. Al met al een prima optreden waar de band vermoedelijk aardig wat nieuwe fans aan heeft overgehouden.

Die Apokalyptischen Reiter @ Paganfest 2009, Eindhoven

Het onvermoeibare Unleashed viel vandaag voor veel mensen een beetje uit de toon met zijn redelijk monotone death metal-gebeuk. En erg overtuigend was het optreden ook eigenlijk niet. Wat mij betreft is Unleashed live altijd typisch zo’n band die drie nummers leuk is, maar daarna saai wordt omdat de nummers zoveel op elkaar lijken. En hoewel er ditmaal toch ook wat meer oudjes (onder andere van het debuut Where No Life Dwells) voorbij kwamen, miste ik een beetje bezieling. Wellicht dat de band zichzelf ook niet helemaal vond passen tussen de rest van de bands en het erg jonge publiek. Hoe dan ook, het was een weinig verheffend optreden.

Unleashed @ Paganfest 2009, Eindhoven

Daar kwam verandering in toen de headliner van vanavond, Korpiklaani, het podium betrad. De stemming zat er vanaf het begin prima in en hoewel het geluid bij opener Vodka nog te wensen overliet, werd dat al snel beter. Gelukkig maar, want in het begin van de setlist werd al meteen teruggegrepen naar twee geweldige oudjes: Journey Man en Cottages & Saunas. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan, behalve op de momenten wanneer de band wat gas terugnam (zoals met het ietwat langdradige Huppiaan Aarre van het meest recente album Karkelo). Daar stond echter tegenover dat met nummers als Happy Little Boozer, Wooden Pints en de heerlijk opzwepende Hector-cover Juodaan Viinaa het hek goed van de dam ging, het bier door de lucht vloog en de norse security-neger zijn handen vol had aan de talloze stagedivers (waaronder zelfs nog de zanger van Alestorm, die straalbezopen vanuit het publiek op het podium klom om mee te zingen, maar direct bij zijn lurven werd gegrepen en van het podium werd afgetrokken door de security). Hoewel de zaal tegen het eind van het optreden al wat leeg begon te stromen (laatste treinen halen – een betere afstemming was handig geweest!), kan de organisatie terugkijken op een geslaagde editie van dit inmiddels jaarlijks terugkerende feestje.

Korpiklaani @ Paganfest 2009, Eindhoven Korpiklaani @ Paganfest 2009, Eindhoven Korpiklaani @ Paganfest 2009, Eindhoven

Unleashed:

Unleashed @ Paganfest 2009, Eindhoven

Die Apokalyptischen Reiter:

Die Apokalyptischen Reiter @ Paganfest 2009, Eindhoven
Die Apokalyptischen Reiter @ Paganfest 2009, Eindhoven

Ex Deo:

Ex Deo @ Paganfest 2009, Eindhoven

Alestorm:

Alestorm @ Paganfest 2009, Eindhoven

klik op de foto's voor grotere versies

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Metalhead99 op 12-10-2009 om 14:00u


Ik ben vlakbij Antwerpen naar deze voorstelling geweest. Toen stonden Einherjer en Moonsorrow er nog bij op het podium. Over het algemeen goeie optredens. Het geluid bij Alestorm en Korpiklaani was jammer genoeg niet altijd geweldig en beginner Swashbuckle had ook moeite met de microfoon van de backgroundzanger. Grootste verassingen van die avond waren wel Einherjer (ik kende ze hiervoor nog niet, maar ze maakten erg goeie muziek) en Die Apokalyptischen Reiter. Moonsorrow en Unleashed deden me dan weer iets minder. Ex Deo heb ik jammer genoeg voor een groot deel gemist, omdat de verkoper van de merchandise ineens weg was en een behoorlijke tijd weg bleef. :S

Reactie van joeri op 12-10-2009 om 22:08u


ik ben ook in het hof ter loo geweest ex deo was daar ook erg strak band om in de gaten te houden

Reactie van Luuk op 13-10-2009 om 13:43u


Was er ook bij, maar ik vond Unleashed juist heel goed spelen en Korpiklaani tegenvallen. Ze hadden geen goed geluid en enthousiasme ontbrak ook. Al met al een geweldige avond gehad!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.