Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Sonata Arctica, Pagan's Mind en Vanishing Point
Op 21 november 2008 in Lucky & Co, Rijssen
Een review door Rene en Jeroen
Foto's door Rene
Sinds de release van Unia is Sonata Arctica constant op tournee, door zowel Europa als de Verenigde Staten. Nu is het einde dan toch in zicht met één van de laatste shows in de Lucky & Co te Rijssen. In de herfst van vorig jaar werd Nederland al getrakteerd door twee optredens. Deze keer is dat niet anders, daar de Finse band op 4 november ook al het Utrechtse Tivoli onveilig heeft gemaakt. Aan de hoge opkomst van vooral tieners is te merken dat de band nog lang niet aan populariteit heeft ingeboet. Gesterkt met twee goede supports, Vanishing Point en Pagan's Mind, lijkt de avond op voorhand al geslaagd.

Vanishing Point bleek een grote verrassing. De Australische band brengt op cd vrij gezapige heavy metal, maar live staat de band als een huis. Sterke melodielijnen gaan hand in hand met strak riffwerk en de zang van Silvio Massaro klinkt zeer goed. Opvallend is dat de progressieve invloeden live veel prominenter naar voren komen. Een aparte tempowisseling hier en een vreemd riedeltje daar. Toch behoudt de uitstekend op elkaar ingespeelde band het overzicht op alle fronten en men verliest het 'liedje' nooit uit het oog. Het publiek smult al gelijk van deze band en dat lijkt dan ook de reden dat elk bandlid uiteindelijk met een 'big smile' het podium verlaat. Sterk optreden. (Jeroen)

Pagan's Mind dan. Ook deze band is het afgelopen jaar al vaak te bewonderen geweest in Nederland. Het is hun tweede thuisland geworden, aldus zanger Nils K Rue. Dit is mijn derde keer en heb de band nog op geen slecht optreden kunnen betrappen. Vanavond is dat niet anders, maar vooral Nils is gegroeid in zijn rol als frontman. Het publiek is lekker meegaand en volgen alle instructies van de zanger braaf op, als een trouwe viervoeter zijn baas gehoorzaamd. Ook gitarist Jorn Viggo Lofstad is inmiddels uitgegroeid tot beste gitarist van de wereld (aldus zanger Nils). Hij staat natuurlijk extra gemotiveerd te spelen, want hij mag vanavond weer slapen bij zijn Nederlandse vriendin. Muzikaal staat de progressieve power metal als een huis en binnen drie kwartier krijgen we wederom een bloemlezing van de laatste twee albums God's Equation en Enigmatic Calling. Het stampende Alien Kamikaze van de laatste cd is inmiddels uitgegroeid tot afsluiter van de set. (Rene)

Pagan's Mind @ Lucky, Rijssen, 21-11-2008

Als Sonata Arctica met hun set begint, openend met In Black And White en Paid In Full, blijkt gelukkig dat ze er na al dat toeren nog best zin in hebben. Wat wil je als het volle Lucky & Co de band onthaald als helden. Het is mooi te zien dat het jonge volk nog altijd warm loopt voor melodieuze power metal. Zo vroeg op de avond word ik al aangenaam verrast als aangekondigd wordt dat het prachtige White Pearl, Black Oceans.. gespeeld gaat worden, iets wat ze nog niet eerder hebben gedaan. Daarna wordt alweer overgegaan naar favorieten als Black Sheep, Last Drop Falls en Replica, waarbij vooral de laatste op erg veel bijval kan rekenen. Wat verder nog opvalt aan de setlist is dat de echt snelle nummers vermeden worden, met uitzondering van 8th Commandment. Geen Wolf & Raven of The Cage dus, en zelfs geen Victoria's Secret.

Sonata Arctica @ Lucky, Rijssen, 21-11-2008

Na op de kop af 55 minuten is de koek alweer op. De band wil graag dat we roepen om een encore, maar wat mij betreft is dat veel te vroeg. Natuurlijk komen ze terug, maar dan gaat Tony Kakko een langdradig drumspelletje spelen met het publiek. Deze intermezzo zorgt ervoor dat mijn geduld erg op de proef gesteld wordt. De mensen in de zaal vermaken zich echter nog steeds, dus ik zal wel de enige zijn die vind dat de vaart uit het optreden zit. Gelukkig krijgen we toch nog drie nummers, It Won't Fade, Gravenimage en Don't Say A Word en krijgt het concert toch nog een mooi staartje. Het geluid was dik in orde en de band speelde goed. Na een jaar is de nieuwe gitarist Elias Viljanen inmiddels goed ingeburgerd en kunnen we concluderen dat hij een blijvertje is. Men keert tevreden huiswaarts met het nieuws dat de band gaat beginnen aan een nieuw album, dat eind 2009 af moet zijn. (Rene)

Sonata Arctica @ Lucky, Rijssen, 21-11-2008

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van wob op 08-12-2008 om 17:49u


In Utrecht speelden ze 'the cage' gelukkig wel, fijn nummer. maar wat een hoop jong spul trekt deze band aan idd. wel aandoenlijk om al die kleine meisjes alles woord voor woord mee te zien zingen. S.A. blijft een prima liveband en ook de voorprogramma's waren erg prettig al was ik zwaar teleurgesteld dat Vanishing point hun prijsnummer 'Samsara' niet speelden! (in Rijssen wel?) En wat Pagan's mind betrof, zag ze voor 't eerst en waar de overigens uitstekende zanger me op cd na enige tijd tegen begint te staan was dat live absoluut niet het geval. Goede package in mijn ogen al konden veel jongere bezoekers niet zo veel met P.M., net iets te proggy waarschijnlijk.

Reactie van wob op 08-12-2008 om 17:52u


was ook blij verrast dat ze 'White pearls, black ocean' ineens helemaal speelden. jammer dat deze gewldige track niet (in zijn geheel althans) op de dvd staat. Geld ook voor 'Wildfire' trouwens, die moeten ze de volgende tour dan maar es doen.

Reactie van Nelis op 08-12-2008 om 20:41u


In Utrecht speelden ze ook al belachelijk kort, gezien hun populariteit in Nederland had er wat mij betreft nog wel een tweetal extra nummers afgekunt. Het drumspel loopt naar verluid ook al een paar jaar mee, het spontane was er ook duidelijk af. De jonge schapen doen gezellig mee, wel zo leuk voor de sfeer, maar de ouwe rockers hoor je toch al gauw "SPEEEELUUUH" brullen, en terecht. Was m'n 6e keer, maar ook zeker mijn laatste, na dit optreden ben ik het echt af. Voor een tweede tour na het Unia album ook te weinig klassiekers. Maar goed, dat is het gevoel wat ik er aan over heb gehouden.

Reactie van Jurghen op 18-12-2008 om 18:00u


Ik moet zeggen dat ik PM beter vond dan SA, of ben ik dan de enige? Vond Jorn geweldig spelen, en Nils was heel erg goed! Zelf ben ik 15 maar ik geniet met volle teugen van Pagan's Mind!

Reactie van nicolas op 19-12-2008 om 14:36u


mag ik effe melden dat the cage wel werd gespeeld hier is de setlist 1 in Black and White 2 Paid in full 3 White pearl, black oceans 4 Replica 5 8th commandment 6 Last drop falls 7 Caleb 8 Black sheep 9 Draw me 10 Fullmoon 11 It won´t fade 12 Gravenimage 13 Dont say a word 14 The Cage 15 Vodka inderdaad wat kort, maar met verrasingen als white pearl, last drop falls (ook alweer een paar jaar geleden dat deze werd gespeeld) en draw me was het wel een top concert

Reactie van leonard op 06-10-2009 om 16:45u


Ik ben met dezelfde bezetting VP/ PM en SA in Belgie geweest, Antwerpen was voor mij dichterbij dan Rijssen ;-). na een paar nummers Sonata Arctica ben ik weggegaan. het deed mij teveel aan Europe denken (de niet-zo-jongeren zullen dat nog wel herinneren denk ik?). Windmachines en wapperend haar en een zanger die het allemaal net niet haalde... nee dat was teveel voor ons. We kwamen ook voor Pagan's Mind die wat mij betreft veel meer aansloeg. Ach smaken verschillen. Van mij hoeft 3 bands op 1 avond niet.