Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Concertreview

Helloween, Gamma Ray en Axxis
Op 7 januari 2008 in 013, Tilburg
Tekst door Edo
Foto's door Rene
De links tussen Helloween en Gamma Ray zijn ontelbaar. Zo zijn beide bands van grote invloed in de power metalscene, maakte Gamma Ray-frontman Kai Hansen eerst deel uit van Helloween en brachten de bands uit Hamburg allebei klassieke power metalalbums af, die bovendien onlangs een vervolg kregen. Helloween voegde in 2005 een verdienstelijk derde deel toe aan de eerdere Keeper Of The Seven Keys-albums uit de jaren tachtig, en Gamma Ray flikte min of meer hetzelfde door vorig jaar Land Of The Free II uit te brengen. Je zou bijna vergeten dat er vanavond ook nog een derde band op de planken staat.

En dat is het eveneens Duitse Axxis. De band werd opgericht in 1988 door Bernard Weiss en Harry Oellers. Twintig jaar en elf studioalbums later staat de band nog steeds vooral bekend vanwege het feit dat het debuut Kingdom Of The Night het best verkopende debuutalbum van een hardrockband in hun thuisland was. Opmerkelijke prestatie natuurlijk, maar je kan moeilijk op oude glorie blijven teren. Axxis laat vanavond echter horen waarom de band nog steeds relevant is.

Axxis, 7 januari 2008, Tilburg

Met passie worden nummers als Doom Of Destiny en Take My Hand gebracht, maar het is vooral de flegmatieke Weiss die de show steelt. De zanger beschikt namelijk niet alleen over een goede stem en een heel arsenaal aan lachwekkende moves, hij heeft ook een briefje geschreven waarop hij de zaal in het Nederlands toespreekt. Natuurlijk stelt het allemaal niet zoveel voor, maar vermakelijk is het wel. En vermakelijk is misschien wel het enige woord wat dit optreden van Axxis op juiste wijze omschrijft.

Voor fans van Gamma Ray komt eindelijk een eind aan een jarenlange wachtperiode. Het was al sinds 2000 dat de band het laatst Nederland aandeed. Toen met niemand minder dan Halford, en jawel, ook in 013. De band rond Kai Hansen heeft dus wat goed te maken en dat gebeurt dan ook. Het publiek wordt bestookt met een best-of-set, waarin opvallend genoeg slechts twee nummers van het laatste album Land Of The Free II zijn opgenomen.

Kun je van een cover spreken als je een nummer zelf hebt geschreven? Hoe dan ook, Gamma Ray krijgt de naar schatting 1700 enthousiastelingen (niet slecht voor een maandagavond) in verroering met de Helloween-song Ride The Sky, dat natuurlijk wel van de hand van Hansen zelf is. Diezelfde Hansen laat overigens horen dat hij het nog niet verleerd is en werkt zich, ook gitaarspelend, ogenschijnlijk makkelijk door het materiaal heen. En dat terwijl hij op de Keeper Of The Seven Keys-meesterwerken toch de zang overliet aan Michael Kiske omdat hij moeite had met de combinatie van zingen en gitaarspelen. Tijden veranderen blijkbaar, want je kan niet anders dan concluderen dat Hansen het er op deze manier zeer goed vanaf brengt. Met de toegift Send Me A Sign komt er een eind aan een zeer degelijk Gamma Ray-optreden.

Gamma Ray, 7 januari 2008, Tilburg

Voor deze tour heeft Helloween weer kosten nog moeite gespaard om het podium op fraaie manier aan te kleden. Zo hangt er achter drummer Dani Loeble een groot rad van fortuin en staat er ook nog een metershoge mascotte, die ook op de voorkant van het laatste album Gambling With The Devil staat.

Na het Crack The Riddle-intro openen de Duitsers gewaagd met Halloween. Geen slecht nummer natuurlijk, maar met een lengte van dertien minuten niet helemaal de opener die de zaal in vuur en vlam zet. Dat lukt met Sole Survivor - afkomstig van Master Of The Rings, het eerste album waarop Andy Deris de zangtaken overnam van Michael Kiske - al een stuk beter, en naarmate de set vordert, neemt de feestvreugde alleen maar verder toe.

Helloween, 7 januari 2008, Tilburg

Na As Long As I Fall, wat de eerste single van Gambling With The Devil was, neemt Helloween de tijd voor een nogal maf intermezzo. Aan de linkerkant van het podium wordt een grote poppenkast opgebouwd en wanneer het gordijntje opengaat blijken daar Deris, gitarist Sascha Gerstner en bassist Markus Grosskopf als een stelletje gekke dwergen te zitten. Wat volgt is een kort toneelstukje, waarin Gerstner de Deep Purple-klassieker Smoke On The Water inzet en Deris middels een stemvervormer ineens wel een hele hoge stem heeft. Dit duurt voort totdat de andere gitarist van de band, Michael Weikath, het welletjes vindt, zijn pistool trekt en de drie mafketels door hun kop knalt.

Helloween, 7 januari 2008, Tilburg

Hierna pakt de band de draad weer op met Eagle Fly Free, dat natuurlijk enthousiast wordt meegezongen. Tegen het einde van de set, waarin nog een medley waarin onder andere I Can en Perfect Gentleman zijn verwerkt wordt gespeeld, neemt de spanning in het publiek toe. Op eerdere avonden tijdens deze tournee kwamen leden van Gamma Ray nog een paar nummers meespelen, en hoewel het waarschijnlijk is dat dat vanavond ook gaat gebeuren is het altijd nog maar afwachten of het daadwerkelijk ook gebeurt.

En ja hoor, na een korte break stroomt het podium vol en is de hereniging van Kai Hansen en zijn voormalige band een feit. En dat terwijl zijn vertrek eind jaren tachtig toch niet geheel amicaal was. Daarvan is anno 2008 niks meer te merken en de twee bands genieten zichtbaar met volle teugen. Uiteraard vindt het publiek het ook prachtig, maar na Future World van Keeper Of The Seven Keys en I Want Out van Keeper Of The Seven Keys Part II zit het er toch echt op en nemen de twee boegbeelden van de Duitse power metalscene onder luid applaus afscheid.

Setlist Helloween:
1. Crack the Riddle (Intro)
2. Halloween
3. Sole Survivor
4. March Of Time
5. As Long As I Fall
6. Drum solo/Smoke On The Water
7. Eagle Fly Free
8. A Tale That Wasn't Right
9. The King For A 1000 Years
10. The Bells Of The Seven Hells
11. If I Could Fly
12. Dr. Stein
13. Medley: Perfect Gentleman Pt. 1 / I Can / Where The Rain Grows / Perfect Gentleman Pt. 2 / Power / Keeper Of The Seven Keys
14. Future World
15. I Want Out

Helloween, 7 januari 2008, Tilburg

Setlist Gamma Ray:
1. Welcome
2. Gardens Of The Sinner
3. New World Order
4. Fight
5. From The Ashes
6. Empress
7. Valley Of The Kings
8. Rebellion In Dreamland
9. Ride The Sky (Helloween-cover)
10. Heavy Metal Universe
11. Somewhere Out In Space
12. Send Me A Sign

Gamma Ray, 7 januari 2008, Tilburg

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Kiske op 20-01-2008 om 12:17u


Wel lullig voor alle andere concerten van dit jaar dat het beste concert van het jaar in het begin van het jaar was :P. Dit is niet te overtreffen!!! Wat een geweldig concert. Axxis was tja... hoe moet ik het zeggen... vermakelijk. Die zanger zou het qua moves beter doen in Artis. Maar muzikaal was het aller aardigst. Maar vanaf het moment dat Gamma Ray het podium op kwam was de avond magisch!!! Gamma Ray speelde geweldig en HellOweeN brak de tent compleet af!!! Echt helemaal te gek!!! Ik wil nog wel es zien wie dit jaar dit concert overtreft!!!

Reactie van Deris op 20-01-2008 om 12:45u


Geweldige avond!!! Eentje om nooit te vergeten

Reactie van werner op 20-01-2008 om 14:57u


Ben het helemaal met Kiske en Deris eens dit was echt super 2 headliners als je het mij vraagt,ook Axxis was niet verkeerd vooral hun drummer Andre Hilgers is erg goed hij drumt ook bij Silent Force en Rage..

Reactie van Marc op 21-01-2008 om 19:31u


Nog nooit gezien (terwijl ik meeste albums heb van beide bands) maar het was zeer goed concert! Als ze over 8 jaar weer komen ben ik van de partij!

Reactie van The Ace op 22-01-2008 om 23:35u


Axxis gemist, maar met volle teugen genoten van Gamma Ray en nog meer van Helloween. Gewledig optreden!!!

Reactie van blackadder op 23-01-2008 om 20:28u


Ik heb helloween wel eens beter gezien, ik zie ze liever serieuzer dan zo melig. Ze zouden als bijna meest gekloonde metal-band met wat meer allure moeten spelen, a la Maiden ofzo. Ik vond de songkeuze en volgorde niet goed. Ze speelden bijna niets van hun beste albums Jericho, Time of the Oath en vooral Better than Raw. Het nieuwe materiaal vindt ik niet zoveel toevoegen en waarom ze het zeurderige "keeper of the 7 keys" spelen? Op het eind met Kai Hansen erbij kwam er de sfeer er wel weer in.

Reactie van Ram maar Mee op 24-01-2008 om 11:47u


Ben ik dan de enige die heeeeel duidenlijk kon horen dat Deris het oude werk gewoon echt niet aan kan, nooit heeft gekunnen en het blijkbaar ook nooit zal kunnen. van Eagle fly Free maakte hij echt een zooitje, vooral bij de laatste 2 nummers kon je duidenlijk horen dat Mr. Kai toch echt de betere stembanden heeft. Verder heb ik wel genoten van het optreden alleen mag de geluidsman wel beter opletten en de gitaar solo's wat verder openschroeven zodat je ze ook daadwerkelijk duidenlijk kan horen

Reactie van Kiske op 24-01-2008 om 18:07u


@ blackadder Van keeper of the 7 keys hebben ze alleen het laatste refrein gespeeld in de medley... Nou als je je al stoort aan die 2 minuten dan heb je een aardig vervelende avond gehad. Zoals ik al zei... in mijn ogen is het beste concert van dit jaar nu al geweest. Ik zie dit niemand overtreffen. Ik begrijp jou opmerking over een serieus HellOweeN niet... HellOweeN heeft nog NOOIT serieus op het podium gestaan. Ze maken altijd lol en maken altijd flauwe geintjes op het podium. If you like it or not... Het publiek zingt niet voor niks Happy Happy HellOweeN!!! En over Andi Deris kan ik duidelijk zijn. Ik vind hem een geweldige zanger... Hij is de beste zanger voor HellOweeN. Bij zijn stem is het nou 1maal zo. Je vind hem geweldig of je vind het helemaal niks. Jullie vinden het niks en ik vind het te gek. Zo zal het blijven want ik zie Andi de komende jaren echt niet vertrekken.

Reactie van een Metalfan op 24-01-2008 om 19:37u


Beste concert van het jaar? nee dat is en wordt em niet...Er zijn zat betere livebands en betere shows.. DIt was goed...maar beetje kort door de bocht om het als concert van het jaar te bestempelen. Lekker concertje!dat zeker.

Reactie van frank op 31-01-2008 om 15:47u


andi deris is op zich wel een goede zanger...maar de nrs in kiske periode niet om aan te horen pffff

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.