Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
    20 mei:
  • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
Kalender
Vandaag jarig:
  • Artyom (Infected) - 39
  • Brian Holmes (Gates Of Winter) - 40
  • Eugene Simone (Eldritch) - 54
  • Jamie Smith (Borealis) - 37
  • Kenneth Kapstad (Thorns) - 45
  • Miguel Trapezaris (Winter's Verge) - 41
  • Mike Portnoy (Dream Theater) - 57
  • Ralph Salati (Destrage) - 37
  • Richard "Ricardo" Chuat (Kronos) - 47

Vandaag overleden:
  • Matt LaPorte (Jon Oliva's Pain) - 2011
Concertreview

Monastery, Sezpool, Disaster en Chiraw
Op 16 december 2006 in JC Mix, Wolvega
Tekst door Jeroen
Foto's door Jeroen
Naast het feit dat er de laatste tijd uiteraard veel aandacht uitgaat naar de grote bands in deze contreien, zijn er natuurlijk ook altijd nog de Nederlandse bands zelf die allen stuk voor stuk strijden voor erkenning. Waar bij de grote bands vaak spontaniteit mist, zijn het dit soort bands dat nog elk optreden alles geeft om het publiek, hoe klein in getale dan ook, een fatsoenlijk optreden voor te schotelen.

Zo ook deze maal in het Jongerencentrum Mix in het Friese Wolvega. Vier bands van nogal uiteenlopende stijlen doen deze gezellige zaal vanavond aan en ondanks dat de drukte niet enorm is, is er absoluut sprake van veel enthousiasme en haast jeugdige spelvreugde.
Als de bezoekers de poorten beginnen te passeren blijkt de moderne metal formatie Chiraw zich al klaar te maken om een show te geven. Vanavond is voor de lol, de volgende dag zal het bij de "Metal Bash" finale draaien om de ernst. Ondanks het kleine aantal mensen schiet de band baldadig uit de startblokken met het heftige Dominion. Ik moet toegeven, ik heb normaliter een broertje dood aan dergelijke moderne metal en hevige -core invloeden, maar ik sta werkelijk versteld. Hier opereert een band met Songs. Het vette geluid in de zaal laat goed geschreven nummers als Phoenix en Perfect Gift overtuigend klinken. Zanger Robin is uitstekend bij stem en wisselt met gemak tussen een brute strot en clean gezongen passages. De heren beheersen daarnaast hun instrumenten uitstekend en ondanks het vrij minimale drumstel is er qua basis geen vuiltje aan de lucht.
Het publiek reageert enthousiast waardoor er zelfs al een eerste kleine pitt ontstaat. Voor iedereen die beweert dat dit soort metal voor kleine meisjes en depressieve jongetjes is, is een avondje Chiraw beslist aangeraden. De presentatie is enthousiast en de muzikaliteit valt te prijzen. Het is dan ook geen wonder dat de band de volgende dag de finale van de Metal Bash wint. Deze hardwerkende band verdient die erkenning namelijk.

Chiraw

Ik heb werkelijk geen idee wat de tweede band van de avond speelt. Ik schiet een heerschap aan in de zaal dat me vertelt dat Disaster een vorm van old-school thrash speelt. Die omschrijving bevalt me zeer zeker wel, maar het optreden is niet wat ik er van had verwacht. De plaatselijke band bestaat uit een aantal jonge knapen en een oude rot. De verschijningen liggen mijlenver van elkaar verwijderd. Zo worden de gitaren gehanteerd door een kerel dat er uit ziet als Marilyn Manson en een man die al enige jaren binnen het genre lijkt te hebben vertoeft. Ook dit keer is er met de presentatie niet al te veel mis. De band brengt het materiaal vrij enthousiast en de gotisch ogende jongeman staat meerdere malen tussen de meegebrachte fans te spelen. Als je een subliem gitarist bent is dat misschien een verstandig plan, maar enkele riffs klinken door dit overtollige enthousiasme niet geheel zoals het wezen moet. Daarnaast valt het gebrek aan echte top nummers op. De band heeft het metalen hart werkelijk op de juiste plaats, maar met continue raggen en schreeuwen kom je er niet. Ruimte voor nuance en een melodieus intermezzo zou niet misstaan.
De zanger mag wel eens aan z'n podiumpresentatie werken, want ondanks zijn redelijk goede rauwe strot, lijkt de man rechtstreeks uit een hardcore band te zijn gekomen. De onzekerheid spat er enigszins vanaf, wat helemaal niet nodig is.
Hoewel het publiek het allemaal wel mooi schijnt te vinden, blijf ik sceptisch. Er duiken wat aardige passages op zoals in het ruwe Beast of God , maar met wat riffs heb je nog geen goed nummer. Als men zowel op podiumpresentatie als op het schrijven van pakkende sterke nummers nog wat aandacht zou richten, dan is er best een toekomst mogelijk.

Disaster

Waar de eerdere bands allemaal bestonden uit jongens van rond de 20 à 25 jaar, lijkt er met Sezpool een veroudering te hebben opgetreden. Het betreft hier daar ook ervaren bandleden die hun sporen al enigszins verdienden in Genetic Wisdom en Ulcerate Fester.
De band speelt een mix van allerlei stijlen, maar de hoofdmoot is gewoon lekkere vettige metal. Een thrash riff daar, een heavy metal gil hier en dat alles overgoten met een hard rockend sausje. Hoewel het podiumgeluid belabberd bleek te zijn achteraf, is het zaalgeluid meer dan in orde. De band overtuigt met lekkere en strak gespeelde nummers zoals I Don't Wanna Go. Helaas denkt het publiek daar iets anders over, getuige de rust die lijkt te zijn gevallen in de zaal. Kids met Disaster shirts staan wat apathisch toe te kijken en één of andere hork vindt het plots nodig om frontman Michel te bespuwen. Hierdoor wordt de sfeer enigszins verpest, maar de band slaat zich er uitstekend doorheen. Het bovengemiddelde gitaarwerk van gitaristen Dennis en Uli gaat er lekker in en de van Ulcerate Fester bekende zanger Michel zet een prima vocale prestatie neer. De gortdroge statische prestatie van bassist Franz mag echter wel wat wilder. De beste man beweegt vrijwel niet en hoewel het spel voldoet, zou een brede grimas of een aparte beweging de gemoederen wat meer kunnen opzwepen. Ondanks de reacties van het publiek kunnen we na afloop spreken over een zeer degelijk optreden dat onder mindere omstandigheden professioneel is afgewerkt. De heren moesten maar eens gauw de studio in om wat materiaal in te blikken.

Sezpool

De avond wordt afgesloten door de band Monastery. Een band die zich vooral laat inspireren door het werk van Death , maar daar zelf enkele vette zaken aan toevoegt. Het geluid is uitstekend en de band staat met veel plezier op het podium. Het publiek lijkt weer wat los te komen en het wordt aardig druk voor het podium. Het interessante goed geschreven materiaal wordt overtuigend gebracht. Natuurlijk kan men nog niet tippen aan grote voorbeelden, maar door de eigen inbreng en stampende death metal nummers als Newborn Illusion of Dehumanised raak ik toch aardig verzadigd. Aan het einde schreeuwt men om een toegift en de band gaat dus nog even vrolijk door. Qua spel is de band meer dan prima op dreef en ondanks enkele kleine onstrakheden binnen het drumgeluid, mogen we er niet over klagen. Wellicht een leuke belofte voor de toekomst en met nog meer eigen inbreng kan men vast wel een potje breken binnen de toch al zo goede Nederlandse extreme metal scene.

Monastery

Zodra de sympathieke band van het podium is verdwenen komt er een einde aan deze gezellige en goed georganiseerde avond. Ondergetekende ziet dankzij menig alcoholische versnapering overal ondertussen de humor van in en zo kan de terugreis weer aanvaard worden. Deze avond zagen we een aantal bands aan het werk die het er nog echt voor doen. Het plezier, de inspanning en het enthousiasme spat er nog ouderwets vanaf en dat is bij hedendaagse grote concerten toch wel een gemis. Uiterst genietbare avond in elk geval en dus vanuit Fryslan zeggen wij u "Oant Sjen!"

Monastery:

Monastery

Sezpool:

Sezpool

Disaster:

Disaster

Chiraw:

Chiraw

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van JWB op 30-12-2006 om 15:38u


Disaster zou oldrock ook wel ff winnen als ik hen zo hoorde nou ja je hebt het goed omschreven en ben het met je eens die band is niks ik kan over de anderen niet oordelen want ben er niet geweest greetz,

Reactie van Metallica op 02-01-2007 om 22:04u


de best band daar uit de buurt is strixigis, ik heb ze zien spelen en nog nooit zo van een beginnende band genoten...ze hebben volgens mij ook een cite maar dat moet je zelf uitzoeken

Reactie van Otto(drums Disaster) op 04-01-2007 om 12:16u


Ik denk dat dit de eerlijkste review is die ik bij deze avond kan bedenken. :-) Ik weet niet waar JWB zijn informatie vandaan haalt, ik denk dat hij zijn bronnen maar eens moet gaan controleren... Old-rock was ons eerste optreden OOIT en we hebben ook nog een 3e prijs. Ik vond dat eigenlijk al een hele prestatie. Inderdaad ons podiumwerk verdient nog wat aandacht, we zullen daar hard aan werken ;-) gr Otto

Reactie van darkday op 04-01-2007 om 12:40u


eej jwb van wie heb je dat gehoord? en het was hun eerste optreden kheb ze dernie over gehoord dus das dikke bullshit:) greets

Reactie van ik op 04-01-2007 om 12:46u


lol

Reactie van arnold op 04-01-2007 om 21:33u


ik vond het een egzellige avond:) aleen jmmr dat jeroen disaster afkankerd (best triest)ik vind ze wel goewd en der kan wel wat meer beging in in komen maar de nummers zijn wel goewd en monastry en zespool goede bands:) en gefeliciteerd chiraw met die contest dat jullie eerste zijn geworden ksnap nie jeroen dat jij hier een verhaal mag typen als je bands die net zijn begonnen zo afkankerd je kan ze beter motiveren met je verhalen greets

Reactie van Jeroen op 06-01-2007 om 15:29u


Volgens mij is de kritiek aardig opbouwend neergezet en niet bedoeld om de band neer te slaan. Lees maar even wat beter. Een band heeft er meer aan dat de kritiekpunten worden besproken bij de groei, dan dat je terwijl het niet het geval is de boel slechts positief gaat benaderen. Jeroen

Reactie van stefan (bassist disaster) op 11-01-2007 om 10:57u


hey jeroen met de kritiek ben ik het opzicch eens het zijn gewoon die je verkeerd op kan vatten of gewoon ziet als kritiek waar aan gewerkt meot worden :) greetz

Reactie van Jeroen op 13-01-2007 om 23:48u


Naast het feit dat ik bandjes niet in het hol ga kruipen omdat ik een biertje met ze drink of luitjes er van spreek. Je kan goede nummers hebben of niet, je kan een goed optreden afleveren of niet. zo simpel is het

Reactie van een Metalfan op 10-09-2007 om 10:25u


gewoon een kopstoot gefen:)

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
  • 26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.