Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Opeth en Extol
Op 11 september 2005 in 013, Tilburg
Een review door Edo
Foto's door Jan
Na deel uit te hebben gemaakt van de 'Sounds Of The Undeground'-tour in de Verenigde Staten is het Zweedse Opeth weer neergestreken in Europa ter promotie van hun nieuwe album 'Ghost Reveries'. Aanstaande woensdag staan de progressieve/atmosferische death metallers in de Melkweg te Amsterdam, maar eerst is het de beurt aan het Tilburgse publiek om verwend te worden.

Voordat het zover is mag het voor mij onbekende Noorse gezelschap Extol de avond openen. Extol heeft stiekem af en toe naar grote broer Opeth gekeken, zij het dat wat Peter Espevoll en consorten neer zetten een stuk minder complex is en een metalcore-scream als zang kent. De band doet goed hun best maar de spreekwoordelijke vonk weet nooit over te slaan op het publiek en wat ze brengen haalt bij lange na het niveau niet van de Zweden, wat opzich niet zo verwonderlijk is natuurlijk. Wellicht dat men de muziek allemaal iets te veel van hetzelfde vindt of dat het eigenlijk gewoon Opeth op de planken wil zien, maar de mensen die los gaan zijn op één hand te tellen.

Extol

Na een korte tussenpauze betreedt Opeth het podium en een luid gejuich klinkt door de zaal. De Zweden zijn populair. Heel populair. De grote, maar vooral bloedhete zaal van 013 is grotendeels gevuld en van mij hadden er ook niet veel mensen meer bij gehoeven om eerlijk te zijn. Dan begint het vijftal zijn set met 'The Baying Of The Hounds' van het uitstekende nieuwe album 'Ghost Reveries'. Bij frontman Mikael Åkerfeldt valt korte tijd het gitaargeluid weg tijdens dit nummer, maar dit wordt al snel opgelost en de rest van de set kent geen problemen meer. Sterker nog Opeth heeft er duidelijk zin in vanavond en het publiek ook. Alle nummers die vanavond voorbij komen worden feilloos uitgevoerd. Tijdens 'Deliverance' verschijnt er voor het eerst kippenvel op de armen, maar het zal niet de laatste keer zijn. 'In My Time Of Need' blijkt live een meezinger van jewelste en het publiek laat zich luidkeels horen. De setlist vanavond bestaat uit nummers afkomstig van bijna alle Opeth-albums en kent eigenlijk louter hoogtepunten.

Opeth

Tussen de bedrijven door neemt de charismatische Åkerfeldt ruim de tijd om het publiek toe te spreken en zijn vele grappen vallen goed in de smaak, zo is uit de reactie van de menigte op te maken. Opmerkelijk is dat Bloodbath-drummer Martin Axenrot nauwelijks een steek laat vallen en de (naar verluid) zieke Martin Lopez waardig weet te vervangen. Eigenlijk valt er niks op of aan te merken op dit optreden. Het geluid is goed, de sfeer is goed, de band speelt fantastisch en dit is zonder twijfel één van de betere concerten die dit jaar in Nederland plaats zullen vinden. Enig minpunt is een stelletje pubers wat recht voor mijn neus continu staat te kakelen en met aanstekers loopt te kloten, waarbij vooral dat eerste tijdens de rustige nummers zwaar irritant is. Had ik niet een ander plekje in de zaal op moeten zoeken? Dat had ik zeker ja en dat ik dat niet gedaan heb kan ik alleen mijzelf aanrekenen. Toch doet dit geen afbreuk aan deze geslaagde avond en voor iedereen die net zo heeft genoten als ondergetekende is er goed nieuws: Opeth zal na hun Amerikaanse tournee wederom Nederland aan doen en wel op 4 december als de heren in het Utrechtse Tivoli te zien zijn en hopelijk net zo'n prestatie neerzetten als vanavond het geval was.

Opeth

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van metalsiep op 13-09-2005 om 23:24u


t was echt onwijs vet!!! heb zeker kippevel gehad :)

Reactie van Albert op 13-09-2005 om 23:50u


Inderdaad, beste concert van dit jaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wellicht nog beter om er voortan maar een Evening With....van te maken (zoals Dream Theater en Rush). Want bij Opeth heeft een voorprogramma weinig zin. Er is voor zo'n band geen eer aan te behalen (en Extol was echt niet verkeerd hoor). Ik heb Opeth nu alweer voor de vijfde keer gezien, en deze band wordt alleen maar beter.

Reactie van The Moor op 13-09-2005 om 23:57u


Een prachtig concert om niet te vergeten. Ik ging helemaal losch!

Reactie van LtnY op 14-09-2005 om 11:04u


Was zeker het beste concert van het jaar. Extol werd mij aangeraden door een vriend die deze jongens persoonlijk kent, maar deze viel mij erg tegen. Ik werd ook geirriteerd door 13 jarige jongetjes die besloten hadden om opeth compleet af te zeiken, bijzonder irritant. Ik ben gewoon ergens anders gaan staan en heb met ogen dicht staan genieten van de genialiteit van opeth :D

Reactie van Svaros op 14-09-2005 om 12:21u


Heersen optreden! Ben nog backstage geweest en ff met de jongens gepraat, Lopez was idd ziek, maar de drummer van bloodbath knapte het goed op. Nieuwe cd gekocht en ze hebben em gesigneerd. Ik kan niet wachten tot ik ze weer ga zien in Utrecht in December

Reactie van Appendix op 14-09-2005 om 17:16u


Opeth (backstreet boys of metal) was gewoon geniaal. groet michiel

Reactie van Ed op 15-09-2005 om 12:19u


Ik ben gister naar Opeth in Amsterdam geweest. Het was mijn eerste keer dat ik Opeth zag en ik was echt blown away! Het geluid was perfect (stond op het balkon) en het concert was als een twee uur durend orgasme. De mannen hadden er veel plezier in en Mikaal's humor is wel goed te pruimen. In december hoop ik weer naar Utrecht te gaan. Wat ik wel een beetje opmerkelijk vond was dat ze maar twee nummers van Ghost Reveries hebben gespeeld (Baying of the Hounds als opener en The Grand Conjuration), ik had graag gezien dat ze Harlequin Forest zouden spelen maar ja, je kan niet alles hebben natuurlijk)

Reactie van op 15-09-2005 om 12:33u


Ik was 1 van de "complete cunts" die gister in Amsterdam geweest is (Akerfeldt had in Tilburg gehoord dat er alleen maar "complete cunts" waren in Amsterdam) en 1 woord: WAAANZINNIG!!!! Droge Zweudse humor, ook erg leuk.....

Reactie van Richard op 15-09-2005 om 13:22u


amsterdam was gewoon gaaf. de jongen waar ik mee was, heeft zn plectrum aan m uitgeleend, omdat die KLOTEKUTTERINGTYFUSHOERENmongool al zn plectrums pakte.

Reactie van Jan op 15-09-2005 om 18:46u


Hij had er ook maar 4 gekregen van z'n roadie...enne plectrums zijn gewoon te koop hoor!!!!

Reactie van Daray op 16-09-2005 om 13:06u


Het was idd meesterlijk,Opeth blijft natuurlijk werelds grootste huidig actieve metal band en mag zeker een legende genoemd worden

Reactie van tom te selle op 19-09-2005 om 11:11u


ik ben in amsterdam geweest in de melkweg.ten eerste een lekker klein intiem zaaltje,maar aan de andere kant ik vond hem wel iets teklein.misschien zou opeth nog beter tot zijn recht in de effenaar zou zijn gekomen iets groter en iets minder op elkaar geplakt door al die platoos midden in de zaal. ben blij dat ze maar 2 nummers hebben gespeelt van het nieuwe album meteen de 2 beste van het nieuwe album.het was voor mijde 2de keer.mijn eerste keer was met de blackwaterpark tour.was echt gruwelijk.en uhmm.tja oja PARANOID bijopeth wat heerlijkzeg.dat nummer zouden zegewoon officeel moeten uit brenge echt te lekker gewoon.verder tja ik vond 4 euro voor eenwiskey een beetje veel en het viel me op dat het wel een redelijk volwasse zaal was.dus samen gevat van opeth beter kan niet. extol tja viel zwaar tegen ze hebben van allenummers die ze hebben maar 2 leuke en uhmmm waarvan ze der 1 speelde en verder ik vond het eenbeetje een slap aftreksel van alles.verder was het leuk om pleurisy in de zaal te zien.jammer dat izj het concert inde boothill die vrijdag hebben verplaatst.maar goed dat komt ook nog wel.op naar het volgende opeth concert

Reactie van Chris op 03-05-2006 om 22:45u


Vond extol in masterdam geen geweldige show neerzette, al was het ook niet slecht, en het verbaaste me niks dat ze het publiek niet meteen konden raken. aangezien iedereen ongeveer voor Opeth kwam (behalve ik) Opeth vond ik goed spelen al was het niet helemaal mijn ding en kon ik me weinig inleven in de nmrs aangezien ik maar 1 album van hun heb. Ik zal Extol graag een keer als hoofd act zien, en hopen dat ze wat meer oud materiaal spelen. wnat ben er van overtuigd dat ze meer konden dat ze in 013 hebben laten zien