Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album ooit van Belgische bodem?

Aborted - Goremageddon [2003]
Acid - Maniac [1983]
Agathocles - Razor Sharp Daggers [1995]
Amenra - Mass VI [2017]
Ancient Rites - Dim Carcosa [2001]
Belgian Asociality - Belgian Asociality [1988]
Brutus - Unison Life [2022]
Channel Zero - Unsafe [1994]
Cyclone - Brutal Destruction [1986]
Emptiness - Nothing But The Whole [2014]
Enthroned - Prophecies Of Pagan Fire [1995]
Evil Invaders - Feed Me Violence [2017]
Fleddy Melculy - Helgië [2016]
Irish Coffee - Irish Coffee [1972]
Iron Mask - Hordes Of The Brave [2005]
Killer - Wall Of Sound [1982]
Oathbreaker - Rheia [2016]
Ostrogoth - Ecstasy And Danger [1984]
Pantheïst - O Solitude [2003]
Psychonaut - Unfold The God Man [2018]
Steak Number Eight - The Hutch [2013]
Target - Master Project Genesis [1988]
Thurisaz - Scent Of A Dream [2004]
Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed [2015]
een andere Belgische langspeler

[ Uitslag | Enquêtes ]

    21 maart:
  • Enslaved, Svalbard en Wayfarer
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 22 maart:
  • Carnifex, Revocation, Aborted en Vexed
  • Metal Battle Veldslag West
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 23 maart:
  • Sinister, The Monolith Deathcult en Aran Angmar
  • Sister May
  • Verval en Ter Ziele
  • Vltimas
  • 24 maart:
  • Atheist, Cryptopsy en Almost Dead
  • Extermination Dismemberment en Shoot The Messiah
  • Lowest Creature, The Breed en Bladecrusher
  • Marcel Coenen & Friends
  • Taake, Nordjevel en Theotoxin
  • Vltimas, Legion Of The Damned en Kjeld
  • W:O:A Metal Battle Veldslag West
  • 25 maart:
  • Mr. Big
    19 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • The Warning
  • Wishbone Ash
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aksu Hanttu (Entwine) - 45
  • Alex Dubé (Icewind) - 41
  • Axel Johann (Boomerang) - 50
  • Billy Sheehan (Steve Vai) - 71
  • Brann Dailor (Mastodon) - 49
  • Brant Bjork (Kyuss) - 51
  • Dirk Zelmer (Galloglass) - 52
  • Frank Claussen (Theatre Of Tragedy) - 48
  • George Thanasopoulos (Airged L'amh) - 51
  • Jacob Hellner (producent) - 63
  • Jessica Thierjung (Xandria) - 43
  • Sebastjan Mulej (Brutart) - 45

Vandaag overleden:
  • Jeff Ward (Nine Inch Nails) - 1993
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne) - 1982
Concertreview

Kingfisher Sky, Phantom Elite, Shadowrise, Dream Ocean en Beyond God
Op 15 april 2018 in The Box, Hilvarenbeek
Tekst door Jeffrey
Foto's door Henk Brouwer
Het is dit weekend twee keer feest voor de liefhebbers van symfonische metal. Op zaterdag viert Epica in Tilburg samen met vijf bands het duizendste show-jubileum. Een dag later is het even verderop in The Box te Hilvarenbeek JBM Events dat het tienjarig jubileum viert met vijf bands, waarvan er maar liefst drie albumreleaseshows zijn. Dat zijn die van Dream Ocean, Shadowrise en Phantom Elite. Daarnaast staan openingsact Beyond God en afsluiter Kingfisher Sky geprogrammeerd.

Al om twee uur ’s middags staat Beyond God te spelen. Er zijn dan zo’n dertig geïnteresseerden aanwezig, waaronder mensen uit Brazilië en Duitsland, maar Nederland is het best vertegenwoordigd. Ook aanwezig is Peter den Bakker (TDW, ex-Sin7sinS, ex-Ex Libris). Hij was van 2011 tot in 2013 bassist van de band en is te horen op de Dark Light Of Dawn-ep uit 2013. Vandaag verzorgt hij de ritmegitaarpartijen. Sinds het toetreden van de andere gitarist, Ronald Tielen, is de Eindhovense formatie wat steviger gaan spelen en vandaag wordt dat onderstreept met de aanwezigheid van Peter. Het levert ook direct een vermakelijke show op, want Peter houdt niet van stilstaan en is wel in voor de nodige grappen. Zangeres Meryl Foreman kondigt het titelnummer van Dying To Feel Alive aan en die heet… (Meryl houdt de microfoon bij Peter)… en toen bleef het stil.

Beyond God @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Uiteraard is er veel ruimte voor de songs van het tweede album op de setlist. Daarvan komen het titelnummer, The Collector en Stronger het beste uit de verf. Hoogtepunt van het optreden is echter een alternatieve versie van Memories met getokkel op de gitaar. Erg fraai gedaan en de bewerking is dan ook zeer geslaagd. Meryl komt met haar schone, zuivere stem juist op dit soort momenten het beste tot haar recht. Ondanks dat er hier en daar een foutje gemaakt wordt (door drummer Ferry Guns in No Other Way) zet Beyond God de opgaande lijn door, wordt het steeds meer een liveband en zit er steeds meer kracht in de performance.

Beyond God @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

De eerste cd-presentatie van de dag is die van Dream Ocean. De symfonische metalformatie ontstond al in 2009 in Turkije, maar pas vorig jaar werd de productie van het uitstekende debuutalbum Lost Love Symphony afgerond in Duitsland. Vanwege de verhuizing naar Duitsland zijn slechts de initiators (gitarist Oz Khan en zangeres Başak Ylva) nog van de partij. Zij hebben een nieuwe line-up om zich heen verzameld. Gitarist Borna Matosic is vandaag echter ziek. Jacques Wery van Pantaleon (waar bassist Sebastian Heuckmann ook deel van uitmaakt) verzorgt de toetsenpartijen.

Dream Ocean @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Ondanks dat zangeres Başak niet helemaal fit is, brengt ze het goed er vanaf. Ze heeft een krachtige stem en een groot bereik. De andere muzikanten kwijten zich prima van hun taak. Het hele nieuwe album komt aan bod (met uitzondering van Song To The Aurora), maar dan wel in een gewijzigde nummervolgorde. De Turks-Duitse combinatie start overtuigend met Beyond The Greed en Everstorm. Twee catchy tracks die de handen wel op elkaar krijgen, maar nog niet veel beweging in de zaal bewerkstelligen. Jammer genoeg blijven de geweldige orkestraties grotendeels onderbelicht. Het middelste deel van de set heeft dan ook wat minder impact dan op het album. The Last Dance komt echter heel goed door en het einde met Forever en Island Of Dreams is sterk, al is het wennen dat tijdens Forever de vocalen van Jake E van backingtrack klinken. Zonder had wellicht beter geweest. Dream Ocean speelt goed, maar mist wat onderhoudende beweging op het podium. Een kwestie van kilomters maken.

Dream Ocean @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Het vrolijke Shadowrise brengt weer meer leven in de brouwerij. De rookmachines zijn iets te enthousiast, maar waar rook is, is vuur. De Eindhovense groep maakt een gedreven indruk. Gitarist Jack Streat moet je zelfs af en toe afremmen. De eind vorig jaar toegetreden bassist Appie Kalaç gaat mee in het enthousiasme. De songs hebben ondanks dat niet alle partijen definieerbaar zijn, live meer impact dan op de matig geproduceerde studio-release. De mix van melodeath, (neo-) klassieke muziek en power metal klinkt nog steeds erg druk en verzadigt snel, maar mede vanwege de vermakelijke en positief stemmende presentatie (ook het steenkolenengels van Laura tussen de nummers door is leuk) kan het vijftal de aandacht redelijk goed vasthouden.

Shadowrise @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Behalve nummers van de gelijknamige full-length staan Escape From Shadow Island op de setlist. Django behoort samen met To Live And Die For, het catchy Power Of The Moonlight en het relatieve rustpunt Echoes (met lichtjes van mobiele telefoons) tot de hoogtepunten. Als het tempo hoog ligt, maakt de groep minder indruk. In laatstgenoemde hoeft Laura iets minder haar best te doen om boven het geweld van de anderen uit te komen. Ze grunt daarna ook nog een paar woorden mee met Jack. Cursed maakt vooral indruk vanwege het duale gitaarwerk van Daniel Boomsma en Jack Streat en ook in The Chosen Vessel komt het leadwerk er mooi uit. Het enthousiaste Shadowrise vermaakt bij vlagen, maar een minder is meer-benadering bij het schrijven van composities zou de populariteit van de band goed doen.

Shadowrise @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Na het plotselinge vertrek van Eelco van der Meer en het cancellen van shows ter promotie van Wasteland richt Phantom Elite zich weer met frisse moed op de toekomst. Vandaag zit Joeri Warmerdam (Fakie Faceplant, ex-System Overthrow) achter het drumstel en verzorgt Vincent de Bruin (ex-Combined Fragments, ex-Chainsaw Disaster) de baspartijen. Beiden maken een goede indruk en behoren bij navraag mogelijk tot de nieuwe vaste line-up, waarvan de kern echter bestaat uit gitaristen Ted Wouters en Goof Veelen en Marina. De zangeres, die de Braziliaanse bezoekers nog even toespreekt in haar eigen taal, staat gepassioneerd op te treden. Ook de mannen om haar heen hebben er zin in.

Phantom Elite @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

De songs hebben live veel power. Above The Crowd en Spectrum Of Fear hebben veel impact en ook het complexe Every Man For Himself maakt indruk. Lockdown en Siren’s Call behoren tot de hoogtepunten in het tweede deel van de set, maar niets gaat boven de vibe van Wasteland. Marina geeft plotseling aan de bus te moeten halen, maar verschijnt later met een taart op het podium. Ze blijft daar nog even mee in de handen staan terwijl de heren al met het volgende nummer beginnen. Er zit een lekker tempo in de set die vroeger is afgelopen dan verwacht. Phantom Elite, dat de meeste bezoekers trekt (zo’n zeventig), is mede dankzij een prima afstelling van het geluid het hoogtepunt van de dag.

Phantom Elite @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Last but not least: Kingfisher Sky. Eerder dit jaar kwam het fantastische Technicoloured Eyes uit en daarvan staan uiteraard veel nummers op de setlist. Net als de andere bands krijgen de progressieve rockers ruim de gelegenheid om zich te presenteren. Het is een lange dag geweest voor de bezoekers en sommigen houden het helaas vervroegd voor gezien waardoor de Haagse formatie voor zo’n veertig personen staat te spelen. Het zijn wel veelal liefhebbers die naar het optreden hebben uitgekeken. Ze zijn benieuwd hoe de nieuwe tracks klinken.

Sky Scrape Window is net als op plaat een krachtige opener en met de volgende drie nummers blijft het zestal bij het meest recente werk. Cornelia behoort tot de hoogtepunten van de avond. Hierin is de bijdrage op orgel en keyboard van Erik van Ittersum vermeldenswaardig, maar ook Nick Verschroor maakt een zeer positieve indruk met zijn gevarieerde basspel. Technicoloured Eyes en Dream Beyond A Dream, dat heel sterk tot zijn recht komt, zijn andere voorbeelden van nieuwe tracks die tot de hoogtepunten behoren. De oudjes Open Eyes, Rise From The Flames en het zeer fraai gearrangeerde Brody misstaan zeker niet tussen de nieuwe composities. Met name laatstgenoemde blijft een prachtig nummer, hoe vaak je deze ook hoort.

Kingfisher Sky @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Met Rise From The Flames komt er een einde aan de lange dag. Kingfisher Sky liet ondanks dat het live spelen van de nieuwe nummers even wennen is voor de bandleden, een zeer positieve indruk achter. In de live-setting komen bepaalde de songs en specifieke partijen mooi tot hun recht. Het was evenwel een optreden zonder heel veel franje (alhoewel de opmerkingen van Judith tussen de nummers door (“Het is gezellig hier. Ik vind het leuk” en na afloop van To Turn The Tables: “Het volgende nummer duurt niet tien minuten”) vermakelijk zijn. Er is uiteraard wel applaus, maar je kunt merken dat de mensen moe zijn en na een lange dag verlangen naar hun bed.

Het duurde bij elkaar net iets te lang vandaag, maar de bands lieten zich van hun goede kant horen en zien. De toeschouwers zijn tevreden en speciale dank gaat uit naar de meiden die supersnel de broodjes hamburger naar de bezoekers kwamen brengen. The Box in Hilvarenbeek mag dan slecht bereikbaar zijn voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, de mensen die met de auto kwamen, parkeerden de auto gratis vlak voor de deur. Omdat het lekker weer was, was het buiten ook gezellig. Het personeel en de vrijwilligers waren zeer gastvrij en het geluid in de zaal was doorgaans behoorlijk tot goed. Al met al overheerste tevredenheid.

Kingfisher Sky @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Setlist Kingfisher Sky:
1. Sky Scrape Window
2. Walk With Brothers
3. Golden Thrones
4. Cornelia
5. To Turn The Tables
6. Open Eyes
7. Technicoloured Eyes
8. Paving Stones
9. Dream Beyond A Dream
10. Brody
11. Rise From The Flames

Kingfisher Sky @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Setlist Phantom Elite:
1. Intro
2. Above The Crowd
3. Revelation
4. Spectrum Of Fear
5. Another Day
6. Every Man For Himself
7. Lockdown
8. Wasteland
9. Rise From Dawn
10. Siren's Call
11. Outro

Phantom Elite @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Setlist Shadowrise:
1. Lost In Time
2. To Live And Die For
3. Django
4. Evil Conductor
5. The Chosen Vessel
6. Power Of The Moonlight
7. Escape From Shadow Island
8. Cryptkeeper
9. Echoes
10. Cursed
11. Atlantis

Shadowrise @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Setlist Dream Ocean:
1. Inception
2. Beyond The Greed
3. Everstorm
4. Somewhere Untouched
5. Wolfheart
6. The Last Dance
7. Hain
8. Never Enough
9. Forever
10. Island Of Dreams

Dream Ocean @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Setlist Beyond God:
1. The Collector
2. Dying To Feel Alive
3. When Lightning Strikes
4. Destination Darkness
5. Shade And Light
6. Helios
7. Memories
8. Prince Creep
9. Sonambula
10. Stronger
11. No Other Way

Beyond God @ The Box, Hilvarenbeek, 15 april 2018

Met dank aan Henk Brouwer voor de foto's.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.