Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2018

Alter Bridge en As Lions
Op 11 oktober 2017 in De Oosterpoort, Groningen
Een review door Marcel
Foto's door Niels Knelis

Hardrockformatie Alter Bridge bracht in 2016 zijn vijfde studio-album The Last Hero uit. Eerder dit jaar bracht de tour voor deze plaat de groep al naar Tilburg en was het viertal ook te zien in Dessel tijdens Graspop Metal Meeting Festival. Kenbaar krijgt het collectief niet genoeg van onze regio en dat zorgde ervoor dat de mannen nog een keer terugkwamen, maar dit keer exclusief in het Hoge Noorden. Groningen was the place to be en in de zo goed als uitverkocht Oosterpoort speelde Alter Bridge een wervelende set, met als support het uit Engeland afkomstige As Lions.

As Lions bestaat grotendeels uit leden van de opgeheven metalcoreband Rise To Remain. De sound waar de formatie nu mee probeert door te breken, is echter heel anders en valt het beste te omschrijven als heavy rock met een vleugje metal. Zanger Austin Dickinson weet wel hoe hij op de planken moet staan, die kunst is hem feilloos bijgebracht door vader Bruce (bekend van een ander Engels bandje, die ook wel eens in Nederland optreedt). Aan motivatie geen gebrek bij de heren en vooral Dickinson is overal op het podium te vinden en probeert het publiek te betrekken bij de show. Dat lukt hem aardig. Voorin krijgt hij veel mensen mee en aan het applaus te horen, wordt de muziek gewaardeerd. Vooral het laatste is bijzonder, want er is muzikaal weinig interessant aan As Lions. Elke keer na een beloftevol en wat harder intro wordt het gas teruggenomen en schotelt de band melodramatische hardrock voor.

As Lions @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017

Het geluid is in het begin dramatisch: de zang en gitaren worden compleet overstemd door de bas en drums. De groep is voor het eerst in Nederland en mag met een set van negen nummers zich uitgebreid voorstellen. Ondanks dat er potentie in de muziek doorschemert, mist in bijna elk nummer de pit om er iets memorabels van te maken. Dat gezegd hebbende slaat het enthousiasme over op het publiek en heeft As Lions ongetwijfeld bij velen wel een goede indruk achtergelaten.

Dan is het na het ombouwen tijd voor de band die De Oosterpoort zo goed als uitverkocht weet te krijgen. Alter Bridge is inmiddels al jarenlang een vaste waarde in het rocklandschap en stelt eigenlijk nooit teleur. Alle vijf albums die de formatie heeft uitgebracht, staan vol met ijzersterke songs en ook de onlangs uitgebrachte concertregistratie Live At The O2 Arena laat een indrukwekkende machine horen. Wanneer het optreden aanvangt, komen de heren één voor één het podium opgelopen. Uiteraard is het meeste applaus voor het duo Mark Tremonti en Myles Kennedy.

Alter Bridge @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017

Voor de fans is het afwachten wat voor nummers er voorbij gaan komen vanavond. Alter Bridge gooit per concert de setlist om en begint vandaag met van het album Blackbird (2007) afkomstige Come To Life.

Van een showelement is in het begin nog weinig sprake. Het kwartet speelt zijn muziek met verve, maar zoekt de eerste vijf tracks geen enkele communicatie met het publiek. Strak geconcentreerd worden Farther Than The Sun, Addicted To Pain, Ghost Of Days Gone By en The End Is Near gespeeld. Op de uitvoering is dan ook niets aan te merken. Het geluid staat goed en er worden geen fouten gemaakt. Desondanks mist de binding met het publiek. Pas wanneer het fabuleuze Cry Of Achilles ingezet wordt, neemt Myles de tijd om het publiek toe te spreken. Het nummer vormt meteen een hoogtepunt van de avond, maar blijkt slechts een kleine voorbode van wat er nog komen gaat. Het stevige Crows On A Wire van de laatste plaat is namelijk ook zo'n geweldige track, waarbij vooral de sterke riffs van Tremonti goed uit de verf komen. Daarna krijg de gitarist alle gelegenheid om zichzelf in het middelpunt te zetten met het door hem gezongen Water Rising.

Alter Bridge @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017

Dan volgt een bijzonder memorabel middenstuk. Myles Kennedy komt alleen het podium op om een akoestische vertolking te doen van Watch Over You. IJzersterk gezongen en gespeeld zorgt hij voor kippenvel in de zaal. Het applaus is dan ook overweldigend en terecht. Als vervolgens Mark Tremonti zich naast hem voegt en een akoestische versie van de emotionele ballade In Loving Memory inzet, verlengt het kippenvelmoment zich en is wederom luid gejuich en applaus niet meer dan terecht. Daarna is het tijd voor weer wat meer tempo en daar zorgen tracks als Isolation en Metalingus voor, maar al snel zorgt Blackbird wederom voor een hoogtepunt. Het blijft altijd wachten in dat nummer tot die geweldige solo komt en het is mooi om te zien hoe Myles Kennedy de opzet geeft en Tremonti vervolgens inhaakt en de solo krachtig afmaakt. Het zijn ook deze twee heren die het meest positief opvallen vanavond, maar dat zegt niets over de kwaliteiten van Brian Marshall (bas) en Scott Phillips (drums). Het duo straalt kracht uit en spelen voortreffelijk. Ze zijn alleen wat minder zichtbaar en blijven voornamelijk op de achtergrond.

Na Open Your Eyes volgt er nog een encore bestaande uit Show Me A Leader, een gitaarduel tussen Mark en Myles en dan is het Rise Today dat het concert afsluit. Nog een keer kan het publiek Alter Bridge een uitzinnig applaus geven en aan de blije gezichten van de artiesten wordt dit gewaardeerd. Het kwartet staat live altijd garant voor kwaliteit, maar vanavond was uitzonderlijk goed.

Alter Bridge @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017

Setlist Alter Bridge
1. Come To Life
2. Farther Than The Sun
3. Addicted To Pain
4. Ghost Of Days Gone By
5. The End Is Near
6. Cry Of Achilles
7. Brand New Start
8. Crows On A Wire
9. Water Rising
10. Watch Over You
11. In Loving Memory
12. Ties That Bind
13. Isolation
14. Metalingus
15. Blackbird
16. Open Your Eyes
17. Show Me A Leader
18. Rise Today

Alter Bridge @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017
Alter Bridge @ Oosterpoort, Groningen, 11-10-2017

Met dank aan Niels Knelis voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]