Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-07-2018

Evergrey en Need
Op 28 september 2017 in Metropool, Hengelo
Een review door Jeffrey
Foto's door Vincent de Jong

En toen was het donker in Hengelo. Plotseling is er een stroomuitval in Metropool, vlak voordat Need begint te spelen. De Griekse progformatie staat op deze donderdagavond in het voorprogramma van hoofdact Evergrey. Gelukkig is een monteur snel ter plekke zodat de concertavond met kwartier vertraging toch van start kan gaan. Jeffrey is erbij en doet verslag.

Begin dit jaar bracht Need in eigen beheer zijn vierde full-length Hegaiamas: A Song For Freedom uit. Vier van de vijf nummers komen vandaag van die plaat. Mother Madness is dus de enige oudere track. De Zuid-Europeanen maken tegenwoordig groovy prog die soms doet denken aan Pain Of Salvation, Riverside en Dream Theater. Het wijkt wat af van de meer proggy alternatieve metal met grunge-invloeden uit het verleden. Toch is juist Mother Madness dankzij de diversiteit een van de hoogtepunten van de set. Doomriffs uit de seventies, groove en grunge gaan goed samen. Het nummer is memorabel en lekker om op mee te bewegen.

Ook op het podium is er veel beweging. Live komen de songs beter tot hun recht dan op plaat. Niet alle details, maar genoeg om in toenemende mate te overtuigen. Jon V. is echter geen begaafd zanger. Slechts tijdens Tilikum komt zijn zang goed tot zijn recht, mede dankzij de beleving in de performance. Tilikum en Remory behoren samen met Mother Madness tot de hoogtepunten van de set. Het is met name drummer Stelios die de meeste indruk maakt. In het begin van het optreden nemen de toeschouwers een afwachtende houding aan, maar het applaus wordt steeds sterker naar mate de set vordert. Need wint tijdens zijn set nieuwe fans door een goede uitvoering en een show met veel beleving.

Need @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Het overgrote deel is vanavond echter voor Evergrey gekomen. De kleine zaal staat vol met fans en liefhebbers. Vanaf het eerste moment van Solitude Within zit de sfeer er dan ook in. Het geluid staat hard, doch definieerbaar. De 'progressieve' metal van de Zweden heeft vandaag veel power. Als het met Mark Of The Triangle er wat rustiger aan toegaat, is de baslijn van Johan Niemann goed te horen. Het zijn veelal de gave riffs, zoals die in The Fire en al eerder in Solitude Within, die de toon van de muziek bepalen. Ook het drumwerk van Jonas Ekdahl verdient een compliment. De backingtrack van Distance is goed hoorbaar. Door het hoge volume komt het toetsenwerk van Rikard Zander niet altijd goed tot zijn recht.

Evergrey @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Frontman Tom Englund bedankt de fans voor hun komst. Hij is echter nog niet tevreden met de reactie uit de zaal. "Come on, it's not a church". Het publiek reageert en even later lijkt hij tevredener: "We're getting there." Ook al zit er duidelijk wat slijtage op de stem van Englund, hij onderscheidt zich in bijvoorbeeld Black Undertow en Words Mean Nothing, dat mooi overgaat in Missing You. Over My Allied Ocean verklaart hij dat dat het snelste Evergrey-nummer is. Daartegenover staat Words Mean Nothing / Missing You, "for people who don't need distortion all the time". Exemplarisch voor het tweede deel van de set, dat meer afwisseling bevat dan het eerste. Het is een aaneenrijgen van hoogtepunten. Tijdens Broken Wings vullen de harmonieuze leads de ruimte en tijdens The Grand Collapse laten de bandleden het beste van zichzelf horen: gave riffs, het keyboardwerk dat goed tot zijn recht komt en vette riffs.

Evergrey @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Ook de toegift is uitstekend. Tijdens de reguliere set was de show vooral degelijk en professioneel, tijdens de toegift is er meer beweging op het podium, meer ontspanning en zijn er onderlinge grappen. Vermeldenswaardig is het synchrone headbangen van de bandleden tijdens Recreation Day en het meeklappen van de fans met A Touch Of Blessing (met fraaie leads). Tom vraagt zich af wie er morgen moet werken. Dat blijken er velen te zijn in de zaal. "That sucks!" om eraan toe te voegen dat de bandleden morgen ook weer gewoon aan het werk moeten. Het werk dat ze vandaag leverden, was van goede kwaliteit ondanks dat niet alle details goed doorkwamen en er wat sprake is van slijtage. De bezoekers zijn echter tevreden en praten met de bandleden nog even na of keren tevreden huiswaarts.

Evergrey @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Setlist Evergrey:
1. Intro
2. Solitude Within
3. Mark Of The Triangle
4. Leave It Behind Us
5. The Fire
6. Distance
7. A New Dawn
8. Black Undertow
9. My Allied Ocean
10. Words Mean Nothing / Missing You
11. I'm Sorry (Dilba-cover)
12. Broken Wings
13. The Grand Collapse

Toegift:
14. When The Walls Go Down
15. Recreation Day
16. A Touch Of Blessing
17. King Of Errors

Evergrey @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Setlist Need:
1. Rememory
2. Alltribe
3. Mother Madness
4. Tilikum
5. Hegaiamas

Need @ Metropool, Hengelo, 28 september 2017

Met dank aan Vincent de Jong van Metropool voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]