Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-07-2018

Papa Roach en The Charm The Fury
Op 29 september 2017 in 013, Tilburg
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Zo'n twee maanden geleden is zanger Jacoby Shaddix van Papa Roach na vijf jaar opnieuw aan zijn stembanden geopereerd. Aangezien men er nu op tijd bij was, kon de Europese tour gewoon doorgaan. Door de slechte albumverkopen is het tegenwoordig zaak om zeer intensief te touren zodat de schoorsteen blijft roken. Wellicht kan het voor Papa Roach geen kwaad om zo af en toe even rust te nemen om Shaddix zijn stem op adem te laten komen.

Wie ook op adem moest komen, is Frank Carter. De zanger van het voorprogramma Frank Carter & The Rattlesnakes. Hij heeft de hele Europese tournee met Papa Roach afgezegd om geestelijk tot rust te komen. Deze eerlijke en open manier van communiceren verdient lof in een tijd waarin veel mensen een ideaal Facebook-leven lijden. Heel jammer, maar beter zo dan weer een rockzanger die zich het leven ontneemt.

In plaats daarvan kregen we het Amsterdamse The Charm The Fury onder aanvoering van zangeres Caroline Westerdorp. De ster van deze band is na de deal met Nuclear Blast en het laatste album snel rijzende met veel optredens op festivals (waarvan zelfs enkele in Amerika). Vanaf 25 oktober tot half november tour de band door Europa als special guest op de Maximum Evocation-tour met Eluveitie en Amaranthe. Een maand later start op 25 november de eerste Nederlandse headlinetour. The Charm The Fury is een ingespeelde machine en vuurt een half uur lang zijn metalcore op het publiek af. Het is misschien iets te hard en te 'metal' voor de Papa Roach-fans, maar de dame en heren van The Charm The Fury laten zien dat ze klaar zijn voor een volgende stap. Hopelijk lukt het ze om die te nemen, want ze verdienen het op basis van zowel hun muziek, inzet als liveprestaties.

The Charm The Fury @ 013, Tilburg, 29-9-2017

In een bijna uitverkochte 013 start Papa Roach met het titelnummer van het laatste album Crooked Teeth. Het is meteen één van de beste nummers van dat album dat weer meer nu-metal is door vele raps en hiphopinvloeden. Er wordt zeer sterk doorgegaan met Getting Away With Murder en Between Angels And Insects. Face Everything And Rise van het slappe gelijknamige album past live goed bij de ijzersterke opening.

Papa Roach @ 013, Tilburg, 29-9-2017

Jacoby Shaddix is bijzonder goed bij stem. De ADHD-zanger rent en vliegt over het podium zoals we dat van hem gewend zijn en zingt/rapt er lustig op los. Ook de rest van de band is in uitstekende vorm en ook dat is bijna een vanzelfsprekendheid. Wat niet vanzelfsprekend is, is dat een band een nieuw nummer speelt dat nog niet is uitgebracht. Met Geronimo krijgen we een nieuwe song te horen die in de lijn van het laatste album ligt.

Hierna spreekt Jacoby het enthousiaste, jonge publiek toe en vraagt of het nog meer uit zijn dak wil gaan dan het al doet bij Born For Greatness, dat de volgende single wordt. Er wordt vanavond gefilmd voor een videoclip. Dit is niet tegen dovemansoren gezegd. Het publiek gaat los en kan zichzelf over een paar weken terugzien in de clip. Met She Loves Me Not en Scars worden nog twee favorieten gespeeld.

Papa Roach @ 013, Tilburg, 29-9-2017

Hierna volgt het zwakke Periscope en het al even saaie Gravity waarna de Blur-cover Song 2 een welkome afwisseling is. Men had hier van mij ook een sterk eigen nummer kunnen spelen, waarbij ik denk aan Change Or Die van Metamorphosis. Dat is echter waarschijnlijk te 'metal' en wijkt te veel af van de rap- en hiphopkoers van het laatste album Crooked Teeth. Ondanks dat is het een meer dan aardig album in vergelijking met de zeer tegenvallende albums The Connection (2012) en FEAR (2015), maar nog steeds geen vergelijk met hetgeen tot en met The Paramous Sessions is uitgebracht. In de setlist zijn zes nummers van Crooked Teeth, een nieuw nummer en een cover opgenomen. Het voornamelijk jonge publiek waardeert de rap en hiphop en lijkt niet echt te zitten wachten op metalgeoriënteerde rock. Je kan dus zeggen dat Papa Roach weet wat de fans willen en dat krijgen ze. Aan de positieve reacties te zien komt het publiek bij het volgende concert weer. Kortom, met een goed album in de pocket en een jonge aanhang kan Papa Roach voorlopig nog vooruit.

Papa Roach @ 013, Tilburg, 29-9-2017

Setlist:
1. Crooked Teeth
2. Getting Away With Murder
3. Between Angels And Insects
4. Face Everything And Rise
5. Geronimo
6. Born For Greatness
7. She Loves Me Not
8. Scars
9. Periscope
10. Gravity
11. Song 2 (Blur-Cover)
12. Traumatic
13. Forever
14. American Dreams
15. Lifeline
16. Help

Toegift:
17. None Of The Above
18. Dead Cell
19. Last Resort
20. To Be Loved

Papa Roach @ 013, Tilburg, 29-9-2017br Papa Roach @ 013, Tilburg, 29-9-2017

[ Terug naar de Concert Reviews ]