Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-07-2018

Ayreon Universe
Op 16 september 2017 in 013, Tilburg
Een review door Tonnie

Vijftien jaar (min twee weken) na de tour van Star One en twee jaar (min een paar dagen) na The Theater Equation breken de eerste echte Ayreon-liveshows aan. Drie avonden achter elkaar is poptempel 013 tot de nok toe gevuld met Ayreonauts van over de hele wereld. Net als op de albums is de verzameling muzikanten bij deze optredens indrukwekkend: zestien zangers en zangeressen en tien instrumentalisten vullen het podium in de twee en een half uur durende shows. Als klap op de vuurpijl speelt en zingt het brein achter Ayreon, Arjen Lucassen, ook nog enkele nummers mee. We waren erbij op de tweede avond.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

We beginnen bij het begin, namelijk bij het eerste album The Final Experiment. Mike Mills komt in een futuristisch pak (inclusief lasers) de proloog vertellen, waarna Edward Reekers ten tonele verschijnt voor Dreamtime. Later in de avond komt hij nog terug voor enkele oudere songs. Na Abbey Of Synn wordt het duidelijk dat we niet alles in chronologische volgorde krijgen, want 01011001 en The Theory Of Everything worden al snel aangeboord. De plek van Bob Catley wordt in River Of Time overgenomen door Marco Hietala (Nightwish), die samen met Hansi Kürsch (Blind Guardian) helemaal losgaat. Even later vervangt Tommy Karevik (Kamelot) Bruce Dickinson in een gepassioneerde uitvoering van Into The Black Hole.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Dat de nummers iets ander gearrangeerd zijn, is geen probleem. Zo wordt publieksfavoriet Valley Of The Queens niet alleen door Anneke van Giersbergen gezongen, maar krijgt ze hulp van Floor Jansen (Nightwish) en Marcela Bovio (Stream Of Passion). Hierdoor krijgt het nummer nog meer kleur en de toch al uitbundige zaal wordt nu helemaal wild. Bovio staat overigens de rest van de avond vooral in het achtergrondkoor, maar krijgt ook enkele malen nog tijd in de spotlights, zoals later in de show in een duet met Edward Reekers in afsluiter Day Eleven: Love. Sommige nummers zijn wat ingekort, vooral om praktische redenen. Enkele instrumentale stukken ontbreken, waardoor er meer songs gespeeld kunnen worden. Zo wordt Van Age Of Shadows alleen het eerste hoofdstuk gespeeld, waardoor het 'binaire' stuk van Anneke van Giersbergen helaas ontbreekt.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Het meest in het oog springend op Ayreon-albums zijn de vele zangers en zangeressen. Bij de shows is dat niet anders, maar de band is ook niet mis. De kern bestaat vooral uit de muzikanten waar Lucassen vaker mee werkt: Ed Warby achter de drumkit, Joost van den Broek op keyboards, Marcel Coenen op gitaar en Johan van Stratum op de basgitaar. Ook celliste Maaike Peterse, fluitist Jeroen Goossens en violist Ben Mathot zijn geen onbekenden bij Ayreon. Gitarist Ferry Duijsens is volgens mij de enige die nooit op een Ayreon-album meegedaan heeft. De Ayreonauts kennen hem echter wel van The Gentle Storm.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Naast de wisseling van zangers en zangeressen bij elk nummer gebeurt er nog meer. Zo is er aardig wat vuurwerk gedurende de hele avond en ook zijn er nog een aantal gastmuzikanten. Peter Vink (tegenwoordig in Knight Area) speelde destijds mee op de Star One-albums en de bijbehorende shows en maakt vandaag zijn opwachting met zijn roze basgitaar tijdens Intergalactic Space Crusaders, waarin Damian Wilson (Threshold) en Maggy Luyten (Nightmare) de vocalen verzorgen. Het samenspel tussen die twee is fantastisch. Het is gelukkig niet het enige Star One-nummer in de show, al blijft de tweede Star One-plaat vanavond wel afwezig. Tijdens Comatose verzorgt Rob Snijders de percussie terwijl zijn vrouw Anneke in duet gaat met Jonas Renkse (Katatonia). Later kruipt Snijders nog achter de kit van Ed Warby om nog een nummertje mee te drummen.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Kort daarna is het moment waar de hele zaal op wacht: Arjen Lucassen betreedt het podium! Met zijn gitaar verschijnt hij tussen de podiums van Joost van den Broek en Ed Warby in, wat tot een oorverdovend gejuich in de zaal leidt, waarna de band The Castle Hall inzet. Na het nummer richt de zelfbenoemde kluizenaar zich tot het publiek. In een geëmotioneerde toespraak bedankt hij de crew, de muzikanten en natuurlijk de fans. Een speciaal dankwoord is er voor zijn vriendin Lori en de man die hij liefkozend 'lul' noemt: Joost van den Broek. Als er dan ook nog eens heel groot 'lul' op het scherm verschijnt ligt de zaal dubbel van het lachen. Minder leuk wordt het daarna, althans volgens Arjen zelf: hij gaat namelijk zingen. In Amazing Flight krijgt hij hulp van Jay van Feggelen (Bodine). Daarna volgt nog de feestelijke afsluiter, hitsingle Day Eleven: Love, voordat de lichten uitgaan.

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Een concert is echter pas afgelopen als de lichten in de zaal áángaan. Na een korte pauze in het donker krijgen we nog een toegift. Hierin doet werkelijk iedereen mee. Het refrein van The Eye Of Ra (van het eerste Star One-album) wordt op het eind dan ook door iedereen gezongen. Hiermee komt er een einde aan een geweldige avond. Wie aanwezig was bij een van deze drie shows, gaat naar huis wetende dat hij of zij een bijzonder optreden gezien heeft. Dit gaan we niet snel nog een keer zien...

Of toch wel...?

Setlist:
1. Prologue
2. Dreamtime
3. Abbey Of Synn
4. River Of Time
5. Prologue: The Blackboard
6. The Theory Of Everything, Part 1 & 2
7. Merlin's Will
8. Waking Dreams
9. Dawn Of A Million Souls
10. Valley Of The Queens
11. Ride The Comet
12. Star Of Sirrah
13. Comatose
14. Day Sixteen: Loser
15. And The Druids Turn To Stone
16. The Two Gates
17. Into The Black Hole
18. Actual Fantasy
19. Computer Eyes
20. Magnetism
21. Age Of Shadows
22. Intergalactic Space Crusaders
23. Collision
24. Everybody Dies
25. The Castle Hall
26. Amazing Flight
27. Day Eleven: Love

Toegift:
28. The Eye Of Ra

Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017
Ayreon Universe @ 013, Tilburg, 16-9-2017

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]