Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-04-2018

An Evening With Primus
Op 14 juni 2017 in 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door William van der Voort

Primus sucks! Of je de muziek van het bijzondere gezelschap nu ligt of niet, die uitspraak is voor beide kampen van toepassing. De experimentele rockgroep uit San Francisco staat vanavond in 013 in Tilburg zonder voorprogramma, dus het is “An evening with Primus”. Het is altijd de vraag hoe laat het optreden begint en hoe lang het duurt. Op de dag zelf werd er nog een wijziging doorgegeven. Jeffrey nam het zekere voor het onzekere en was er op tijd bij om verslag te doen.

Het optreden is niet uitverkocht, maar de grote zaal van de concerttempel in de textielstad is zeer goed gevuld. Zodanig zelfs dat bijna het bordje met de tekst "sold out" opgehangen kan worden. Het publiek is gemêleerd. Metalfans, freaks, mensen in nette uitgaanskleding, alternatieve rockers; alles komt bij elkaar om Primus te zien spelen. De avond bestaat uit twee sets met ongeveer een half uur pauze ertussenin. We beginnen om 20.15 uur, een kwartier eerder dan de oorspronkelijke aanvangstijd, maar een kwartier later ten opzichte van het herziene programma.

De eerste set is vooral experimenteel, met een draaiorgelmelodie als intro. Het trio speelt van de meeste nummers lange versies. Het optreden heeft daardoor een jamsessie-achtig karakter, waarin het er vaak rustig aan toegaat. Wel is het nu en dan genieten van de gitaarpartijen van Larry ‘Ler’ LaLonde, het drumspel van Tim ‘Herb’ Alexander en het baswerk van Les Claypool, dat uiteraard prominent in de mix staat. De songs hebben af en toe een psychedelisch karakter, mede dankzij de projecties op een groot scherm achter Tim.

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

Woorden tussendoor zijn er lange tijd niet. Het drietal laat de muziek spreken en dat gaat ze beter af. Doordat het tempo vaak laag ligt, hoop je op bepaalde momenten op wat meer pit. Het aanvankelijk zeer enthousiaste publiek reageert dan ook iets minder halverwege de set, maar er spreekt wel veel waardering uit de reactie. Mr. Krinkle (met clip op de achtergrond) en Harold On The Rocks, dat de eerste set afsluit, zijn de favorieten van het grootste deel van het publiek. Les staat een paar nummers lang met zijn elektrische contrabas op het podium en heeft tijdens Mr. Krinkle een masker op. Verder is er de eerste vijf kwartier nauwelijks beweging. De bij de songs passende videobeelden zorgen voor het nodige extra vermaak. In de pauze worden er twee filmpjes van Popeye getoond, een onderhoudend intermezzo.

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

In de tweede set gaat het tempo wat vaker omhoog en dat levert meer beweging in de zaal en op het podium op. De nummers zijn in een aantal gevallen wat compacter. Zo volgt Too Many Puppies snel op Pudding Time. Dit duo levert veel springende en meezingende fans op. Daarna valt er ook voldoende te genieten, bijvoorbeeld met Over The Falls en American Life. Meerdere hits komen dus langs, al ontbreekt Tommy The Cat. Behalve compacte tracks is er ook terecht applaus voor LaLonde, die met een gitaarsolo imponeert, waar in het eerste deel Alexander al ruimte kreeg voor een drumsolo. Zo staat niet alleen Claypool in de schijnwerpers, maar is er veel aandacht voor de andere twee bandleden.

In het tweede deel van de set is Claypool wat meer aan het woord tussen de tracks door. Het is wat rumoerig in de zaal en daardoor is niet alles wat hij zegt goed te horen. Hij vertelt hij dat hij normaliter pas na anderhalve week herstelt van een jetlag, maar dat hij zich met het enthousiaste publiek prettig voelt. Voorafgaand aan My Name Is Mud waarschuwt Les een dame die dichtbij de pit staat dat het er wel eens wild aan toe zou kunnen gaan. Hij stelt haar gerust door te melden dat een sterke kerel naast de dame haar wel zal beschermen. Zo zijn er nog een paar momenten waarop hij kort het woord neemt.

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

De toegift begint met het nieuwe Seven, een progressieve track “about doglems” met een 7/8 maat en diverse twists. Daarna volgen het gave, psychedelische Southbound Pachyderm en afsluiter Wyona’s Big Brown Beaver, waarbij de fans nog één keer mogen springen. Primus gaf, in tegenstelling tot Five Finger Death Punch een paar dagen eerder, de fans waar voor zijn geld met een vermakelijke set met zowel verrassende songs en moves als hits. Na ruim dertig jaar laten de Amerikanen zich nog altijd van een positieve en eigenzinnige kant horen en zien, al mag er wel wat meer beleving in de presentatie. Met Seven is er vertrouwen in een interessant nieuw album.

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

Met dank aan William van der Voort van Cloakture Photography voor de foto's.

Setlist:
1. Those Damned Blue Collar Tweekers
2. Last Salmon Man
3. Frizzle Fry
4. Fisticuffs
5. Jilly On Smack
6. Mr. Krinkle
7. Drums & Whamola
8. Eleven
9. Harold Of The Rocks

10. Toys Go Winding Down
11. HOINFODAMAN
12. Pudding Time
13. Too Many Puppies
14. Sgt. Baker
15. American Life
16. Over The Falls
17. Lee Van Cleef
18. My Name Is Mud
19. Jerry Was A Racecar Driver

Toegift:
20. Seven
21. Southbound Pachyderm
22. Wynona’s Big Brown Beaver

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

Primus @ 013, Tilburg, 14 juni 2017

[ Terug naar de Concert Reviews ]