Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album ooit van Belgische bodem?

Aborted - Goremageddon [2003]
Acid - Maniac [1983]
Agathocles - Razor Sharp Daggers [1995]
Amenra - Mass VI [2017]
Ancient Rites - Dim Carcosa [2001]
Belgian Asociality - Belgian Asociality [1988]
Brutus - Unison Life [2022]
Channel Zero - Unsafe [1994]
Cyclone - Brutal Destruction [1986]
Emptiness - Nothing But The Whole [2014]
Enthroned - Prophecies Of Pagan Fire [1995]
Evil Invaders - Feed Me Violence [2017]
Fleddy Melculy - Helgië [2016]
Irish Coffee - Irish Coffee [1972]
Iron Mask - Hordes Of The Brave [2005]
Killer - Wall Of Sound [1982]
Oathbreaker - Rheia [2016]
Ostrogoth - Ecstasy And Danger [1984]
Pantheïst - O Solitude [2003]
Psychonaut - Unfold The God Man [2018]
Steak Number Eight - The Hutch [2013]
Target - Master Project Genesis [1988]
Thurisaz - Scent Of A Dream [2004]
Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed [2015]
een andere Belgische langspeler

[ Uitslag | Enquêtes ]

    21 maart:
  • Enslaved, Svalbard en Wayfarer
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 22 maart:
  • Carnifex, Revocation, Aborted en Vexed
  • Metal Battle Veldslag West
  • Suicidal Angels, Fusion Bomb en Crimson Fire
  • 23 maart:
  • Sinister, The Monolith Deathcult en Aran Angmar
  • Sister May
  • Verval en Ter Ziele
  • Vltimas
  • 24 maart:
  • Atheist, Cryptopsy en Almost Dead
  • Extermination Dismemberment en Shoot The Messiah
  • Lowest Creature, The Breed en Bladecrusher
  • Marcel Coenen & Friends
  • Taake, Nordjevel en Theotoxin
  • Vltimas, Legion Of The Damned en Kjeld
  • W:O:A Metal Battle Veldslag West
  • 25 maart:
  • Mr. Big
    19 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • The Warning
  • Wishbone Ash
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aksu Hanttu (Entwine) - 45
  • Alex Dubé (Icewind) - 41
  • Axel Johann (Boomerang) - 50
  • Billy Sheehan (Steve Vai) - 71
  • Brann Dailor (Mastodon) - 49
  • Brant Bjork (Kyuss) - 51
  • Dirk Zelmer (Galloglass) - 52
  • Frank Claussen (Theatre Of Tragedy) - 48
  • George Thanasopoulos (Airged L'amh) - 51
  • Jacob Hellner (producent) - 63
  • Jessica Thierjung (Xandria) - 43
  • Sebastjan Mulej (Brutart) - 45

Vandaag overleden:
  • Jeff Ward (Nine Inch Nails) - 1993
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne) - 1982
Concertreview

Xandria, Metaprism en Scenario II
Op 28 april 2017 in Dynamo, Eindhoven
Tekst door Jeffrey
Foto's door Hugues Timmermans
Maar liefst drie jarigen vandaag in Dynamo te Eindhoven: organisator Ton Dekkers, drummer Gerit Lamm van Xandria en drummer James Clarke van Metaprism. Voor hoofdact Xandria is de het de enige show in Nederland tijdens het eerste deel van de Tour Of Dimensions. Behalve het Engelse Metaprism staat het Eindhovense Scenario II als supportact op het programma. Jeffrey bezocht het verjaardagsfeest en doet verslag.

Allereerst is het podium voor Scenanario II. De in 2005 opgerichte groep bestaat momenteel uit gitarist/toetsenist/componist Mark van Doren, zangeres Myrthe van Beest, zanger Coen Takak, drummer Bastiaan Koster en bassiste Liza Hoek. Live is Simone van Straten (Sisters Of Suffocation) van de partij voor de gitaarpartijen. In 2010 verschijnt Uniforms Of Death en pas recentelijk opvolger A New Dawn. Daarop laten de muzikanten een mix horen van melodeath uit de Gothenburgschool, symfoblack à la Dimmu Borgir en een mix van mannelijke extreme vocalen en epische, vrouwelijke zang. Het gevolg is een veelzijdige, gelaagde mix die het op plaat erg goed doet, maar vandaag helaas live niet goed uit de verf komt. Dat heeft vooral met de geluidsmix te maken. Daarin mist eenheid en definitie. De snelle stukken verzanden in een wat modderig geheel en de cleane zang valt af en toe weg. Erg jammer, want zo komen de sterke kanten en de sfeer van de muziek slechts in beperkte mate over. Het is bovendien jammer dat bepaalde gitaarpartijen van backingtrack klinken in plaats van dat ze live gespeeld worden (Supremacy en The Promised Wasteland) en dat terwijl er twee muzikanten met een gitaar op het podium staan.

Scenario II @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Ondanks het matige geluid is toch te horen dat het titelnummer van de tweede plaat (die in zijn geheel gespeeld wordt op de laatste twee nummers na), het energieke Awake (goed twingitaarwerk), het dynamische Rapture (met memorabele cleane zang, maar de samenkomst van extreme vocalen en cleane zang werkt hier minder dan op plaat) en het afsluitende Disclosure (wederom mooi refrein) prima nummers zijn. Door het grote gevaarte dat drumstel voor Xandria heet, is er voor de bandleden een zeer beperkte bewegingsvrijheid. Toch laat iedereen zich wel zien, al mag ook in de presentatie wat meer eenheid komen. Mark en Liza zijn trots en stralen speelplezier uit, Simone mag dat wat meer doen. Coen is zeer actief. Myrthe spreekt het publiek toe tussen de nummers door (volgende keer niet meer door een intro heen praten, want dan kan niemand je verstaan). Ze staat halverwege Awake en later nogmaals in de sfeervolle spotlights. Een zeer geslaagd showelement, mede dankzij een mooie lichtshow. Zo zijn er dus beslist positieve zaken te melden, maar is het ook duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Het was slechts de tweede keer dat Scenario II de nieuwe set speelde, dus van een automatisme kan ook nog geen sprake zijn.

Scenario II @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

In 2015 wist Metaprism de vierde plek te bereiken in de Wacken Metal Battle. Een uitstekende prestatie van de formatie die in 2012 is opgericht door gitarist Ollie Roberts. Hij schreef samen met zangeres Theresa Smith de eerste songs in Bournemouth. Vocalist Jut Tabor vond aansluiting en later volgden gitarist Callum Downing, bassist Max Willus en drummer James Clarke. Na een ep volgt het debuutalbum The Human Encription in 2015. Begin 2016 verlaat Jut de band. Zijn opvolger is Joey Draper. Hij is te horen in de single Catharsis. Deze nieuweling staat vandaag op de setlist, naast nummers van het debuutalbum en Lost In The Dark van de ep.

Metaprism @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

De Engelse band die energieke, moderne, melodieuze metal (met core-elementen) ten gehore brengt, is gezegend met een betere geluidsmix dan Scenario II, maar het is nog steeds niet ideaal. De muziek heeft er minder last van, want deze is minder gelaagd en complex dan die van de openingsact. Het geheel ligt daardoor beter in het gehoor. Zo valt de samenzang in positieve zin op in Reload en ook Deceive The Afterlife (met bassdrop, favoriet van Joey) en Nebula krijgen de handen op elkaar. Net als bij Scenario II doet de rookmachine zijn werk en over werk gesproken: de bandleden staan er zeer actief bij. Met name de bassist laat zich regelmatig zien. Hij is zelfs een paar keer aan het springen. Even later is Theresa aan het dansen. Die energie komt goed over op de bezoekers. Het publiek komt steeds meer in beweging en ze klappen mee op de beat. Theresa zingt prima en in Catharsis geeft ze nog een extra rauw randje aan haar stem mee.

Zoals gezegd is de samenzang een pluspunt. De extreme vocalen van Joey zijn evenwel minder sterk dan die van zijn voorganger. Wat verder niet zo goed uit de verf komt, is het soleerwerk (zacht in de mix). Bovendien blijft de leadgitarist op de achtergrond als hij soleert. Gemiste kans dat hij niet naar voren stapt. Wie wel in de spotlights gezet wordt, is de jarige drummer James Clarke, die als een beest aan het drummen is. Het enthousiaste Metaprism wint fans, maar moet wel uitkijken hetzelfde trucje niet te veel te herhalen. Het zestal eindigt een vermakelijke en energieke set met het sterke Lost In The Dark.

Metaprism @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Veruit de meeste bezoekers zijn vandaag voor Xandria gekomen. Er zijn zelfs fans uit Engeland, Duitsland en Frankrijk aanwezig. De zaal is goed gevuld met een paar honderd toeschouwers en de sfeer zit er al snel in met Where The Heart Is Home van het nieuwe Theater Of Dimensions. Zo staan er nog wel meer tracks van het nieuwe album op de lijst: Call Of Destiny, Forsaken Love, Death To The Holy, We Are Murderers (We All) en Burn Me. Op de vraag wie van de bezoekers de nieuwe plaat al in bezit heeft, gaan er echter nog niet veel handen omhoog en als Dianne vraagt: “Who downloaded it illegaly?”, houdt men zich wijselijk stil. Alleen de jarige drummer Gerit Lamm steekt zijn hand op tot hilariteit van iedereen in de zaal.

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Het duurt tot Forsaken Love dat het geluid goed afgesteld staat. Tot dit tijd staat het volume veel te hoog, pijnlijk voor de oren. Daarna is het veel prettiger om te luisteren naar de symfonische tracks. Vooral naar de stem van Dianne, één van ’s Nederlands beste zangeressen op metalgebied. Ze haalt moeiteloos de hoogste noot in bijvoorbeeld Stardust. Bovendien is ze een echte entertainster. Ze moet evenwel hard werken om het publiek lekker mee te krijgen. Haar verzoek om te fistbangen en meeklappen vindt wel gehoor, maar de bijval verstomt ook vrij snel. Behalve als de favorieten langskomen. Dan zingen de fans mee en is er veel beweging. Tijdens Stardust, Ravenheart en Nightfall bijvoorbeeld. Maar ook Death To The Holy doet het live prima en wat te denken van het prachtige The Undiscovered Land?

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Er is heel veel beweging op het podium. Om het makkelijker te maken, doet Dianne de kraag die ze bij aanvang draagt, af na Come With Me. Niet alleen Van Giersbergen, maar ook Marco Heubaum is in de weer en gitarist Philip Restemeier staat in de spotlights met zijn fraaie solo’s (Where The Heart Is Home en Come With Me). Er is niet alleen veel contact met het publiek, maar ook onderling. Bassist Steven Wussow mag eigenlijk niet optreden van de dokter vanwege rugpijn, maar is toch van de partij. Hij moedigt de aanwezigen aan om zich te laten horen tijdens We Are Murderers (We All), maar het is wat vreemd om te schreeuwen dat je een moordenaar bent, Het is mede daardoor juist een van de mindere tracks op de setlist, die verder geenszins teleurstelt.

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Met het vrolijke Voyage Of The Fallen en Cursed, met springende fans en bandleden, komt er een einde aan de reguliere setlist. Na een korte pauze komt er een toegift. Dianne zet het “Happy birthday to you” op Marilyn Monroe-achtige wijze in om de jarigen toe te zingen en danst ook nog even. Zo is het een leuke avond voor de bezoekers. Een avond die afgesloten wordt met Burn Me en fanfavoriet Valentine, dat door velen meegezongen wordt. Xandria had er vandaag veel zin in en liet zich van zowel een professionele als ontspannen manier zien. Scenario II had veel pech met het geluid en Metaprism was een zeer aangename supportact. De jarigen hebben het prima naar hun zin gehad, evenals veel bezoekers.

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Met dank aan Hugues Timmermans van HT Concert Pix voor de foto's.

Setlist Xandria:
1. Where The Heart Is Home
2. Call Of Destiny
3. Unembraced
4. Euphoria
5. Forsaken Love
6. Stardust
7. Ravenheart
8. Come With Me
9. Death To The Holy
10. Nightfall
11. The Undiscovered Land
12. We Are Murderers (We All)
13. Voyage Of The Fallen
14. Cursed

Toegift:
15. Burn Me
16. Valentine

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Xandria @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Setlist Metaprism:
1. Firesoul
2. Reload
3. Resistance
4. Deceive The Afterlife
5. Nebula
6. Catharsis
7. Arcadia
8. Lost In The Dark

Metaprism @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Setlist Scenario II:
1. The Darkest Hour (intro)
2. A New Dawn
3. Supremacy
4. Awake
5. Rapture
6. The Promised Wasteland
7. Hysteria
8. Endgame
9. Disclosure

Scenario II @ Dynamo, Eindhoven, 28 april 2017

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.