Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2018

Blaze Bayley en Martyr
Op 14 april 2017 in Gebr. de Nobel, Leiden
Een review door Rene
Foto's door Rene

Blaze Bayley kennen we vooral van zijn korte periode als zanger van Iron Maiden. Hij is alweer zeventien jaar actief als solo-artiest. Optreden doet hij nog elk jaar en bij elke tournee wordt Nederland nooit overgeslagen. Het concert in de Gebr. De Nobel in Leiden van vorig jaar was zo goed bevallen, dat Blaze en consorten dit jaar terug mochten komen.

In 2015 werd Blaze in Leiden nog geboekt voor een intiem optreden in rockcafé Lazurus. Daarbij werd opgeroepen om in de voorverkoop een kaartje aan te schaffen, anders kon de band niet worden betaald. De kroeg raakte uitverkocht en dus kon Blaze een jaar later verhuizen naar de ‘grotere’ kleine zaal van Gebr. De Nobel. Ook dit jaar werd de kleine zaal aangedaan. De grote zaal is nog te hoog gegrepen, maar daar maalt de ex-zanger van Iron Maiden niet om. De opkomst was prima en de sympathieke frontman kwam zelfs superlatieven te kort om het publiek te bedanken voor hun komst.

Eerst mocht Martyr aantreden om de aanwezigen op te warmen. De band uit Utrecht heeft door de jaren heen een uitstekende live-reputatie opgebouwd in Nederland. Het repertoire bestaat uit aanstekelijke, oerdegelijke en niet al te ingewikkelde heavy metal. In Rop van Haren heeft de band bovendien een energieke frontman met een krachtige stem. Het geluid staat deze avond goed en Rop heeft er zin in. Het publiek is al snel om en heeft zelfs moeite om stil te blijven staan.

De band heeft dit keer mascottes meegenomen; een vrouw en een klein meisje. Het is dezelfde meid die een aantal zangpartijen voor haar rekening heeft genomen op het laatste album You Are Next. Vanavond staat ze vooral voor zich uit te staren en dat zorgt voor een huiveringwekkend sfeertje. Ze lijkt het niet naar haar zin te hebben, maar dat is ongetwijfeld onderdeel van de act. Het geeft het optreden iets extra’s. Daarnaast speelt Martyr gewoon weer een goede set en kunnen we spreken van een geslaagd voorprogramma.

Blaze Bayley heeft maar twintig minuten ombouwtijd nodig en begint eerder dan aangekonigd. Er wordt geopend met de nieuwe nummers Endure And Survive en Escape Velocity, gevolgd door Maiden-klassieker Futureal. Wie hoopt op een set vol met Maiden-songs, komt bedrogen uit. Later op de avond komen alleen The Clansman en Man on the Edge nog voorbij. Voor de rest laat hij zijn verleden bij Maiden voor wat het is. De setlist is vooral een bloemlezing van zijn soloalbums. Daarbij ligt de focus op zijn nieuwste werkstukken Infinite Entanglement (2016) en Endure & Survive (2017). Ze vormen onderdeel van een trilogie, waarvan het derde deel nog moet verschijnen.

Van die albums komen vooral vlotte nummers zoals Human, Dark Energy 256 en Blood goed uit de verf. Blaze vergeet gelukkig zijn uitstekende debuut-cd Sillicon Messiah niet en trakteert zijn fans op goede uitvoeringen van het titelnummer en het epische Stare At The Sun. Hoogtepunt van de set is toch wel Manhunt, een Wolfsbane-klassieker. Alle remmen gaan los, het is chaos op het podium en er wordt lol getrapt, zoals dat vroeger ging bij een Wolfsbane-concert.

Blaze is op 53-jarige leeftijd niet zo actief meer op het podium als vroeger. De zanger kiest een plek op het podium, om vervolgens zijn karakteristieke gezichtsuitdrukkingen en opzwepende teksten los te laten op het publiek. Steevast gaat zijn duim omhoog als ze doen wat hij vraagt. Tegenwoordig heeft Blaze slechts één gitarist (Chris Appleton) in zijn band. Dat is niet ideaal voor zijn nummers die bol staan van de dubbele gitaarpartijen. Maar de zanger moet tegenwoordig op de centen letten. En met de middelen die hij heeft, weet Blaze er desondanks een gezellige avond van te maken.

Setlist Blaze Bayley:
1. Endure And Survive
2. Escape Velocity
3. Futureal
4. Blood
5. Silicon Messiah
6. Alive
7. Eating Lies
8. Samurai
9. Human
10. Fight Back
11. The Clansman
12. Calling You home
13. Stare At The Sun
14. Man On The Edge
15. Dark Energy 256
16. Manhunt
17. 1000 Years

Meer foto's van Martyr:
[ Terug naar de Concert Reviews ]