Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Concertreview

Amon Amarth, Dark Tranquillity en Omnium Gatherum
Op 23 maart 2017 in TivoliVredenburg, Utrecht
Tekst door Jeffrey
Foto's door Tonnie
De vikingen van Amon Amarth beginnen vandaag in “Oetrecht” samen met Dark Tranquillity en Omnium Gatherum aan hun Europese tour. Later, in april, staan Dark Tranquillity en Omnium Gatherum ook nog in Vosselaar en Leiden, maar eerst strijken de Noord-Europeanen samen met hoofdact Amon Amarth neer in Ronda, de zeer fraaie, grote zaal van TivoliVredenburg. Jeffrey en Tonnie bevinden zich onder de vele fans en doen verslag van een feestelijke avond.

De bezoekers hebben er veel zin in, want de mannen van openingsact Omnium Gatherum zien dat de spaarzame lege plekken in de zaal snel opgevuld worden en dat er aardig wat bijval is. De Finse formatie treedt vandaag aan met Tomy Laisto in plaats van Joonas Koto, maar dat maakt niet veel verschil. De gitarist van Hateform en Pain Confessor maakt namelijk net als de anderen een gemotiveerde en technisch solide indruk.

Frontman Jukka Pelkonen is als altijd enthousiast, vraagt om meer te headbangen en ziet tot zijn tevredenheid een behoorlijke groep in beweging komen op de veelzijdige mix van oude en nieuwe tracks. Er is zelfs een pit ook al is deze van geringe omvang. De zang komt helaas niet zo sterk over als op de albums en ook de gelaagdheid in de instrumentatie mis je als kenner hier en daar wel. Toch doet Omnium Gatherum het als openingsact zeker naar behoren met memorabele melodieën in de melancholische melodeathtracks. De groep wint ook vandaag weer fans met een mooie afwisseling van rustige passages en stevige secties.

De tweede band van vanavond is Dark Tranquillity. Het collectief uit Gotenburg tourt ter promotie van het nieuwe album Atoma (2016). Vanzelfsprekend staat er daarom een aantal tracks van dat album op de setlist. Er is zelfs een primeur in de vorm van Clearing Skies. Mikael Stanne verklaart daarover: "I'm a little bit nervous but it should be good" en het was goed. De nieuwelingen nemen de helft van het totale aantal tracks in. Alhoewel ze live een dikke voldoende scoren, zijn het toch de oudere tracks die op meer reactie uit de zaal kunnen rekenen.

Dark Tranquillity @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

The Treason Wall, Terminus (Where Death Is Most Alive) en het afsluitende Misery’s Crown (mooie bewerkte versie) zijn de hoogtepunten van een optreden waarin de extreme zang van Mikael geen sterke indruk maakt, in tegenstelling tot zijn cleane zang die juist wel prettig klinkt. De frontman werkt hard en betrekt het publiek goed bij de show. De fans vooraan krijgen een hand of een box van hem en hij neemt een slok van een biertje dat hem uitgereikt wordt voordat hij deze weer terug geeft.

Ook zet hij de nieuwe gitarist even in de spotlights: Christopher Amott (Arch Enemy, Armageddon). De andere gitarist is Johan Reinholdz (Nonexist, Andromeda). De Zweden hebben geen backdrop, maar wel een scherm waarop zowel abstracte beelden als clips te zien zijn. Een welkom extra bij de technisch goed uitgevoerde songs. Opmerkelijk is een crowdsurfer die hard wordt aangesproken door de security. De aanleiding is onduidelijk. Dark Tranquillity stelt zijn fans tevreden met een energieke show en krijgt meer bijval dan Omnium Gatherum.

Dark Tranquillity @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Veruit de meeste bezoekers komen, ondanks de supportacts van naam, voor hoofdact Amon Amarth. De populariteit van de vikingen is nog immer groeiende en met het nieuwe album Jomsviking op zak touren ze door Europa om nog meer warriors te winnen. Onder de toeschouwers van vandaag is een aantal dat de exclusieve show in Tilburg heeft bijgewoond. Voor hen is het grotendeels een herhalingsoefening, want de setlist van vandaag verschilt niet veel van die in 013. Thousand Years Of Oppression, One Against All en Victorious March komen vandaag niet voorbij en daarvoor in de plaats staat Tattered Banners And Bloody Flags er wel op.

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Een cinematische intro gaat vooraf aan de eerste reguliere track. Ondertussen gaan de doeken die over de attributen op het podium zitten, eraf en er verschijnt een grote vikingkop met hoorns. De backdrop is die van Jomsviking. Als de bandleden onder luid gejuich het podium hebben betreden, klinkt de riff van The Pursuit Of Vikings en direct is het feest aan. Dankzij het hoge meezinggehalte is het dan ook een ideale opener. Niet opbouwen, direct knallen! De muzikanten spelen bij voorbaat een gewonnen wedstrijd, maar tonen zich zowel professioneel als gemotiveerd. Er is veel contact met het publiek. Ze lopen van rechts naar links over het podium en begroeten ook de liefhebbers die aan weerszijden van het podium hebben plaatsgenomen.

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Het geluid staat vanavond erg goed afgesteld: definieerbaar, vol en krachtig. Daardoor komen alle songs goed tot hun recht. Geen enkele wanklank vanavond, al moet Johan Hegg wel lachen als hij tijdens Cry Of The Blackbirds even zijn tekst vergeten is. Het legendarische nummer is een van de eerste hoogtepunten van de set. Vanaf het begin is er al een rommelige moshpit aan de gang, maar bij deze klassieker verdubbelt de omvang daarvan zowat en het feest houdt aan met Deceiver Of The Gods (met dominopit). Daaraan voorafgaand is At Dawn’s First Light overigens ingeleid middels een drumsolo. Zo komt elk bandlid even in de spotlights. Het is uiteraard de charismatische Hegg die de troepen aanvoert. Hij dicteert. "Unleash your inner demons. Feast like vikings!" En zo geschiedde. Het publiek zingt uit volle borst mee: "At Dawn's First Light, run for your lives."

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Af en toe verschijnen er warriors op het podium met pijl en boog (One Thousand Burning Arross), voor een zwaardgevecht (First Kill) of met vlaggen (Tattered Banners And Bloody Flags). Ook verschijnt een figuur met een speer ten tonele tijdens Father Of The Wolf. Daarnaast is er een lichtshow met per nummer een andere overheersende kleur en zijn er rookkanonnen. De backdrop verandert ook nog een keer.

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

In het tweede deel van de reguliere set doet Amon Amarth het wat rustiger aan. De melodieuze kant wordt meer belicht (mooie leads komen goed uit de verf tijdens One Thousand Burning Arrows en Runes To My Memory en ondanks dat dat minder uitnodigt tot beweging in de pit, kunnen ook deze songs op veel bijval rekenen. De fans klappen mee. Tijdens Tattered Banners And Bloody Flags zit een aantal bezoekers op de grond te roeien. Langzaam wordt weer opgebouwd naar een knallend slot met War Of The Gods.

De toegift begint met het feestnummer Raise Your Horns. In korte tijd heeft deze track zich opgewerkt tot favoriet onder de fans. The party of pagans houdt aan met twee andere favorieten: Guardians Of Asgaard en Twilight Of The Thunder God (met gave lichtshow en Johan die met zijn hamer de draak te lijf gaat). Nog een keer dondert de ritmesectie en klinken de scheurende riffs door Ronda. Daarmee komt een fantastisch slot aan een supergave show waarin Amon Amarth liet horen en zien dat de groep momenteel op zijn sterkst is en het publiek makkelijk meekrijgt met catchy tracks en een professionele performance die veel kracht en vertrouwen uitstraalt. Wat een topavond.

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Setlist Amon Amarth:
1. Intro
2. The Pursuit Of Vikings
3. As Loke Falls
4. First Kill
5. The Way Of Vikings
6. At Dawn's First Light
7. Cry Of The Black Birds
8. Deceiver Of The Gods
9. Tattered Banners And Bloody Flags
10. Destroyer Of The Universe
11. Death In Fire
12. One Thousand Burning Arrows
13. Father Of The Wolf
14. Runes To My Memory
15. War Of The Gods

Toegift:
16. Raise Your Horns
17. Guardians Of Asgaard
18. Twilight Of The Thunder God

Amon Amarth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Setlist Dark Tranquillity:
1. Force Of Hand
2. The Treason Wall
3. Atoma
4. The Science Of Noise
5. Forward Momentum
6. Terminus (Where Death Is Most Alive)
7. The Silence In Between
8. Clearing Skies
9. The Pitiless
10. Misery’s Crown

Dark Tranquillity @ TivoliVredenburg, Utrecht, 23-3-2017

Setlist Omnium Gatherum:
1. The Pit
2. Skyline
3. Frontiers
4. The Unknowing
5. New Dynamic
6. New World Shadows

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.